Metroragia: cauze, simptome, tratament

Numită și sângerare uterină anormală sau intermenstruală, metroragia este o sângerare vaginală care are loc la intervale neregulate și nu este asociată cu ciclul menstrual. Deși sângele vine tot din uter, la fel ca în timpul menstruației, această sângerare nu reprezintă un ciclu normal. Există mai multe cauze ale acestei afecțiuni, unele inofensive, altele care semnalează probleme mai grave. E important, deci, ca atunci când observi pete de sânge sau când ai sângerări abundente între menstruații, să te adresezi medicului. Tratamentul va fi recomandat în funcție de cauza problemei. De ce apare metroragia, cum o recunoști și cum se tratează?

Multe femei au sângerări vaginale între menstruații. Acestea pot avea mai multe cauze, unele mai ușor de tratat, iar altele care necesită terapie mai complexă, dar, în cele mai multe situații, hormonii au un rol-cheie. În timpul unei menstruații regulate, schimbările hormonale fac ca mucoasa uterină să se pregătească de primirea unui ovul fertilizat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, mucoasa se desprinde și este eliminată prin vagin. Când o persoană experimentează o sângerare între menstruații, înseamnă că mucoasa uterină s-a desprins în alt moment al ciclului menstrual. Întreruperile în funcționarea normală a hormonilor pot fi cauzate de o varietate de cauze.

Din ce cauze apare metroragia

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Sângerările vaginale între menstruații nu sunt normale. Un ciclu obișnuit durează între 21 și 35 de zile, iar sângerarea vaginală normală ține 3-5 zile sau cel mult o săptămână. Orice altă sângerare în afara acestei perioade este anormală. Printre cauzele apariției metroragiei se numără:
1.    Dereglări hormonale
Estrogenul și progesteronul reglează ciclul menstrual, iar dacă acești doi hormoni sunt în dezechilibru, apar sângerări între menstruații. Echilibrul hormonal este influențat de ovare disfuncționale, probleme ale glandei tiroide sau începerea ori oprirea administrării de anticoncepționale.
2.    Complicații în sarcină
Metroragia poate fi cauzată de complicații apărute în timpul sarcinii. Un avort sau o sarcină extrauterină pot provoca sângerări anormale. Dacă sângerezi în timpul sarcinii, mergi de urgență la medic!
3.    Fibrom uterin
Formațiune non-canceroasă care apare în uter, fibromul uterin poate să cauzeze sângerări vaginale între menstruații. Fibroamele apar mai ales la femeile care au născut.
4.    Menarha și menopauza
Când o tânără începe să aibă ciclu menstrual, nu este neobișnuit ca acesta să fie haotic și sângerările vaginale să apară de mai multe ori de-a lungul unei luni. De asemenea, femeile care se apropie de menopauză pot avea și ele sângerări neregulate.
5.    Infecții
O sângerare între menstruații poate să indice o infecție a organelor reproducătoare, care cauzează și inflamație. Infecția poate apărea pe motiv de boală cu transmitere sexuală, spălături vaginale sau boală inflamatorie pelvină.
6.    Cancer
O cauză mai puțin frecventă a sângerărilor intermenstruale este cancerul de col uterin, vaginal, endometrial sau ovarian.
7.    Alte cauze
Cauze rare ale sângerărilor vaginale între menstruații sunt și stresul extrem, diabetul, tulburările tiroidiene sau pierderea ori creșterea substanțială în greutate.

Cum se tratează metroragia

  • Nu există un tratament anume pentru metroragie, acesta va diferi în funcție de cauza acestei sângerări vaginale anormale. 
  • În unele cazuri, metroragia răspunde la schimbarea stilului de viață (reducerea stresului, normalizarea greutății corporale) și la tratarea disconfortului cu antiinflamatoare nesteroidiene. 
  • Tratarea sângerărilor anormale se poate face prin terapie hormonală, precum plasturii cu estrogen sau anticoncepționalele orale.
  • Dacă sângerările sunt abundente și cauzează anemie, medicul poate recomanda dilatarea colului uterin și chiuretajul.
  • Consultul medical este imperios, deoarece anumite cauze ale metroragiei (precum cancerul sau o infecție) pun viața în pericol. Mergi neapărat la medic dacă sângerările sunt însoțite de dureri, febră, amețeală și oboseală. Infecțiile contactate pe cale sexuală se tratează în general cu antibiotice și este nevoie și de tratarea partenerului. Dacă sângerările sunt cauzate de afecțiuni ale glandei tiroide sau de un tip de cancer din sfera ginecologică, o echipă de specialiști va pune la cale un plan de tratament împreună cu pacienta.

Cum se previne metroragia

Această afecțiune nu poate fi mereu prevenită, totuși, pot fi luate anumite măsuri:

-    Menținerea unui stil de viață sănătos și a unei greutăți corporale normale;
-    Administrarea responsabilă a anticoncepționalelor, respectând indicațiile medicului;
-    Evitarea aspirinei, care crește riscul de sângerări. 

 
Metroragia este o sângerare vaginală anormală, care poate avea cauze mai puțin grave sau cauze care pun viața în pericol. Din acest motiv, pentru a primi un diagnostic clar și cel mai potrivit tratament, e recomandat consultul medical de specialitate.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.verywellhealth.com/an-overview-of-metrorrhagia-4584380
https://www.healthline.com/health/vaginal-bleeding-between-periods#seek-medical-help
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/dysfunctional-uterine-bleeding 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0