Cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat este in continuare o provocare?

În cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat, identificarea cancerului primitiv rămâne prioritatea absolută. Examinarea biopsică a oricărui țesut disponibil poate reprezenta cheia în diagnosticul unei boli metastatice. 

Cancerul cu situs primar necunoscut (CUP) este astfel definit: cancerul metastatic, unde tumora primară este nedetectabilă cu abordarea diagnostică standardizată care include istoricul clinic, examenul fizic și testele de laborator de rutină.

RECOMANDAREA EXPERTILOR DOC

În ciuda progreselor semnificative în diagnosticarea cancerului, Societatea Americană de Cancer estimează că aproximativ 32.000 de pacienți ar fi diagnosticați cu cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat, ceea ce reprezintă aproximativ 2-5% dintre pacienții diagnosticați cu cancer. La nivel mondial, cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat rămâne pe locul 6 până la 8 cel mai frecvent tip de cancer și pe poziția 3 când vine vorba despre cea mai frecventă cauză de deces cauzate de cancer1.

Comunicarea dintre oncolog și anatomopatolog este esențială în identificarea tumorii primare. Coroborarea unei anamneze coerente cu datele clinice și informațiile furnizate de anatomopatolog identifică punctul de plecare a unei boli metastatice în aproximativ 40% dintre cazuri, atrag atenția oamenii de știință. Din păcate, în ciuda eforturilor, marea majoritatea a cancerului metastatic rămâne cu punct de plecare nedefinit.

Potrivit Asociației Americane de Cancer, se estimează un număr de aproximativ 35.000 de cazuri noi de cancer metastatic fără punct de plecare neprecizat în Statele Unite ale Americii cu un plus pentru sexul masculin comparativ cu cel feminin. Raportat la numărul total al neoplaziilor se estimează un procent cuprins între 2 și 9% pentru această categorie de cancere. 

În 15-25% din cazuri punctul de plecare rămâne necunoscut inclusiv la necropsii. Incapacitatea de a identifica cancerul primar rămâne un motiv de provocare permanentă din cauza necunoscutelor legate de tratamentul optimal, evoluție și prognostic. 

Nu în ultimul rând, diagnosticul de cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat reprezintă un motiv de anxietate atât pentru pacient, cât și pentru terapeut, dând impresia de situație scăpată de sub control. 

Uneori cancerul primar nu este identificat niciodată

Este posibil ca la unii pacienți cancerul să nu fie niciodată identificat din următoarele motive:

  • Cancerul primar este de dimensiuni foarte mici și crește lent.
  • Cancerul primar a fost îndepărtat în timpul unei intervenții chirurgicale pentru o altă afecțiune și medicii nu știau că s-a format cancer. De exemplu, un uter cu cancer poate fi îndepărtat în timpul unei histerectomie pentru a trata o infecție gravă.

Prezentarea clinică a cancerului metastatic cu punct de plecare neprecizat

Tabloul clinic al cancerului metastatic cu punct de plecare neprecizat este extrem de variabil și depinde de extensia bolii și de organele afectate de boală. Mulți dintre pacienți se prezintă cu afectare multiorganică frecvent fiind afectați plămânii, oasele, ganglionii limfatici sau ficatul.

Însă se poate întâmpla ca afecțiunea să nu provoace semne sau simptome. 

Pe scurt, printre simptomele care ar trebui să-l trimită pe pacient la medic se numără: 

  • Prezența unui nodul în orice parte a corpului.
  • O durere care se manifestă într-o parte a corpului și care nu dispare.
  • O tuse care nu dispare sau răgușeală în voce.
  • Constipația, diareea sau urinarea frecventă.
  • Sângerări sau secreții neobișnuite.
  • Febră fără un motiv cunoscut care nu dispare.
  • Transpirații nocturne umede.
  • Pierderea în greutate fără un motiv cunoscut sau pierderea poftei de mâncare.

O boală incipientă este dificil de identificat din cauza lipsei simptomatologiei. Manifestările clinice pot sugera punctul de plecare. De exemplu ascita, acumularea de lichid intraabdominal, sugerează un posibil punct de plecare gastrointestinal sau ovarian. Un bloc ganglionar axilar la o femeie sugerează evaluarea glandelor mamare. Ganglioni cervicali măriți de volum trebuie să conducă către un examen ORL sistematic. Semnele clinice sugestive pentru metastaze cerebrale trebuie să îndrume către investigarea plămânului, a sânului sau rinichiului. De asemenea, prezența metastazelor osoase trebuie să conducă la evaluarea prostatei, glandelor mamare, plămânului, rinichiului sau tiroidei.

Potrivit statisticilor, 42% dintre pacienți solicită asistență medicală din cauza măririi unui ganglion limfatic superficial. Cu toate acestea, 33% dintre pacienți prezintă simptome legate de leziuni metastatice la nivelul ficatului, 26% la plămâni, 22% la oase, 9 - 11% la mucoasa mezotelială sau metastazele pot fi depistate întâmplător în timpul radiologiei clinice pentru alte boli.

Factori de risc în cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat

Studiile epidemiologice au arătat că vârsta medie de diagnosticare a acestui tip de cancer este de aproximativ 60 de ani, fără nicio diferență semnificativă în incidentele între sexe. Iar statisticile arată că un procent destul de mic de pacienți diagnosticați cu cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat (15-20%) prezintă caracteristici favorabile, în timp ce restul pacienților se confruntă cu o formă agresivă și cu un model imprevizibil de răspândire metastatică și rezistență la chimioterapia standard, ceea ce duce la o rată de supraviețuire între 5 și 11 luni.

