Când și cum ar trebui administrat uleiul de pește lichid?

Când, cum și pe ce perioadă ar trebui să consumăm uleiul de pește? În ce condiții trebuie păstrat acesta? Iată ce e bine să știi despre suplimentul cu ulei de pește lichid!

Studiile arată că uleiul de pește ar putea ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea sănătății inimii, la reducerea durerilor asociate cu poliartrita reumatoidă și la protejarea funcției creierului. Uleiul de pește vine sub formă de capsule sau în formă lichidă, aceasta din urmă făcându-l mai ușor de înghițit.

Când trebuie administrat uleiul de pește lichid?

Găsirea unui moment potrivit pentru a lua suplimentul de ulei de pește lichid diferă de la o persoană la alta. Momentul care funcționează pentru tine și administrarea constantă a suplimentului de ulei de pește este esențială pentru maximizarea beneficiilor sale potențiale.

Pentru unele persoane, administrarea suplimentului dimineața, cu micul dejun, este cel mai simplu mod de a se asigura că nu uită să își ia doza zilnică. Pentru alte persoane, administrarea uleiului la masa de prânz sau chiar la cină funcționează mai bine.

În principiu, se poate lua ulei de pește în orice moment al zilei, deoarece pentru fiecare persoană acest moment poate fi diferit. Majoritatea cercetărilor sugerează că beneficiile potențiale ale suplimentelor cu ulei de pește nu sunt imediate, ci sunt asociate cu utilizarea pe termen lung, deci e mai puțin important dacă iei suplimentul dimineața sau seara și e mai important să îl iei zilnic.

Cât timp trebuie administrate suplimentele cu ulei de pește?

Cercetările arată că administrarea uleiului de pește de-a lungul a câteva săptămâni, luni sau chiar ani poate crește nivelul de acizi grași Omega-3 din sânge. Dacă suferi de anumite afecțiuni, e bine să ceri sfatul medicului legat de cantitatea și perioada în care poți lua uleiul de pește.

În general, ajustarea suplimentării poate ajuta la prevenirea unora dintre efectele secundare legate de uleiul de pește. Refluxul acid, de exemplu, este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare asociate cu administrarea de suplimentele cu ulei de pește.

Deși acest lucru s-ar putea datora conținutului de grăsimi din uleiul de pește, faptul că e vorba de ulei ingerat, care plutește deasupra conținutului stomacului, contribuie probabil la acest efect secundar. Împărțirea uleiului de pește în două doze mai mici și administrarea acestuia dimineața și seara poate fi o strategie eficientă care să prevină refluxul acid și indigestia. Sau poți alege un ulei de pește cu concentrație maximă de nutrienți și mai puțină substanță ingerabilă, deci din care să nu fie nevoie să iei decât o doză mică, cum ar fi o jumătate de linguriță.

Uleiul de pește trebuie luat înainte de masă sau după masă?

Indiferent dacă iei suplimentul de ulei de pește dimineața sau seara, este important să îl iei alături de o masă pentru a maximiza absorbția acestuia în organism. Administrarea uleiului de pește alături de o sursă bună de grăsime¹ (de exemplu, cu iaurt sau cu ulei de măsline) poate crește biodisponibilitatea acizilor grași Omega 3 și poate spori eficacitatea acestora. 

În plus, administrarea uleiului de pește în timpul mesei poate reduce anumite efecte secundare asociate suplimentului, cum ar fi riscul de reflux acid și indigestie. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unii utilizatori raportează, de asemenea, că luarea uleiului de pește împreună cu alimente ar putea preveni alte reacții adverse, cum ar fi diareea, eructațiile și greața.

Cât ulei de pește e bine să iei?

La intrebarea: cât ulei de pește e bine să iei?  raspunsul este legat si de cantitatea recomandata, in functie de afectiunea de baza de care suferi. Când îți cumperi un supliment cu ulei de pește e important să citești cu atenție eticheta produsului și să urmezi instrucțiunile de dozare.

