Factorii de risc în cancerul endometrial

Cancerul endometrial începe în stratul de celule care formează mucoasa uterului, numită endometru. Mulți factori influențează riscul de a dezvolta cancer endometrial, inclusiv obezitatea, administrarea de estrogen după menopauză și diabetul de tip 2.

Un factor de risc este orice lucru care crește riscul unei persoane de a dezvolta o boală. Factorii de risc pot fi modificabili, adică persoana poate lua măsuri în privința lor (alimentația, fumatul, expunerea la soare etc.) sau nemodificabili (vârsta, genul sau istoricul familial).

În ceea ce privește cancerul endometrial, factorii de risc nu cauzează întotdeauna boala, în sensul că multe femei cu factori de risc nu dezvoltă niciodată cancer endometrial. Există și situația inversă, în care unele femei nu au factori de risc cunoscuți și totuși dezvoltă boala.

Care sunt factorii de risc în cancerul endometrial?

Supragreutatea și obezitatea

Supragreutatea și obezitatea sunt factori de risc pentru cancerul endometrial, fiind legați de modificările hormonale. Ovarele produc majoritatea estrogenului înainte de menopauză, dar țesutul adipos poate schimba alți hormoni (numiți androgeni) în estrogeni. Mai mult țesut adipos poate crește nivelul de estrogen al unei femei, ceea ce crește riscul de cancer endometrial după menopauză. Și fluctuațiile dese de greutate de-a lungul vieții sunt corelate cu un risc mai mare de cancer endometrial după menopauză.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În comparație cu femeile care rămân la o greutate sănătoasă, cancerul endometrial este de două ori mai frecvent la femeile supraponderale, care au un IMC între 25 și 29,9 și de peste trei ori mai frecvent la femeile obeze (IMC mai mare de 30). Pentru a afla ce IMC ai, folosește un calculator IMC online sau roagă medicul de familie să ți-l calculeze.

Factori hormonali

Echilibrul hormonal al unei femei joacă un rol în dezvoltarea majorității cancerelor endometriale. Mulți dintre factorii de risc pentru cancerul endometrial afectează nivelul de estrogen. Înainte de menopauză, ovarele sunt sursa principală a celor două tipuri principale de hormoni feminini - estrogen și progesteron. Echilibrul dintre acești hormoni se schimbă în fiecare lună în timpul ciclului menstrual, iar o schimbare a echilibrului acestor hormoni către mai mulți estrogeni crește riscul de cancer endometrial.

După menopauză, ovarele încetează să producă acești hormoni, dar o cantitate mică de estrogen este încă produsă în mod natural în țesutul adipos. Estrogenul din țesutul adipos are un impact mai mare după menopauză decât înainte de menopauză.

Terapia cu estrogeni

Tratarea simptomelor menopauzei cu hormoni este cunoscută sub numele de terapie hormonală sau uneori terapie de substituție hormonală. Tratamentul cu estrogeni poate ajuta la reducerea bufeurilor, la calmarea uscăciunii vaginale și la prevenirea slăbirii oaselor (osteoporoză) care pot apărea în timpul menopauzei.

Dar utilizarea estrogenului singur (fără progesteron) poate duce la cancer endometrial la femeile care încă au uter. Pentru a reduce acest risc, trebuie administrat progestin împreună cu estrogenul, adică terapie hormonală combinată. Femeile care iau progesteron împreună cu estrogen pentru tratarea simptomelor menopauzei nu prezintă un risc crescut de cancer endometrial. Totuși, administrarea acestei combinații crește riscul a dezvolta cancer de sân și, de asemenea, crește riscul formării de cheaguri de sânge grave.

Recomandarea este să se discute cu medicul ginecolog despre toate avantajele și dezavantajele terapiei hormonale, pentru că unele femei pot avea nevoie de această terapie, iar altele nu.

Administrarea de tamoxifen

Tamoxifenul este un medicament utilizat pentru prevenirea și tratarea cancerului de sân, care acționează ca un anti-estrogen în țesutul mamar, dar acționează ca un estrogen în uter. La femeile care au trecut prin menopauză, acest lucru poate determina creșterea mucoasei uterine, ceea ce sporește riscul de cancer endometrial. Totuși, e bine de știut că riscul de a dezvolta cancer endometrial de la tamoxifen este scăzut.

