Tratamentul pentru hipertiroidism: medicamente, interventii chirurgicale si stil de viata
Tratamentul pentru hipertiroidism: medicamente, interventii chirurgicale si stil de viata
Tratamentul pentru hipertiroidism: medicamente, interventii chirurgicale si stil de viata
O glandă tiroidă hiperactivă produce mai mulți hormoni tiroidieni (T3 și T4) decât sunt necesari. Astfel, apar o serie de simptome neplăcute precum agitația, neliniștea, insomniile, nervozitatea, anxietatea ori scăderea în greutate. Iată ce opțiuni de tratament pentru hipertiroidism există, dar și ce modificări ar trebui să facă pacientul la capitolul stil de viață, după ce primește un asemenea diagnostic.
Hipertiroidismul se caracterizează prin hipermetabolism și niveluri serice crescute de hormoni tiroidieni liberi. În hipertiroidism, T3 seric crește de obicei mai mult decât T4, probabil din cauza secreției crescute de T3, precum și conversiei T4 în T3 în țesuturile periferice. La unii pacienți, doar T3 este crescut.
Cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului includ boala Graves, gușa multinodulară, tiroidita și nodulul autonom, hiperfuncțional. Printre simptomele hipertiroidismului se numără nervozitatea, palpitațiile, hiperactivitatea, transpirația crescută, hipersensibilitatea la căldură, oboseala, creșterea apetitului, scăderea în greutate, insomnia, slăbiciunea și mișcările intestinale frecvente. La femei, poate apărea hipomenoreea (fluxul menstrual slab).
În urma realizării analizelor și testelor necesare, dar și a stabilirii diagnosticului de hipertirodisim, medicul prescrie tratamentul adecvat pentru fiecare pacient. E bine de știut că hipertirodismul este o boală care se poate ține sub control, respectând indicațiile de tratament.
În alegerea celui mai potrivit tratament pentru hipertiroidism, medicul endocrinolog va ține cont de o serie de factori precum vârsta acestuia, istoricul medical, condiția fizică, precum și alte tratamente pe care le urmează.
Opțiuni de tratament pentru hipertiroidism
Iată ce metode de tratament sunt folosite pentru pacienții cu hipertiroidism:
Iodul radioactiv
Administrat pe cale orală, iodul radioactiv este absorbit de glanda tiroidă, determinând astfel reducerea în volum a acesteia. Simptomele hipertiroidismului dispar în câteva luni de la începerea acestui tratament. În principiu, iodul care se acumulează în exces în organism este eliminat în câteva săptămâni sau luni.
Există, însă, și situații în care după acest tratament se instalează hipotiroidismul, din cauză că activitatea glandei tiroide este încetinită prea mult. Într-un asemenea caz, pacientul va fi nevoit să administreze hormoni tiroidieni sub formă de medicament.
Medicamentele antitiroidiene
Aceste medicamente reduc treptat simptomele specifice hipertiroidismului, prin împiedicarea glandei tiroide să producă hormoni în exces. Simptomele neplăcute ale bolii tiroidiene se ameliorează în câteva săptămâni sau luni de la începerea tratamentului.
Unii pacienți își rezolvă problema permanent, activitatea glandei tiroide fiind reglată după un tratament cu medicamente antitiroidiene. În cazul altora, însă, apare recăderea. O problemă majoră a acestui tratament constă în faptul că este foarte agresiv cu ficatul, crescând riscul pentru daune permanente ale acestui organ.
Beta-blocantele
Medicamentele beta-blocante sunt folosite pentru tratarea problemelor cardiovasculare, însă uneori pot fi folosite și ca tratament pentru hipertiroidism. Acestea nu au niciun impact asupra nivelului de hormoni din organism, însă pot ameliora simptomele precum tremurul, palpitațiile sau pulsul accelerat. Beta-blocantele pot fi recomandate de medic pe post de tratament simptomatic, până când activitatea glandei tiroide este reglată.
Intervenția chirurgicală
Tratamentul chirurgical este rareori folosit în hipertiroidism, însă dacă medicamentele antitiroidiene și terapia cu iod radioactiv nu reprezintă o variantă pentru pacient, poate fi necesara tiroidectomia, adică îndepărtarea glandei tiroide. Această intervenție chirurgicală vine cu o serie de riscuri precum daunele aduse corzilor vocale ori glandelor paratiroide.
