Balneofizioterapia: principala formă de recuperare medicală

Balneofizioterapia include mai multe tehnici care îmbină exercițiile fizice de recuperare cu factori balneari naturali sau artificiali. Este recomandată în special persoanelor care suferă de afecțiuni motorii, de probleme musculare sau articulare, persoanelor în vârstă care și-au pierdut mobilitatea, sportivilor de performanță accidentați sau în recuperarea post-operatorie.

Pe lângă rolul adjuvant în vindecare, balneofizioterapia este uilă și pentru prevenția unor afecțiuni, atunci când pacientul are predispoziție pentru acestea, dar și pentru încetinirea evoluției unor boli ale sistemului osos, muscular, nervos sau ale articulațiilor. Anumiți specialiști recomandă balneofizioterapia și în caz de oboseală cronică, alergii sau toxicitate, cefalee, îngrijire prenatală și postnatală.

Balneofizioterapia și recuperarea medicală este o specialitate medicală clinică independentă, responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea și managementul reabilitării persoanelor cu afecțiuni dizabilitante și comorbidități la toate vârstele. În vederea de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și performanțele fizice și cognitive ale acestor persoane, precum și în vederea creșterii calității vieții acestora.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Spre deosebire de alte ramuri ale medicinei, obiectivul principal al balneofizioterapiei și recuperării medicale nu este de a diagnostica sau trata anumite afecțiuni, ci de a ajuta pacienții să depășească limitele pe care le impun dizabilitățile lor.

Terapia balneară reunește diferitele discipline terapeutice în cadrul unei terapii complexe orientate pe indicații, în care predomină balneo-climaterapia și fizioterapia. În timp ce aproape toate tulburările funcționale periferice ale circulației sanguine reacționează favorabil la măsurile care asigură aportul de căldură, în cazul eritromelagiei există o sensibilitate patologică la căldură, ceea ce face necesară o eliminare a căldurii. Desensibilizarea la căldură impune o prudență deosebită în terapiile de creștere a temperaturii. Toate manifestările organice (boala Raynaud stadiul II, microangiopatia diabetică, printre altele) limitează reactivitatea la iritațiile de temperatură, astfel încât aportul de căldură trebuie efectuat deosebit de îndelungat, sau se folosesc doar tehnici fizioterapeutice încă segmentar eficiente.

Tehnici de balneofizioterapie

Kinetoterapia

Kinetoterapia prespune recuperarea medicală prin intermediul exercițiilor fizice. În funcție de natura și gravitatea afecțiunii, kinetoterapeutul îți va propune un set specific de exerciții, care să lucreze exact zonele care au nevoie de atenție și care să nu forțeze organismul, agravând sau cauzând alte probleme. 

Electrostimularea

Electrostimularea folosește curent de intensitate mică, aplicat pe diferite părți ale corpului, cu scopul de a reduce inflamația și de a stimula dezvoltarea musculară. Acest procedeu nu este dureros și nici periculos, dacă este realizat de persoane acreditate. Curentul stimulează contracția musculară, favorizând recuperarea în caz de atrofie sau boli degenerative.

Electroterapia

Electroterapia este înrudită cu electrostimularea, însă de această dată curenții sunt utilizați în mai multe scopuri, în special pentru afecțiunile articulare. În funcție de afecțiune, specialistul îți poate recomanda tratamente cu ionizări, curent interferențial, galvanizări, magnetodiflux, curent Trabert, curent diadinamic sau curent Tens.

Termoterapia

Termoterapia se realizează cu ajutorul parafinei plin aplicare directă pe piele. Căldura degajată de aceasta are efecte benefice pentru afecțiuni articulare, musculare, dureri de spate, contracții musculare, entorse și multe altele.

Masajul

Masajul inclus ca formă de tratament în balneofizioterapie este un masaj terapeutic, care se concentrează pe destresarea musculară și pe favorizarea drenării țesuturilor. Este mai mult decât un masaj de relaxare, ci o formă de încurajare a organismului să se echilibreze și să se vindece singur.