Tumorile ovariene

Un anumit tip de tumoare ovariană, și anume tumoarea cu celule granuloase, produce adesea estrogen necontrolat. Dezechilibrul hormonal rezultat poate stimula endometrul și poate duce chiar la cancer endometrial. 

Sindromul ovarelor polichistice

Femeile cu o afecțiune numită sindromul ovarelor polichistice (SOP) au niveluri hormonale anormale, cum ar fi un nivel mai mare de hormoni masculini și estrogen și niveluri mai scăzute de progesteron. Creșterea estrogenului față de progesteron poate spori riscul de cancer endometrial.

Numărul total de cicluri menstruale

A avea mai multe cicluri menstruale în timpul vieții crește riscul de cancer endometrial. Debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani sau trecerea prin menopauză mai târziu în viață crește riscul de boală.

Lipsa unei sarcini

Echilibrul hormonal se deplasează spre mai mult progesteron în timpul sarcinii, deci, a avea multe sarcini ajută la protejarea împotriva cancerului endometrial. Femeile care nu au fost niciodată însărcinate prezintă un risc mai mare de cancer endometrial, mai ales dacă au fost și infertile.

Vârsta

Riscul de cancer endometrial crește pe măsură ce o femeie îmbătrânește.

Dieta bogată în grăsimi

O dietă bogată în grăsimi poate crește riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancer endometrial. Deoarece alimentele grase sunt și bogate în calorii, o alimentație cu multe grăsimi poate duce la obezitate, care este un factor de risc recunoscut al cancerului endometrial. Mulți oameni de știință cred că acesta este principalul mod în care o dietă bogată în grăsimi crește riscul de cancer endometrial. Alți cercetători cred că alimentele grase pot avea, de asemenea, un efect direct asupra modului în care organismul folosește estrogenul.

Lipsa activității fizice

Activitatea fizică scade riscul de cancer endometrial, iar lipsa de activitate fizică îl crește. Multe studii au descoperit că femeile care fac mai multă mișcare au un risc mai scăzut de cancer endometrial, în timp ce altele sugerează că femeile care petrec mai mult timp așezate au un risc mai mare. 

Diabetul

Cancerul endometrial poate fi de aproximativ două ori mai frecvent la femeile cu diabet de tip 2. 

Istoricul familial

Cancerul endometrial tinde să apară în unele familii. Unele dintre aceste familii prezintă, de asemenea, un risc mai mare de cancer de colon, din cauza unor defecte genetice.

Cancerul de sân sau ovarian

Femeile care au avut cancer mamar sau ovarian pot avea un risc crescut de cancer endometrial. Unii dintre factorii de risc alimentar, hormonal și reproductiv pentru cancerul de sân și ovarian cresc, de asemenea, riscul de cancer endometrial.

Radioterapia pelvină anterioară

Radiațiile utilizate pentru tratarea altor tipuri de cancer pot deteriora ADN-ul celulelor, crescând uneori riscul unui al doilea tip de cancer, cum ar fi cancerul endometrial.

Hiperplazia endometrială

Hiperplazia endometrială este o creștere mare a endometrului. Hiperplazia ușoară sau simplă, cel mai frecvent tip, are un risc foarte mic de a deveni cancer. Poate dispărea singură sau după tratamentul cu terapie hormonală. Dacă hiperplazia este numită „atipică”, are un risc mai mare de a deveni cancer.

Simptomele hiperplaziei endometriale

  • Sângerare menstruală care este mai abundentă sau de durată mai lungă decât de obicei.
  • Cicluri menstruale (cantitatea de timp între menstruații) care sunt mai scurte de 21 de zile.
  • Sângerări menstruale între perioadele menstruale.
  • Lipsa menstruației (pre-menopauză).
  • Sângerări uterine post-menopauză

Hiperplazia atipică simplă se transformă în cancer în aproximativ 8% din cazuri dacă nu este tratată. Hiperplazia atipică complexă are riscul de a deveni cancer în până la 29% din cazuri dacă nu este tratată, iar riscul de a avea un cancer endometrial nedetectat este și mai mare; in acest motiv, este de obicei tratată.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Endometrial Cancer Risk Factors
https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
Mayo Clinic - Endometrial Cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0