

Care sunt diferentele dintre ceaiul verde, negru si alb
Care sunt diferentele dintre ceaiul verde, negru si alb
Care sunt diferentele dintre ceaiul verde, negru si alb
Cum va povesteam si intr-un articol anterior, atunci cand spunem „ceai” ne referim de fapt la planta Camellia sinensis si la tipurile de preparare a frunzelor acesteia. In urma uscarii si prelucrarii in diferite moduri, se obtin ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb si mai putin cunoscutele oolong si pu-erh.
Camellia sinensis este un arbust originar din China si India, iar extractul, indiferent de forma de prezentare, contine o serie de antioxidanti numiti flavonoide. Cel mai puternic dintre acestia, cunoscut sub numele de ECGC, poate ajuta impotriva radicalilor liberi, si implicit impotriva cancerului, bolilor de inima si multor alte afectiuni cronice.
Ceaiul verde
Este probabil cea mai cunoscuta si apreciata varianta de ceai, atat de consumatori cat si de specialisti, care i-au dedicat foarte multe studii. Ceaiul verde se obtine prin prepararea la abur a frunzelor de ceai si este cel mai bogat in ECGC.
Studiile au legat antioxidantii din ceaiul verde cu proprietati de preventie a cancerului de san, plamani, stomac, pancreas si rectal. In plus, arde grasimile, tine sub control nivelul colesterolului, reduce riscul de boli neurologice ca Alzheimer si Parkinson si riscul de infarct miocardic.
Ceaiul verde are beneficii si pentru sistemul nervos si creier, reducand cu succes nivelul de stres. Are o aroma moderata, usor amaruie.
Ceaiul negru
Ceaiul negru este produs prin fermentarea frunzelor de ceai si are cea mai mare concentratie de cofeina dintre toate cele 3 variante. Asadar, daca vreti sa inlocuiti cafeaua, ceaiul negru este cea mai buna varianta.
Pe langa proprietatile pe care le mosteneste de la planta din care provine, ceaiul negru s-a dovedit util in cazul fumatorilor pasivi, fiindca protejeaza plamanii in cazul expunerii la fumul de tigara. Riscul de infarct este si el scazut in cazul persoanelor care beau regulat ceai negru.
Aceasta varianta de frunze de ceai este folosita in special pentru prepararea combinatiilor de ceai cu diferite alte plante, fructe sau arome. Veti observa ca majoritatea ceaiurilor cu aroma de vanilie, scortisoara sau lamaie au la baza ceai negru.
Ceaiul alb
Ceaiul alb este cea mai putin prelucrata varianta, frunzele fiind procesate pentru foarte putin timp, inainte de a incepe sa fermenteze. Astfel, pastreaza antioxidantii naturali, dar nu se dezvolta la fel de mult aroma, culoarea, sau nivelul de cofeina.
Ceaiul alb are cele mai puternice proprietati anticancerigene si protejeaza pielea de efectele nocive ale luminii UV. Cu proprietatile sale antibacteriene, ceaiul alb lupta impotriva diferitelor infectii.
Sursa foto: Shutterstock