Machiajul pentru ochi sensibili: ce să eviți?

Ochii, alături de pielea din jurul ochilor, reprezintă o zonă problematică pentru multe persoane, din cauza sensibilității crescute la diverse ingrediente cosmetice. Astfel, deși ne dorim un machiaj frumos, care să ne pună ochii în evidență, adesea suntem nevoite să spunem pas la diverse produse cosmetice, deoarece ne produc iritații.

Iritația ochilor se poate manifesta sub formă de lăcrimare excesivă, înroșire a ochilor sau a pielii din jurul ochilor, adesea însoțită de senzație de mâncărime sau apariția unor mici bubițe și chiar a orjeletului (urciorul/ulciorul la ochi). Așadar, este important să acordăm atenție ingredientelor cu potențial iritant sau alergenic din produsele cosmetice pe care le cumpărăm pentru machiaj, dar și pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor.

Descoperă soluțiile experților DOC

Conturul ochilor

Deși zona din jurul ochilor are aceeași structură celulară ca restul pielii, există o varietate de creme și loțiuni destinate exclusiv conturului ochilor. Explicația stă în faptul că pielea din jurul ochilor este mai subțire, prin  urmare poate fi mai sensibilă, mai ales pentru că se află în vecinătatea ochilor, dar și mai predispusă la ridare, deci necesită o hidratare mai intensă. 

Cu toate acestea, este important să aveți grijă și să evitați ingredientele care vă pot face rău. În principiu, este recomandat să evitați alcoolul denaturat și parfumul. Alcoolul denaturat usucă pielea și este potențial iritant. Parfumul din produsele cosmetice nu este benefic deoarece sensibilizează pielea și creează potențial alergenic. De fapt, parfumul propriu-zis este compus din zeci sau sute de substanțe, printre care compuși chimici sau uleiuri esențiale, ceea ce înseamnă că puteți dezvolta sensibilitate la unul dintre acești compuși, fără a ști la care anume. Mai mult, conform unui studiu din 2003 efectuat în Copenhaga, 1%-10% din populație este sensibilă la un anumit ingredient din parfumuri 1

Cele mai comune ingrediente care oferă parfum produselor cosmetice și au potential iritant sunt: fragrance, parfum/perfume/aroma, linalool, citronellol, cinnamal, limonene, geraniol, eugenol, lavender oil (Lavandula angustifolia), rose flower extract (Rosa damascena), bergamot oil (Citrus bergamia), Ylang-ylang oil (Canaga odorata), lemon (Citrus limon), lime (Citrus aurantifolia or Citrus medica), orange (Citrus sinensis), tangerine (Citrus tangerine), peppermint (Mentha piperita), spearmint (Mentha spicata), eucalyptus, cinnamon (Cinnamomum). Nu în ultimul rând, conservanții cosmetici, precum parabenii, imidazolidinil uree, Quaternium-15, DMDM hydantoin, fenoxietanol, methylchloroisothiazolinone și formaldehida au factor iritant, deci creează potențial alergenic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Machiajul ochilor

În ceea ce privește machiajul ochilor, aceleași considerente sunt de luat în calcul, și anume parfumul, alcoolul denaturat și conservanții. Un aspect în plus este cel al termenului de valabilitate. În timp ce cremele sunt ușor de consumat în perioada de valabilitate înscrisă pe ambalaj, nu se poate spune același lucru despre o paletă de farduri, un ruj sau un rimel. Așadar, rimelul poate fi folosit timp de 3 luni de la deschidere, tușul de ochi – 6 luni, anticearcănul – între 6 și 12 luni, în funcție de producător, iar o paletă de farduri este folosibilă timp de 2 ani. Este foarte important ca, înainte de a desigila un produs cosmetic, să îi verificați valabilitatea. Aceasta este înscrisă sub forma unui număr, urmat de litera M (months – număr de luni). Folosirea de produse expirate poate declanșa apariția dermatitei de contact, una dintre cele mai comune reacții adverse la produsele cosmetice, dar poate fi și cauza orjeletului, care este o infecție a glandelor sebacee de la baza genelor și care este adesea declanșată de folosirea incorectă și/sau excesivă a produselor cosmetice. 

 
 

Pentru a preîntâmpina orice neplăcere provocată de produsele cosmetice de îngrijire și machiaj, este important să le depozitați într-un mediu uscat, ferite de lumină și căldură, să vă spălați pensulele și celelalte aplicatoare de creme și machiaj în mod regulat și să nu le împărțiți cu alte persoane. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul ”Fragrance contact allergy: a clinical review.”, publicat în US National Library of Medicine, în noiembrie 2003, autori: Johansen JD
https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/sensitive-skin/why-fragrance-free-products-are-best-for-everyone.html
https://www.self.com/story/eye-makeup-irritation-allergies
https://www.webmd.com/allergies/cosmetics#1
https://www.pharmatutor.org/articles/shelf-life-of-the-cosmetics-products

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0