Ce este sindromul hemolitic uremic

Complicația pornește de la o colită hemoragică, adică un tip de gastroenterită în care anumite tulpini ale bacteriei Escherichia coli infectează intestinul gros, generând o toxină (toxina Shiga), care provoacă diaree cu sânge și alte complicații grave. 

Colita hemoragică poate apărea la oameni de toate vârstele, dar este întâlnită mai frecvent în rândul copiilor și a persoanelor în vârstă.  
  
Există mai multe tulpini de Escherichia coli (E. coli), care provoacă colită hemoragică. Aceste bacterii apar în mod natural în intestine de bovine sănătoase. Focarele pot fi cauzate de consumul de carne de vită, gătită insuficient, lapte nepasteurizat sau sucuri contaminate. Consumul de alimente sau apă contaminate cu gunoi de grajd de vacă sau carne de vită crud poate răspândi, de asemenea, infecția. 
  
Boală poate fi transmisă de la o persoană la alta, în special la copii în scutece la alte persoane.  
E. coli distruge mucoasă intestinului gros. În cazul în care bacteriile intră în fluxul sanguin, ele pot afecta și alte organe, cum ar fi rinichii.   

Simptome   

Apar crampe abdominale severe brusc, cu  diaree apoasă, care poate deveni sangeroasă în 24 de ore. Diareea durează de obicei 1 pană la 8 zile. Febra este de obicei absentă sau usoară, dar, ocazional, poate depăsi 39°C.
  
Aproximativ 5% dintre persoanele cu colită hemoragică dezvoltă o complicație severă numită sindrom hemolitic-uremic, ori purpură trombotică trombocitopenică (TTP) și sindromul hemolitic-uremic (SHU). Simptomele includ anemia (caracterizate prin oboseală, slăbiciune, și culoarea pielii palidă cauzată de distrugerea celulelor roșii din sânge (anemie hemolitică), un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie și insuficientă renală acută. Unele persoane cu sindrom hemolitic-uremic dezvoltă complicații ale leziuni ale nervilor sau creierului, cum ar fi convulsii sau accident vascular cerebral.  
  
Sindromul hemolitic-uremic se dezvoltă de obicei în a două săptămană de boală, uneori precedată de o febră în creștere. Sindromul hemolitic-uremic este mai probabil să apară la copiii sub vârstă de 5 ani și la persoanele de peste 60 de ani  
Chiar și fără sindrom hemolitic uremic și complicațiile sale, colita hemoragică poate provoca moartea la persoanele în vârstă.   

Diagnostic   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evaluarea se face de către un medic, ce va solicita țeste de scaun, imediat când o persoană raportează diaree cu sânge. Pentru a pune diagnosticul, un medic are specimene fecale testate pentru tulpini de E. coli sau toxinele care le produc.  
Alte țeste, cum ar fi sigmoidoscopia, se poate face în cazul în care un medic suspectează că alte boli pot fi cauza diareei cu sânge.   

Profilaxie 

Proceduri îmbunătățite de prelucrare a cărnii din Statele Unite au contribuit la reducerea ratei de contaminare din carne cu E. coli. În ciuda acestor măsuri, carnea de vită la sol poate fi contaminată. Astfel, carnea de vită la sol ar trebui să fie fiartă la o temperatură internă de 160°F (71°C) sau pană când sucul devine limpede.  
  
Oamenii ar trebui să bea lapte și produse lactate doar pasteurizate, să practice o bună igienă și se spele pe mâini cu săpun pentru a limită răspandirea infecției.  
Copiii  din colectivități ar trebui să nu mai aibă diaree și două culturi fecale negative, înainte de a li se permite să se intoarcă la creșă, grădiniță sau școală. 
  
Oamenii ar trebui să raporteze focare de diaree cu sânge la autoritățile de sănătate publică, deoarece intervenția poate preveni infecția altor persoane. Raportarea se poate face prin contactarea Departamentul local județean de sănătate prin intermediul informațiilor găsite pe site-ul web sau în cartea de telefon.   

Tratament 

Se efectuează în primul rând corectarea deshidratării, cu lichide de băut sau chiar și intravenos. Antibioticele nu sunt administrate neapărat, deoarece de fapt cresc riscul de apariție a sindromului hemolitic uremic. Persoanele care dezvoltă complicații sunt susceptibile de a necesita terapie intensiva în spital și ar putea avea nevoie de dializă renală și alte tratamente specifice pentru corectarea anemiei, trombocitopeniei și altor complicații. 
  
Atenție! 
Antibioticele nu sunt date pentru colite hemoragice suspectate a fi cauzate de E. coli, deoarece acestea nu reduc simptomele, nu impiedică răspandirea infecției, ci de fapt cresc riscul de a dezvolta sindrom hemolitic-uremic. 
Copiii au un prognostic de refacere mai bun decât adulții.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0