Tot ce trebuie sa stii despre neuropatia diabetica: cauze, simptome, tratament

Neuropatia diabetică este o complicație gravă și foarte întâlnită a diabetului de tip 1 și a diabetului de tip 2. Din ce cauze apare această afecțiune și cum se tratează?

Neuropatia diabetică este un tip de afectare sau deteriorare a nervilor, cauzată de glicemia necontrolată, adică de concentrația mare de glucoză din sânge. Inițial, este posibil ca persoana afectată să nu aibă niciun fel de simptome. Afecțiunea se dezvoltă, de regulă, lent, uneori în decursul a câteva decenii.

Dacă suferi de diabet zaharat și te confrunți brusc cu senzație de amorțeală, furnicături, durere sau slăbiciune în mâini sau în picioare, sună-ți imediat medicul, deoarece acestea sunt simptomele precoce ale neuropatiei periferice. În situațiile de neuropatie periferică gravă sau prelungită, poți suferi leziuni sau infecții la nivelul extremităților. În unele cazuri, această boală poate duce la amputare.

Tipuri de neuropatie 

Neuropatie periferică

Este un tip frecvent de afectare a nervilor care atacă picioarele și, în unele cazuri, mâinile și brațele. Aproximativ o treime până la jumătate dintre persoanele cu diabet fac neuropatie periferică.

Neuropatie autonomă

Este o afectare a nervilor care controlează organele interne. Acest tip de neuropatie duce la probleme cu ritmul cardiac și cu tensiunea arterială, sistemul digestiv, vezica urinară, organele sexuale și altele. Deteriorarea poate duce, de asemenea, la neconștientizarea hipoglicemiei.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Neuropatia focală

Este o afectare a unui singur nerv, cel mai adesea la nivelul unei mâini, al capului, trunchiului sau piciorului (de exemplu, la mână, sindromul de tunel carpian).

Neuropatia proximală

Este un tip rar și invalidant de afectare a nervilor la nivelul șoldului, feselor sau coapsei; neuropatia proximală atacă o parte a corpului și doar în cazuri rare se poate răspândi pe cealaltă parte. 

Care sunt cauzele neuropatiei diabetice și ce prevalență are boala?

Neuropatia diabetică este cauzată de concentrațiile mari de zahăr din sânge, valori susținute pe o perioadă lungă. Alți factori care pot duce la deteriorarea nervilor din extremități - mâini și picioare - sunt:

  • deteriorarea vaselor de sânge, cum ar fi daunele provocate de nivelurile mari ale colesterolului;
  • leziunile sau traumele mecanice, cum ar fi cele cauzate de sindromul de tunel carpian;
  • factorii legați de stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool.

Nivelurile scăzute ale vitaminei B12 pot duce, de asemenea, la neuropatie. Metformina, un medicament folosit adesea pentru a ține sub control simptomele diabetului, poate cauza un deficit de vitamina B12 în organism. Discută cu medicul dacă ești îngrijorat în privința acestui tip de carență.

În ceea ce privește prevalența, cam 50% dintre diabetici vor dezvolta, în cele din urmă, neuropatie diabetică. Unele studii arată că bărbații cu diabet sunt mai predispuși să facă neuropatie decât femeile și pot dezvolta complicații neuropatice mai devreme decât acestea.

Care sunt simptomele neuropatiei diabetice?

Simptomele apar treptat în neuropatia diabetică. În multe cazuri, primul tip de deteriorare a nervilor care are loc implică nervii din picioare. Semnele bolii pot varia, în funcție de nervii afectați. Cele mai comune semne și simptome ale neuropatiei diabetice sunt:

  • sensibilitate la atingere;
  • pierderea simțului tactil;
  • dificultate în coordonare, atunci când mergi;
  • amorțeală sau durere în extremități;
  • slăbiciune musculară;
  • greață și indigestie;
  • diaree sau constipație;
  • amețeală atunci când stai în picioare;
  • transpirație excesivă;
  • uscăciune vaginală la femei și disfuncții erectile la bărbați.
  • Să nu uităm că simptomele pot varia, în funcție de tipul de neuropatie.

Diagnosticul neuropatiei diabetice

Pentru a diagnostica neuropatia diabetică, medicul va adresa pacientului întrebări despre simptomele pe care le are și despre antecedentele medicale și îl va consulta. În timpul examinării, medicul verifică reflexele și nivelul de sensibilitate la vibrație, la temperatură și la atingere. Totodată, verifică pulsul, tensiunea arterială și tonusul muscular.

Medicul mai poate efectua un test special pentru a evalua sensibilitatea de la nivelul picioarelor sau tălpilor, folosindu-se de o fibră de nylon. În plus, poate testa și reflexele gleznelor.

Tratamentul neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetică nu se vindecă, însă tratamentul poate încetini progresia bolii și poate ajuta pacientul să își gestioneze simptomele cum ar fi durerea și indigestia.

Tratamentul neuropatiei diabetice este orientat în mai multe direcții:

Încetinirea progresiei bolii

Pentru a încetini evoluția neuropatiei diabetice, e important să îți menții glicemia în limite normale. De asemenea, e indicat să renunți la fumat și să faci exerciții fizice în mod regulat.

Managementul durerii

Medicamentele pot fi folosite pentru a trata durerea cauzată de neuropatia diabetică; discută cu medicul tău curant despre medicamentele disponibile și despre posibilele efecte adverse ale acestora. Poți să ai în vedere și terapiile alternative, cum ar fi acupunctura.

Gestionarea complicațiilor

Dacă ai probleme cu digestia, drept rezultat al neuropatiei diabetice, medicul îți poate sugera să iei mese mai mici, să mănânci mai des și mai puțin și să limitezi cantitatea de fibre și de grăsimi din alimentație. În cazul femeilor care se confruntă cu uscăciunea vaginală, medicul poate recomanda anumite tipuri de lubrifianți. În cazul bărbaților care se confruntă cu disfuncțiile erectile, se pot prescrie medicamente pentru a gestiona simptomele.

Cum se previne neuropatia diabetică?

Mai mulți pași pot preveni sau întârzia dezvoltarea neuropatiei diabetice. În primul rând, diabeticii trebuie să-și monitorizeze regulat glicemia și să-și țină sub control valorile, urmând tratamentele și indicațiile medicului legate de stilul de viață. De asmenea, trebuie să facă testul A1C cel puțin de două ori pe an pentru a afla care este media glicemiilor la trei luni.

Mișcarea este importantă pentru oamenii de toate vârstele, indiferent că sunt sănătoși sau că suferă de boli cronice, deci și dacă ai diabet e indicat să ai activitate fizică. Atenție, însă, anumite sporturi (cum ar fi baschetul) nu sunt indicate pentru tine, așa că cere sfatul medicului legat de ce fel de mișcare poți face în siguranță. În general, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, dansul și înotul sunt alegeri bune pentru diabetici.

Nu mai puțin important, este necesar ca diabeticii să aducă la cunoștința medicului orice simptome de neuropatie diabetică observă. Diagnosticul și tratamentul început timpuriu pot preveni apariția ulterioară a altor complicații. De exemplu, dacă o infecție la picior este descoperită și tratată din timp, se poate preveni ajungerea la amputare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers in Endocrinology - New Perspective in Diabetic Neuropathy: From the Periphery to the Brain, a Call for Early Detection, and Precision Medicine
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00929/full
Studiul „New Perspective in Diabetic Neuropathy: From the Periphery to the Brain, a Call for Early Detection, and Precision Medicine”, apărut în Front. Endocrinol., 2020 | https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00929, autori: Yingchun Ye et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0