EPA (acidul eicosapentaenoic) scade nivelul trigliceridelor la pacientii cu risc cardiovascular [studiu]

Studiile clinice efectuate in ultimii ani arata ca EPA, un tip de acid esential Omega 3, numit acid eicosapentaenoic, poate sa scada trigliceridele daca este administrat in anumite concentratii.

Studiile de peste Ocean arata ca terapiile pe baza de ulei de peste bogat in acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA) si pe baza de fibrati (o clasa de medicamente) reduc in mod eficient trigliceridele in cazul pacientilor cu hipertrigliceridemie. Chiar si asa, acesti agenti folositi de medici pot creste substantial nivelul LDL-colesterolului (numit si colesterol "rau"), in special in cazul pacientilor cu valori extrem de mari ale trigliceridelor. Pentru aceasta categorie de pacienti si nu numai, studiile recente au aratat ca o forma pura a acidului eicosapentaenoic (EPA) poate reduce valorile trigliceridelor din sange, fara sa creasca insa si nivelul colesterolului LDL.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Oamenii de stiinta au scos in evidenta proprietatile pe care le are un etil al EPA, adica o forma de inalta puritate a acidului eicosapentaenoic, aprobata la o doza de 4 grame pe zi, ca aliat adjuvant, alaturi de o dieta sanatoasa, pentru a reduce valorile trigliceridelor serice, la adultii care sufera de hipertrigliceridemie severa (cei care au trigliceridele serice mai mari sau egale cu 500 mg/dl).

Potrivit unei ample analize din iunie 2016, EPA, in forma sa pura, are efecte benefice, putand sa reduca nivelul trigliceridelor, iar aceste efecte au fost observate de-a lungul a trei studii clinice complexe.

Cercetatorii americani au supus unei analize esterul etilic al acidului eicosapentenoic (EPA), o forma de o puritate inalta, pe baza de prescriptie medicala, care a fost aprobata la o doza de 4 grame pe zi.

Analiza aceasta ampla a americanilor a examinat relatia dintre doza de ester etilic al acidului eicosapentenoic (EPA) si globulele rosii din sange (eritrocitele), in cadrul a trei studii clinice, in cazul pacientilor adulti care sufereau de hipertrigliceridemie.

Concluziile cercetatorilor, dupa ce au analizat in detaliu rezultatele celor 3 studii clinice, au fost ca forma pura de EPA a redus semnificativ trigliceridele serice, atat in cazul pacientilor care au avut doza de 4 grame de EPA pe zi, cat si in cazul pacientilor cu doze de 2 grame de EPA pe zi - vorbim de pacienti cu valori foarte mari ale trigliceridelor in sange.

Analiza a mai aratat ca forma pura de EPA nu a avut vreun efect semnificativ asupra LDL-colesterolului (asa-numitul colesterol rau). Dozele de 4 grame de EPA pe zi au redus semnificativ si nivelul colesterolului non-HDL.

O alta concluzie la care au ajuns oamenii de stiinta a fost ca aceste concentratii pure de EPA (in doze de 4 grame pe zi) au redus valorile proteinei C reactive pana la un grad impresionant, adesea raportat cu folosirea statinelor. Esterul etilic al acidului eicosapentenoic (EPA) de o inalta puritate a fost eficient cand a fost administrat impreuna cu statinele, dar si cand a fost administrat fara statine, spun cercetatorii. Concluziile trase de americani sugereaza ca forma pura acidului eicosapentenoic (EPA) poate avea efecte sinergetice cand EPA este administrat impreuna cu statinele, pentru ca s-a observat ca EPA a redus trigliceridele chiar mai mult in cazul subgrupului de pacienti tratati cu statine, in comparatie cu pacientii care nu au avut o terapie pe baza de statine.

EPA, in forma sa de o puritate inalta, pe baza de prescriptie (esterul etilic al acidului eicosapentenoic), a fost in general bine tolerat de pacientii cu hipertrigliceridemie, au observat cercetatorii.

Un avantaj al EPA in forma pura: nu creste colesterolul LDL (rau)

Cercetatorii subliniaza ca, desi alte produse farmaceutice pe baza de Omega 3 care contin atat EPA, cat si DHA pot creste semnificativ nivelul colesterolului LDL cand sunt administrate pacientilor cu valori mari ale trigliceridelor serice, esterul etilic al acidului eicosapentenoic (EPA) - adica forma extrem de pura a EPA - nu a crescut valorile LDL-colesterolului in comparatie cu capsulele placebo din studii.

Un alt beneficiu este acela ca EPA, cand este luat alaturi de o statina, poate afecta in mod favorabil alte etape in cazul aterosclerozei, inclusiv disfunctia endoteliala, stresul oxidativ, inflamatia, formarea placilor de aterom si progresia placii ateromatoase, agregarea plachetara, formarea trombilor si ruptura placii ateromatoase.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Analiza "Icosapent ethyl: Eicosapentaenoic acid concentration and triglyceride-lowering effects across clinical studies", publicata in 2016 in revista Prostaglandins & Other Lipid Mediators, autori: Harold E. Bays, Christie M. Ballantyne, Ralph T. Doyle Jr., Rebecca A. Juliano, Sephy Philip.
  • Amarin Corporation - https://www.amarincorp.com/downloads/marine-escoralpresentationfinal20110817.pdf
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0