  • Dacă te confrunți cu niveluri ridicate ale trigliceridelor în sânge, studiile arată că se pot lua 1-15 grame de ulei de pește zilnic timp de până la 6 luni. 
  • Pentru poliartrita reumatoidă, se pare că sunt utile 10 grame de ulei de pește zilnic timp de 6 luni sau ulei de pește care conține 0,5-4,6 grame de EPA și 0,2-3,0 grame de DHA, uneori împreună cu vitamina E, zilnic timp de până la 15 luni.
  • În caz de insuficiență cardiacă, cercetările arată că se pot lua 600 până la 4300 mg de acizi grași Omega 3 zilnic, timp de până la 12 luni. De asemenea, s-a folosit 1 gram de ulei de pește zilnic timp de aproximativ 3 ani.
  • Cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat doze mari de omega-3 (până la 2.000 mg pe zi) par să aibă cea mai mare reducere a simptomelor de anxietate.

Ce precauții trebuie luate la administrarea uleiului de pește?

Unele cercetări arată că suplimentarea cu cantități mari de acizi grași Omega 3 ar putea crește nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Un mic studiu mai vechi, de exemplu, a constatat că administrarea a 8 grame de acizi grași Omega 3 pe zi a dus la o creștere cu 22% a nivelului glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2 pe o perioadă de opt săptămâni.  Alte studii arata ca, in rândul pacienților cu Diabet Zaharat de tip 2 suplimentarea cu ulei de pește duce la un profil favorabil al lipidelor din sânge, adică, niveluri reduse de trigliceride și niveluri crescute de colesterol bun HDL, dar nu îmbunătățește nivelul de glucoză.

Sângerarea gingiilor și sângerările nazale sunt două dintre efectele secundare caracteristice consumului excesiv de ulei de pește. Un studiu efectuat pe 56 de persoane a constatat că suplimentarea cu 640 mg de ulei de pește pe zi pe o perioadă de patru săptămâni a scăzut coagularea sângelui la adulții sănătoși.

Anumite tipuri de suplimente cu acizi grași Omega 3 sunt bogate în vitamina A, care poate fi toxică dacă este consumată în cantități mari. De exemplu, o lingură de ulei de ficat de cod poate acoperi până la 270% din necesarul zilnic de vitamina A.

Toxicitatea vitaminei A poate provoca reacții adverse, cum ar fi amețeli, greață, dureri articulare și iritații ale pielii. Pe termen lung, poate duce la afectarea ficatului și chiar la insuficiență hepatică în cazuri severe. 

Din aceste motive, e necesar să îți administrezi uleiul de pește așa cum este indicat pe eticheta produsului și, dacă ai nelămuriri sau îngrijorări, să ceri sfatul medicului. 

Uleiul de pește conține acizi grași Omega 3 DHA și EPA. Deși recomandările pot varia foarte mult, majoritatea organizațiilor din domeniul sănătății recomandă un aport de 250-500 de mg de EPA și DHA combinate. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, suplimentele cu acizi grași Omega-3 pot fi consumate în siguranță la doze de până la 5 g pe zi.

În ce condiții trebuie păstrat uleiul de pește lichid?

Unele suplimente cu ulei de pește lichid conțin antioxidanți naturali, precum tocoferol și extract de rozmarin, care păstrează uleiul de pește proaspăt și eficient. E recomandat, însă, ca, după deschidere, recipientul să fie păstrat la frigider și uleiul să fie consumat în cel mult 45 de zile.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Omega-3 Supplements: In Depth https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth
Pub Med - Strategies to improve bioavailability of omega-3 fatty acids from ethyl ester concentrates
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30550388/
1. Studiul „Strategies to improve bioavailability of omega-3 fatty acids from ethyl ester concentrates”, apărut în Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2019 Mar;22(2):116-123. doi: 10.1097/MCO.0000000000000537, autori: Kevin C. Maki, Mary R. Dicklin
EFSA Journal - Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA)
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2012.2815

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/omega-3s-for-anxiety

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0