Acizii grași Omega-3 și rolul lor în frumusețea pielii

Acizii grași de tip Omega-3 sunt cei mai studiați nutrienți, cu efecte benefice vizibile pentru organism. În plus, acizii grași Omega-3 se regăsesc într-o varietate de alimente, cum ar fi oleaginoasele (nucile, alunele de pădure, caju), fructele de mare, peștii grași și anumite semințe (de in, de cânepă și de chia) și uleiuri din plante (ulei de rapiță, ulei din semințe de in). 

Există 3 categorii principale de acizi grași Omega-3, și anume acizii alfa-linoleici (ALA), acizii eicosapentaenoici (EPA) și acizii docosahexaenoici (DHA).    

Acizii grași Omega-3 sunt cunoscuți pentru numeroasele beneficii pentru sănătate, precum scăderea inflamației în organism, reducerea markerilor specifici bolilor de inimă și chiar pentru scăderea riscului de depresie. Un beneficiu mai puțin cunoscut, însă, este cel al îmbunătățirii aspectului părului și unghiilor. Află, în cele ce urmează, cum te poate ajuta suplimentarea cu acizi grași Omega-3 în acest sens. 

Te pot proteja împotriva daunelor provocate de arsurile solare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acizii grași Omega-3 susțin organismul în lupta împotriva radiațiilor ultraviolete, UVA și UVB, ale soarelui. Așadar, cele mai recente cercetări sugerează că suplimentarea cu o combinație de acizi grași DHA și EPA pot reduce sensibilitatea pielii la razele ultraviolete. Acest lucru nu înseamnă că poți renunța la crema cu protecție solară, ci că este bine să consumi un supliment pe bază de acizi grași Omega-3 sau alimente bogate în aceștia, pentru o protecție mai bună împotriva radiațiilor nocive ale soarelui. 

De asemenea, acizii grași Omega-3 pot reduce severitatea anumitor simptome specifice unor boli de fotosensibilitate, precum alergiile cutanate care apar în urma expunerii îndelungate la soare. 
Așadar, este important de reținut faptul că, deși nu servesc rolul de protecție solară, acizii grași de tip Omega-3 pot crește rezistența pielii în fața arsurilor solare, reduc sensibilitatea pielii după expunerea la raze UV și ameliorează simptomele anumitor tulburări fotosensibile. 

Pot susține organismul în lupta împotriva acneei

O dietă bogată în acizi grași Omega-3 poate ajuta atât în prevenirea, cât și în reducerea simptomelor severe ale acneei. Se cunoaște, deja, faptul că acizii grași Omega-3 au acțiune antiinflamatoare, iar cercetătorii sunt de părere că această proprietate poate fi folosită în folosul persoanelor care suferă de acnee – o afecțiune cu caracter preponderent inflamator. Așadar, specialiștii recomandă consumul unui supliment pe bază de acizi grași Omega-3 în tandem cu tratamentul antiacneic, pentru rezultate cât mai bune. 

Mai mult, suplimentele pe bază de acizi grași Omega-3 par să aibă efect în atenuarea reacțiilor adverse date de isotretinoină, un medicament special utilizat în tratamentul acneei severe sau persistente. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate, în momentul de față, deci nu se poate afirma cu siguranță că acizii grași Omega-3 sunt un remediu confirmat pentru controlul reacțiilor adverse ale isotretinoinei. Suplimentele cu acizi grași Omega-3 se pot lua în combinație cu alte tratamente adjuvante pentru remedierea acneei. 

Pot reduce riscul de dermatită sau iritații ale pielii

Acizii grași Omega-3 au proprietăți puternic emoliente, ceea ce susține sănătatea barierii naturale a pielii. Așadar, prin suplimentarea cu acizi grași Omega-3, pielea poate face față iritațiilor cauzate de anumite afecțiuni ale pielii, precum dermatita atopică, dermatita iritativă sau psoriazisul. Acest lucru se întâmplă deoarece, prin acțiunea emolientă, acizii grași Omega-3 blochează hidratarea în țesuturile superficiale ale pielii, prevenind, astfel, accesul factorilor de mediu iritanți. 

Într-un studiu clinic1 mic, un grup de femei au consumat jumătate de linguriță de ulei de semințe de in, care este bogat în acizi grași Omega-3, zilnic, timp de 12 săptămâni. După această perioadă , s-a observat o creștere a nivelului de hidratare a pielii în rândul subiecților de aproximativ 39%. De asemenea, femeile au raportat o scădere a sensibilității pielii în urma contactului frecvent cu substanțe de menaj agresive. 

În plus, consumul consistent și regulat de acizi grași Omega-3 a fost asociat cu un risc mai scăzut de dermatită atopică la copii, precum și cu o ameliorare a simptomelor de psoriazis la adulți. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă cercetare pentru a atesta aceste concluzii preliminare ale cercetătorilor. 

Cert este că, prin consumul de suplimente sau alimente bogate în acizi grași Omega-3, hidratarea pielii este considerabil îmbunătățită, ceea ce susține bariera naturală a pielii împotriva factorilor externi cu potențial iritant. 

Ce alte beneficii mai au acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 pot accelera vindecarea rănilor, potrivit unor cercetări2 pe animale de laborator. De asemenea, s-a constatat faptul că dietele alimentare bogate în acizi grași Omega-3 pot preveni dezvoltarea tumorilor canceroase în rândul animalelor. În prezent, se lucrează pe studii clinice umane pentru a verifica efectul anticancerigen al acizilor grași Omega-3. 

Nu în ultimul rând, acizii grași Omega-3 aduc multe beneficii sănătății părului, prin stimularea vascularizației la nivelul foliculilor și întărirea, precum și emolierea, firelor de păr. Rezultatul? O podoabă capilară mai bogată, mai strălucitoare și mai mătăsoasă. 

În concluzie, beneficiile multiple ale acizilor grași de tip Omega-3, atât pentru sănătatea pielii, părului, cât și a întregului organism, fac din aceștia unul dintre cele mai importante suplimente pe care este recomandat să le luăm. Iarna, acțiunea lor puternic emolientă ne protejează de factorii adverși de mediu (frig, vânt), în timp ce vara ne pot proteja de radiațiile ultraviolete emise de soare.  

Deși cercetările sunt în continuă derulare, există suficiente studii care atestă beneficiile acizilor grași Omega-3, deci, dacă intenționezi să începi, în această toamnă, o cură cu suplimente alimentare, acizii grași Omega-3 sunt o opțiune foarte bună.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition, publicat în US National Library of Medicine, în noiembrie 2018, autori: K Neukam , S De Spirt, W Stahl, M Bejot, J-M Maurette, H Tronnier, U Heinrich
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21088453/
Studiul Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin, publicat în US National Library of Medicine, în iulie 2018, autori: Tse-Hung Huang,Pei-Wen Wang, Shih-Chun Yang,5 Wei-Ling Chou, Jia-You Fang
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0