Hidroterapia

Hidroterapia presupune în special băile galvanice, terapie ce combină apa cu efectele curentului electric. O altă formă des utilizată de hidroterapie este utilizarea apelor reci sau calde pentru băi totale sau parțiale. Într-o piscină, flotabilitatea apei poate ajuta pacienții cu picioare parțial paralizate să meargă.

Tratamentul cu unde scurte

Tratamentul cu unde scurte presupune încălzirea țesuturilor prin aplicarea unor unde magnetice sau electrice de înaltă frecvență. Este una dintre cele mai vechi forme de terapie alternativă.

Terapia cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete calmează inflamația și durerea prin folosirea unor vibrații mecanice pe care urechea umană nu le percepe. S-au înregistrat cazuri în care tratamentul cu ultrasunete a ajutat și la pierderea în greutate.

Terapia cu laser

Terapia cu laser este utilizată deseori în afecțiuni dermatologice, cardiovasculare și articulare. Este una dintre cele mai riscante forme de tratament alternativ, fiind interzisă persoanelor cu cancer, afecțiuni ale glandei tiroide, epilepsie, femeilor însărcinate și nu numai.

Citește și Viata dupa accidentul vascular cerebral: recuperarea abilitatilor de comunicare

Ce afecțiuni poate trata balneofizioterapia

Aceaste metode de terapie sunt recomandate în special persoanelor care suferă de afecțiuni motorii (mai exact, probleme musculare sau articulare). Dar, aceste metode sunt recomandate și pentru:

  • persoanele în vârstă care au probleme cu mobilitatea;
  • sportivilor accidentați sau în recuperarea post-operatorie (aglodistrofia și după contuzii, entorse, luxații, fracturi, intervenții ortopedice sau chirurgicale);
  • reumatism (degenerative vertebrale și periferice, inflamatorii imuno-genetice în fază de remisiune, boli reactive postinfecțioase, abarticulare, tulburări de statică și dinamica osteoarticulară, rahitism, atrofii musculare);
  • boli ale aparatului digestiv: gastrite cronice, boala ulceroasă, stomac operat, enterite și colite, dischinezii biliare, colecistite, hepatite, sindrom aderențial după peritonite, intervenții chirurgicale abdominale, pancreatite cronice;
  • boli ale aparatului cardiovascular: valvulopatii compensate, miocardite după 8 luni de la terminarea fenomenelor acute, boala hipertonă stadiul 1 și 2;
  • oboseala cronică;
  • astenie;
  • cefalee;
  • amețeli;
  • spondiloză;
  • hipotrofiie musculară;
  • afecțiuni cronice;
  • boli alergice sau toxice;
  • îngrijirea prenatală și cea postnatală.

O cură balneară constă în utilizarea apelor minerale sub formă de băi sau sub formă de cură internă. Pe lângă o cură balneară propriu-zisă, terapia mai include o alimentație sănătoasă, masaj și exerciții fizice. Acest tip de cură se realizează pe o perioadă de 18-20 de zile. În scop profilactic ajunge o singură cură pe an, dar în scop terapeutic sau de recuperare, numărul acestora poate crește la două-trei cure.

Care sunt beneficiile balneoterapiei?

În comparație cu tratamentele medicale standard, efectele secundare ale balneoterapiei sunt minime. În cazul în care balneoterapia este eficientă în controlul simptomelor, aceasta poate reduce necesarul de medicamente și, prin urmare, efectele secundare ale acestor medicamente.

Balneoterapia poate fi utilizată împreună cu tratamentul medical convențional și cu alte terapii, cum ar fi fizioterapia sau fototerapia. Printre beneficiile psihologice și fizice se numără relaxarea, gestionarea stresului și îmbunătățirea somnului și a stării de spirit.


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Physio and balneotherapy of acral circulatory disorders and cutaneous microangiopathies - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6603073/
Effectiveness of balneo-physiotherapy in the treatment of sequelae of spinal cord injuries in the late period - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20243454/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0