Cum se pune diagnosticul

În ultimii 20 de ani, tratamentul pacienților cu cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat a progresat lent. În loc să continue să testeze regimurile chimioterapeutice existente, cele mai multe studii clinice care implică pacienți cu cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat s-au concentrat pe dezvoltarea unor diagnostice îmbunătățite pentru a facilita predicția precisă a locului primar.  

Aproape 20% dintre pacienții cu cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat prezintă caracteristici clinice și/sau patologice care îi clasifică într-unul dintre mai multe „subseturi tratabile” cunoscute. Agenții chimioterapeutici eficienți au fost nespecifici, iar dezvoltarea unei combinații „cu spectru larg” cu activitate bună împotriva unor tipuri de tumori foarte sensibile este de dorit. Tratamentul subgrupurilor nefavorabile de pacienți cu cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat (80%) a cuprins în cea mai mare parte chimioterapia empirică cu platină sau combinații de taxani. 

Din păcate, răspunsul la tratament este scăzut (aproximativ 20%). Potrivit mai multor studii mai vechi, se pare că niciun tip de chimioterapie nu a demonstrat că ar avea vreun beneficiu de supraviețuire la acești pacienți diagnosticați cu cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat.

Totuși, este foarte important, ca orice leziune suspectă să fie biopsiată pentru un diagnostic de certitudine, iar examinările imagistice de înaltă performanță de tipul computerului tomograf sau al tomografului cu emisie de pozitroni (PET-CT) evidențiază numărul și localizarea leziunilor metastatice. 

Tabloul clasic este al unui adenocarcinom metastatic cu afectare multiorganică, iar tratamentul acestui grup de pacienți rămâne suboptimal. Anumite entități au o evoluție favorabilă și sunt responsive la anumite strategii terapeutice. De exemplu:
- Metastazele la nivelul ganglionilor cervicali recomandă examinarea detaliată a tractului aerodigestiv superior. Majoritatea acestor cancere sunt carcinoame scuamoase, dar tumori de genul adenocarcinomului, melanomului sau a tumorilor anaplazice pot fi întâlnite destul de frecvent. 
Terapia locală cu intenție curativă, fie că este vorba de radioterapie cu sau fără disecția ganglionilor laterocervicali are o rată de supraviețuire la 5 ani de 30-50%. Pacienții cu metastaze de carcinom scuamos la nivelul ganglionilor cervicali prezintă o rata de supraviețuire comparabila cu a pacienților cu punct de plecare precizat.
- Metastazele ganglionare axilare izolate reprezintă adesea o manifestare a unui cancer mamar ocult, iar mastectomia evidențiază în 40-70% din cazuri un focar primitiv mamar
- Carcinomatoza peritoneală prezintă similarități de evoluție și tratament cu un cancer ovarian cu sensibilitate la chimioterapia pe bază de platină
- metastaza ganglionara unică de melanom malign reprezintă 5% din totalul melanoamelor maligne la prima prezentare. Se poate rezolva exclusiv chirurgical, iar prognosticul este surprinzător ,mai bun comparativ cu un melanom malign cu leziune cunoscută și adenopatie satelită.

Aproximativ o treime dintre cancerele cu punct de plecare neprecizat sunt cu aspect histologic slab diferențiat sau nediferențiat. O subpopulație minoră dintre acestea poate fi potențial curabilă. Printre acestea se numără limfoamele, tumorile cu celule germinale sau tumorile neuroendocrine.

Prognostic cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat

Cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat este considerat a fi o boală metastatică agresivă, dar nu se știe dacă prognosticul este diferit de cancerele metastatice primare cunoscute. Modelul metastatic imprevizibil în diagnostic se referă la variații în incidența situsurilor metastatice între cancerele primare cunoscute și necunoscute, adică cancerul pancreatic care se prezintă sub forma cancerului metastatic cu punct de plecare neprecizat are o incidență de 4 ori mai mare de a afecta oasele și o incidență de 30% a metastazelor pulmonare.

Tendința metastatică poate explica prognosticul prost, iar metastaza este considerată a fi cauza de deces la majoritatea pacienților cu cancer primar. În ciuda progreselor majore în diagnosticarea acestei maladii, cancerul metastatic cu punct de plecare neprecizat rămâne în continuare o problemă reală, dar și un motiv de frustrare. 

Frustarea derivă, în primul rând, din dificultatea identificării originii acestui cancer. Necunoașterea originii înseamnă automat și terapie suboptimală. Prin urmare, eforturile trebuie susținute atât în scop diagnostic, imagistic, dar și molecular, genetic și terapeutic. Aceasta înseamnă accesibilitate la ultimele achiziții în imagistică, dar și la teste de biologie moleculară care să identifice semnătura genetică a acestei boli diseminate cu punct de plecare neprecizat. Aceasta înseamnă automat, trecerea de la o terapie gen „one size fit all" la o terapie individuală conform caracteristicilor genetice ale bolii.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Cancer of Unknown Primary Site: Real Entity or Misdiagnosed Disease?”, J Cancer. 2020, Alaa T. Alshareeda, Batla S. Al-Sowayan, Reem R. Alkharji, Sahar M. Aldosari, Abdullah M. Al subayyil, Ayidah Alghuwainem
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7171483/
Cancer Research UK - What is cancer of unknown primary?
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-unknown-primary-cup/about


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0