Cancerul uterin - prezent si perspective

Cancerul uterin are o incidenţă în creştere, probabil legată direct de prezenţa tot mai frecventă a obezităţii în rândul populaţiei feminine. Care sunt perspectivele pentru pacientele cu această maladie?

Uterul este acea parte a sistemului reproducător în care crește și se dezvoltă fătul. Partea de sus a uterului se numește corpul uterului iar la capătul celălat se află colul uterin, care conectează uterul cu vaginul. Cancerul uterin se referă la corpul uterului, iar cancerul de col uterin este un tip diferit de boală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce este cancerul uterin?

Cancerul uterin este acel cancer care se dezvoltă la nivelul uterului, majoritatea cazurilor pornind în țesutul care căptușește uterul. Marea majoritate a cancerelor uterine sunt adenocarcinoame (80%) cu predominanța carcinomului endometroid. O formă mai rar întâlnită este carcinomul endometrial seros cu un tipar evolutiv şi tratament similar cancerului ovarian. O formă rar întâlnită (2-4%) este sarcomul uterin care evolutiv şi terapeutic este diferit de adenocarcinom.

Cauze, factori de risc și rata cancerului uterin

Oamenii de știință nu cunosc cauza exactă a cancerului uterin. Se știe doar că apar modificări în celulele din uter, iar aceste celule mutante cresc și se înmulțesc fără control, ceea ce poate forma o masă numită tumoare.
Factorii de risc incriminaţi în apariţia acestei afecţiuni sunt:

Vârsta

Vârsta femeilor care dezvoltă cancer uterin este în general peste 50 ani, cu o medie la aproximativ 60 ani.

Obezitatea

Peste 40% dintre cazurile de cancer de endometru au legătură cu obezitatea. Explicaţia ar consta în sinteza în exces de estrogeni care ar mări riscul pentru acest cancer.

Factorul genetic

Cancerul uterin este mai frecvent în familiile cu cancer de colon ereditar. În acest context se recomandă ca orice femeie diagnosticată cu cancer uterin în jurul vârstei de 60 ani să fie testată pentru un eventual sindrom Lynch, chiar şi în absenţa unui istoric familial de cancer de colon. Aproximativ 2-5% dintre femeile cu cancer de endometru prezintă un sindrom Lynch.

Alte cancere

Femeile cu cancer mamar, de colon sau de ovare prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta și un cancer uterin.

Diabetul

Cum spuneam, această boală este adesea corelată cu obezitatea, un factor de risc pentru cancer, însă unele studii sugerează o legătură chiar mai directă între diabet și cancerul uterin.

Unele medicamente

Administrarea de tamoxifen profilactic sau terapeutic în cancerul mamar poate creşte riscul de cancer endometrial.

Radioterapia

Și radioterapia pelvină pentru diverse afecţiuni oncologice din această zonă sporește riscul de a face cancer uterin.

Expunerea la estrogeni după menopauză

Expunerea la estrogeni (unele tipuri de terapie de substituție hormonală) după menopauză reprezintă un important factor de risc pentru cancerul endometrial.

Alimentația bogată în grăsimi animale

Riscul de cancer uterin este mai mare la femeile care au o alimentație bogată în grăsimi animale (unt, untură, smântână, carne grasă, brânzeturi grase).

Menstruația precoce și menopauza târzie

Pentru femeile la care menstruația a început înainte de vârsta de 12 ani, riscul de cancer uterin ar putea fi mai mare, deoarece uterul este expus la estrogen pentru mai mulți ani. În mod similar, riscul este mai mare dacă menopauza apare după vârsta de 50 de ani, din același motiv: uterul este expus la estrogen mai mult timp.

Absenţa sarcinii

Femeile care nu au născut niciodată au, de asemenea, un risc mai mare de a face cancer endometrial.

Rata mondială a cancerului uterin

Cancerul endometrial este al șaselea cancer cel mai frecvent întâlnit la femei și al 15-lea cel mai frecvent cancer în general. La nivel mondial, au fost peste 417.000 de cazuri noi de cancer endometrial în 2020, Polonia având cea mai mare rată, urmată de Lituania și Samoa.

Simptomatologia în cancerul de endometru

Principalul simptom în cancerul uterin este reprezentat de sângerarea vaginală anormală, între cicluri, la femeile de vârstă reproductivă, și de sângerea vaginală după menopauză. Alte simptome sunt reprezentate de secrețiile vaginale de culoare albă în postmenopauză, dificultatea sau durerea la emisia de urină, durerea în timpul contactului sexual sau durerea pelvină.

Diagnostic cancer uterin

Diagnosticul este sugerat de examinarea pelvină precum şi de examinări imagistice de genul ecografiei transvaginale şi confirmat bioptic. Examinările imagistice de tip Computer Tomografic (CT) sau Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) sunt esenţiale pentru stabilirea stadiului bolii.

În prezent, oamenii de știință analizează potențiali biomarkeri pentru a îmbunătăți în continuare diagnosticul cancerului endometrial precoce. Un biomarker este o moleculă găsită în sânge sau în alte țesuturi care este un semn al unei afecțiuni sau boli.

De exemplu, cercetătorii finanțați de Early Detection Research Network (EDRN), o rețea de instituții care dezvoltă biomarkeri pentru a detecta cancerul în stadiile incipiente, au conceput un test numit PapSEEK care analizează celulele din mucoasa uterului. Într-un studiu, testul a identificat modificări ale ADN-ului legate de cancer la majoritatea femeilor cu cancer endometrial diagnosticat, dar și la câteva femei fără boală.

