Spermatocelul: de ce apare si cum se trateaza

Spermatocelul este un chist care se formeaza la nivelul epididimului. Chistul contine un fluid transparent ori laptos, in componenta caruia se regasesc cantitati reduse de sperma. Aceasta formatiune este necanceroasa si, in general, nu provoaca dureri.

Medicii nu au reusit inca sa identifice cauzele pentru care apare spermatocelul, insa poate fi vorba despre un blocaj la nivelul epididimului. Este important de mentionat ca spermatocelul nu afecteaza fertilitatea barbatului si ca nu reprezinta o problema de sanatate grava. In cazul in care dimensiunile acestuia cresc si cauzeaza disconfort, spermatocelul poate fi indepartat pe cale chirurgicala.

Cauze spermatocel

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunosc cauzele care determina aparitia spermatocelului, este adevarat insa ca acesta apare in urma unui blocaj la nivelul epididimului – canalul prin care este transportat lichidul spermatic.

Din fericire insa, spermatocelul nu este o formatiune de natura canceroasa, insa nici nu creste riscul de aparitie a cancerului testicular. 

Indiferent de modul in care apare spermatocelul, acesta nu reprezinta un pericol pentru pacient.

Simptome spermatocel

Spermatocelul nu provoaca, in multe cazuri, niciun simptom, insa poate fi simtit la palpare ca o formatiune de tip nodular, moale la atingere.

In cazuri mai rare, spermatocelul poate provoca durere sau disconfort la nivelul testiculului mai apropiat de chist, la fel cum poate determina umflarea testiculelor ori inrosirea acestora.

Complicatii spermatocel

Nefiind o afectiune severa, spermatocelul nu provoaca complicatii.

In cazul in care spermatocelul devine insa dureros, se recomanda interventia chirurgicala pentru eliminarea acestuia. Aceasta interventie prezinta risc de leziune la nivelul epididimului, ceea ce inseamna ca fertilitatea barbatului poate fi afectata.

Diagnosticare spermatocel

Autoexaminarea testiculara este cea care poate ajuta pacientul sa identifice spermatocelul. Se recomanda ca examinarea sa fie facuta dupa un dus fierbinte, astfel incat organele genitale sa fie complet relaxate. Autoexaminarea poate ajuta pacientul sa identifice in timp util si afectiuni mai grave, precum cancerul testicular.

Testiculele vor fi analizate in fata oglinzi, atat vizual, cat si prin palpare. Daca descoperi prezenta vreunui nodul, e posibil sa fie vorba despre spermatocel.

Daca constati prezenta spermatocelului, mergi la doctor pentru o examinare medicala. Uneori, spermatocelul poate fi descoperit de medic in timpul unui control medical al carui scop este altul.

Medicul va palpa zona, dar poate folosi si transiluminarea, adica examinarea zonei intime cu ajutorul unei lumini speciale. Se poate folosi, de asemenea, si ecografia.

Tratament spermatocel

In cele mai multe cazuri, spermatocelul nu necesita tratament. Asta pentru ca nu reprezinta un pericol, nu cauzeaza dureri sau complicatii. In cazul in care apar insa durerile, acestea pot fi ameliorate cu ajutorul antiinflamatoarelor.

 

 

Tratamentul chirurgical este necesar daca spermatocelul cauzeaza disconfort si afecteaza calitatea vietii pacientului. Medicul chirurg va face o incizie la nivelul scrotului, apoi va separa spermatocelul de epididim. Dupa scoaterea spermatocelului, medicul va coase/ pansa zona inciziei. Interventia se va face cu anestezie locala. Dupa interventie, se recomanda compresele cu gheata timp de 2-3 zile, pentru calmarea durerilor, dar si pentru a preveni umflarea zonei. Durerile postoperatorii sunt calmate cu medicatie.

Daca epididimul este lezat in timpul interventiei chirurgicale, fertilitatea barbatului poate avea de suferit. Din aceasta cauza, medicul amana interventia chirurgicala, macar pana cand barbatul concepe copii.

In cazuri foarte rare, se pot folosi si metode de tratament minim invazive pentru tratarea spermatocelului. Acestea sunt:

Aspiratiile – medicul penetreaza cu ajutorul unui ac special spermatocelul, apoi dreneaza fluidele din interiorul acestuia.

Scleroterapia – medicul injecteaza o substanta iritanta in chist, substanta care descurajeaza acumularea de lichide la nivelul acestuia.

Motivul pentru care nu sunt folosite metodele minim invazive pentru tratarea spermatocelului este ca acestea pot afecta epididimul, afectand totodata fertilitatea barbatului.

In general, barbatii se ingrijoreaza daca identifica formatiuni anormale la nivelul organelor genitale, insa este extrem de important sa mearga la medic pentru a descoperi daca exista sau nu motiv de ingrijorare.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0