După o asemenea intervenție chirurgicală, pacientul trebuie să ia un tratament medicamentos pe viață, care îi va asigura doza zilnică necesară de hormoni tiroidieni. Dacă și glandele paratiroide sunt îndepărtate, va fi nevoie și de suplimentarea nivelului de calciu din organism.
Tratamentul pentru problemele oculare
Pacienții care suferă de boala Graves pot avea de-a face cu oftalmopatia tiroidiană, complicație specifică acestei boli autoimune. Dacă oftalmopatia este blândă, pacientul poate ameliora situația prin evitarea luminii puternice și a vântului și prin folosirea unor picături de ochi. Medicamentele pe bază de steroizi pot fi folosite pentru combaterea inflamației țesuturilor oculare.
În cazurile mai grave însă, va fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru tratarea acestei complicații oculare. Operația de decompresie orbitală este uneori necesară. Aceasta implică îndepărtarea osului dintre sinusuri astfel încât să se creeze mai mult spațiu pentru ochi. În acest fel, ochii își pot relua poziția normală. Vederea este îmbunătățită după o asemenea intervenție.
Intervenția chirurgicală la nivelul musculaturii oculare este, de asemenea, folosită uneori, în vederea corectării vederii duble. De multe ori însă, o asemenea intervenție nu este suficientă, pacientul necesitând alte intervenții similare de-a lungul timpului.
Tratarea hipertiroidismului este importantă, deoarece, dacă nu este tratată, boala poate duce la complicații precum afecțiuni cardiace (fibrilație atrială, insuficiență cardiacă congestivă), osteoporoză (prea mult hormon tiroidian poate împiedica organismul să absoarbă calciul în oase), criză tirotoxică (agravare bruscă a simptomelor hipertiroidismului care duce la febră, puls rapid și delir) sau infertilitate (prea mult hormon tiroidian poate îngreuna obținerea unei sarcini).
Stil de viață recomandat în hipertiroidism
Pentru ca pacientul cu hipertiroidism să se simtă bine, este indicat că acesta să adopte o dietă sănătoasă și echilibrată, să facă mișcare zilnic și să respecte indicațiile oferite de medic. Totodată, pentru evitarea complicațiilor în hipertiroidism se recomandă următoarele modificări care țin de stilul de viață:
Renunțarea la fumat
Fumatul este un viciu care dăunează aproape fiecărui organ din corp, fiind nociv atât pentru persoanele altfel sănătoase, cât și pentru cele suferă de diferite afecțiuni, inclusiv hipertiroidism.
Menținerea umidității ochilor
Umiditatea ochilor se poate menține prin folosirea unor picături de tip lacrimi artificiale, dacă este necesar.
Protejarea ochilor
Protejarea ochilor se face prin purtarea unor ochelari de soare cu lentile polarizate și cu factor de protecție UV.
Dormitul pe o pernă mai înaltă
Menținerea capului pe o pernă mai înaltă în timpul somnului ajută la reducerea presiunii puse pe zona ochilor.
Poate hipertiroidismul să fie prevenit?
Hipertiroidismul nu poate fi prevenit, totuși, unii oameni sunt mai expuși riscului de a dezvolta această afecțiune, și anume: femeile, persoanele care au antecedente familiale de boală tiroidiană, cele care au mai puțin de 40 de ani sau mai mult de 60 de ani. De asemenea, au un risc mai mare de hipertiroidism oamenii cu afecțiuni cum ar fi diabetul de tip 1, anemia pernicioasă sau o tulburare a sistemului imunitar, precum și aceia care consumă cantități mari de iod, fie din alimente, fie din medicamente.
#sfatulDOC
Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic diabetolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:
- Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
- Cât de des ar trebui să îmi verific tiroida?
- Când și cum ar trebui să iau medicația prescrisă?
- Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
- Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
- Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?
Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist diabetolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!
Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME.
Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD – Hyperthyroidism
https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/thyroid-disorders/hyperthyroidism
BMC - Prevalence of hyperthyroidism, hypothyroidism, and euthyroidism in thyroid eye disease: a systematic review of the literature
https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-020-01459-7
Studiul „Prevalence of hyperthyroidism, hypothyroidism, and euthyroidism in thyroid eye disease: a systematic review of the literature”, apărut în Syst Rev 9, 201 (2020). https://doi.org/10.1186/s13643-020-01459-7, autori: Muñoz-Ortiz, J.
Te-ar mai putea interesa și...