În continuare, cercetătorii vor vedea dacă testul detectează cancerul endometrial la femeile care nu au fost deja diagnosticate cu boala. Sunt necesare mai multe studii ale PapSEEK înainte ca testul să fie gata de utilizare în îngrijirea pacientului.

Cancerele endometriale de tip 1 sunt mai puțin agresive și, în general, nu se răspândesc rapid la alte țesuturi.

Cancerele endometriale de tip 2 sunt mai agresive și există o probabilitate să se răspândească în afara uterului. De asemenea, necesită un tratament mai puternic.

Stadializarea cancerului uterin

  • Cancerul în stadiul I este cel care nu s-a extins dincolo de uter.
  • Cancerul în stadiul II s-a răspândit la colul uterin.
  • Cancerul în stadiul III s-a răspândit la vagin, ovare și/sau ganglioni limfatici.
  • Cancerul în stadiul IV s-a răspândit la vezica urinară sau la alte organe aflate mai departe de uter.

Tratament cancer endometrial 

Terapia cancerului endometrial este complexă şi poate cuprinde intervenţia chirurgicală, radioterapia şi/ sau chimioterapia şi în anumite situaţii hormonoterapia, în funcţie de stadiul bolii, afecţiunile asociate şi nu în ultimul rând preferinţele pacientei.

Intervenția chirurgicală

Intervenţia chirurgicală reprezintă principala terapie într-o boală localizată şi variază de la histerectomia simplă (îndepărtarea uterului şi a colului uterin) la histerectomia radicală (îndepărtarea uterului, a colului uterin, a porţiunii superioare a vaginului). La femeile în postmenopauză se îndepărtează de asemenea ovarele şi trompele uterine.

Procedura de histerectomie poate fi clasică sau laparoscopică. În aproape toate cazurile, o intervenţie chirurgicală corectă din punct de vedere oncologic este însoţită de disecţia ganglionilor limfatici pelvini.

Radioterapia

Radioterapia este o procedură terapeutică importantă în cancerul endometrial. Uzual, radioterapia se administrează postoperator în vederea sterilizării zonei pelvine. În general se foloseşte iradierea externă care se completează în anumite situaţii cu iradiere intravaginală, procedură cunoscută şi sub numele de brahiterapie.

În situaţii de boală local avansată, atunci când tumora este mare şi nu poate fi îndepărtată chirurgical în limite de siguranţă oncologică, se recurge la iradierea preoperatorie în vederea micşorării volumului tumoral.

Chimioterapia

Chimioterapia se adresează în general bolii avansate, metastatice sau recidivate şi se administrează după radioterapie. De asemenea, în cazuri localizate dar cu factori de prognostic negativi în care intervenţia chirurgicală este urmată de radioterapie se asociază întotdeauna chimioterapie adjuvantă.

Hormonoterapia

Hormonoterapia este în general o terapie paleativă, care se adresează cazurilor avansate sau metastatice pentru boala cu receptori hormonali prezenţi.

Imunoterapia

Inhibitorul punctului de control imunitar pembrolizumab a fost aprobat pentru tratarea pacientelor cu cancer endometrial avansat, care nu poate fi îndepărtat chirurgical și s-a agravat după alte tratamente. 

Pembrolizumab a fost, de asemenea, aprobat pentru a fi utilizat împreună cu terapia țintită lenvatinib pentru unele paciente cu cancer endometrial avansat sau agravat după alte tratamente. Un studiu clinic recent a arătat că aceste două medicamente combinate au dus la o supraviețuire mai lungă fără progresia bolii și o supraviețuire generală mai lungă decât utilizarea chimioterapiei.

După tratamentul pentru cancer endometrial, pacienta va avea nevoie de mai multe vizite de monitorizare, pentru consultații pelvine și pentru a discuta cu medicul dacă au mai apărut simptome, pentru a detecta o eventuală recidivă. Pentru a menține o stare generală de sănătate cât mai bună, e bine ca pacienta să ceară sfatul medicului despre ce schimbări ar trebui să facă în stilul de viață.

În principiu, este nevoie de o alimentație cât mai hrănitoare, cu multe legume și fructe proaspete, proteine vegetale, nuci și semințe și cu reducerea grăsimilor animale și a produselor cu zahăr, mișcare efectuată regulat și somn odihnitor.

Prognosticul pacientei cu cancer uterin

Cancerul uterin este o boală care are șanse de vindecare deoarece de cele mai multe ori este descoperit de timpuriu (sângerările vaginale le trimit pe femei la medic). Rata de supravieţuire globală la 5 ani pentru femeile cu cancer uterin este în jur de 80%, iar la 10 ani de 75%. Pentru o boală localizată, supravieţuirea la 5 ani este de peste 95%, în timp ce o boală metastatică are o rată sub 15%.

Cancerul uterin poate fi prevenit?

Nu există o metodă sigură de a preveni cancerul uterin, dar se pot lua măsuri pentru a educe riscul:

  • Gestionarea diabetului
  • Menținerea unei greutăți corporale normale
  • O discuție cu medicul ginecolog despre utilizarea contraceptivelor orale. Aceste medicamente pot oferi o anumită protecție împotriva cancerului uterin.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manuals - Endometrial Cancer
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/gynecologic-tumors/endometrial-cancer
World Cancer Research Fund International - Endometrial cancer statistics
https://www.wcrf.org/cancer-trends/endometrial-cancer-statistics/
Pub Med - Lenvatinib plus Pembrolizumab for Advanced Endometrial Cancer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35045221/
Studiul „Lenvatinib plus Pembrolizumab for Advanced Endometrial Cancer”, apărut în N Engl J Med. 2022 Feb 3;386(5):437-448. doi: 10.1056/NEJMoa2108330. Epub 2022 Jan 19, autori: Vicky Makker et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0