Auriculoterapia, forma de acupunctura care te poate ajuta sa te lasi de fumat

Fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite, acest viciu fiind responsabil pentru aproximativ 6 milioane de decese în întreaga lume anual. Cauzele majore ale mortalității induse de fumat sunt bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și boala pulmonară obstructivă cronică.

Prin urmare, renunțarea la fumat poate duce la beneficii substanțiale pentru sănătate, iar renunțarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani este asociată cu o scădere semnificativă a dezvoltării bolilor legate de fumat.

Cu toate acestea, în încercarea de a scăpa de dependența de fumat fără tratament, rata de recidivă este mai mare de 60% în două săptămâni și doar aproximativ 5% dintre dependenții de nicotină reușesc să renunțe definitiv la acest viciu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialiștii dau asigurări că tratamentul cu acupunctură auriculară poate juca un rol complementar pentru a ajuta la creșterea ratei de renunțare la fumat a fumătorilor.

Cum funcționează auriculoterapia

Acupunctorii vizează anumite zone ale corpului pentru anumite afecțiuni. Cercetările publicate în 2018 au subliniat efectele remarcate ale auriculoterapiei pentru tratarea migrenelor, radiculopatiei și polineuropatia (funcționarea defectuoasă simultană a nervilor periferici din tot corpul) 1

Analizând cercetările anterioare pe această temă, oamenii de știință susțin că auriculoterapia ar putea fi calificată drept o formă de acupunctură bazată pe dovezi atunci când vine vorba de aceste probleme neurologice.  

Un alt meta-studiu mai vechi a concluzionat că auriculoterapia poate funcționa ca terapie adjuvantă pentru managementul durerii și, prin urmare, poate reduce utilizarea analgezicelor pentru a minimiza potențialele efecte adverse și toleranța. 

Specialiștii spun că beneficiile potențiale ale auriculoterapiei includ echilibrarea hormonilor, calmarea minții, stimularea digestiei, susținerea imunității, detoxifierea și îmbunătățirea concentrării.

Când vine vorba de a ajuta fumătorii să renunțe la acest viciu, punctele de presiune din urechi sunt deosebit de eficiente în suprimarea poftelor. Asociația Națională de Detoxifiere prin Acupunctură are chiar și un întreg protocol în jurul acestui set de puncte de suprimare a urechii pentru a combate dependența.

Auriculoterapia și renunțarea la fumat 

Am stat de vorbă cu George Țăranu, auriculoterapeut expert în combaterea adicțiilor prin medicină alternativă și fondator al clinicii Stop-Smoking România, despre auriculoterapie și beneficiile acestei forme de acupunctură pentru cei care vor să renunțe la fumat.

Ce este auriculoterapia?

George Țăranu: Auriculoterapia este o ramură a medicinei alternative, derivate din acupunctura chinezească, ce are o vechime de peste 2.000 de ani, adusă în Europa la începutul anilor ’50 de Paul Nogier, un doctor francez din Lyon. Acesta a descoperit că în pavilionul auricular se găsesc 200 de centri nervoși corespondenți ai fiecărui organ intern - meridianele. Aceste puncte din zona pavilionului auricular pe care lucram noi astăzi în lupta împotriva adictiilor, sunt puțin diferite față de cele din acupunctura din medicina tradițională chineză.

Mai precis, în urma cu 2.000 de ani nu exista în China consumul de nicotină sau consumul de alcool în abundență, consumul de zahăr rafinat sau problemele cu greutatea. Atunci medicul francez Paul Nogier s-a concentrat pe punctele care corespund adicțiilor noastre, ale europenilor. 

Auriculoterapia este un domeniu foarte complex care poate rezolva majoritatea problemelor organelor interne, însă eu m-am specializat în lupta împotriva adicțiilor, mai precis încerc să ajut oamenii să găsească drumul cel mai ușor pentru renunțarea la vicii.

Care sunt principalele indicații? Ce afecțiuni pot fi abordate prin această procedură?

George Țăranu: Poți apela la auriculoterapie dacă suferi de reumatism, sciatică, dureri de spate, migrene sau nevralgie, dacă ai menstruații dureroase sau dacă suferi de zona zoster. Auriculoterapia te poate ajuta și în cazul unor tulburări funcționale respiratorii (astm, tuse cronică, sinuzită cronică, bronșită etc), digestive (colite, tulburări de tranzit etc), tulburări sexuale, sindrom premenstrual, alergii (rinite alergice, eczemă, urticarie etc), dacă suferi de stres, angoase, anxietate sau insomnie.

De asemenea, te poate ajuta să te lași de fumat, auriculoterapia încadrându-se în categoria îngrijirilor paliative. Potrivit Institutului pentru Auriculoterapie din SUA, tehnica poate să depisteze peste 200 de boli, cum ar fi problemele organelor interne, problemele ginecologice, ale organelor senzoriale, precum și maladiile psihice.

Cum ajută concret fumătorii să abandoneze acest obicei? Care este mecanismul de acțiune?

George Țăranu:  Electrostimulând anumite puncte meridiane (centri nervoși) din pavilionul auricular, intrăm în contact direct cu neuronii (neurotransmițătorii) dezvoltând astfel o cantitate mărită de serotonină.

Pacientul nu mai simte nevoia de a consuma nicotina, care este de altfel un bun stimulant al neurotransmițătorilor, deoarece nivelul endorfinelor este ridicat prin ajutorul electrostimulării punctelor meridiane.

Reacția pacientului este imediată, la mai puțin de 15 minute, cotația endorfinelor fiind la același nivel ca al oricărui consumator de nicotină și gudron, iar pacientul nu mai simte nevoia fizică de a fuma. Astfel, se elimină și sevrajul, auriculoterapia având avantajul de a elimina viciul fumatului din viața pacientului fără să dea voie sevrajului să se instaleze.

În câte ședințe se obțin deja rezultate? Necesită un tratament de întreținere?

George Țăranu: Este suficientă o singură ședință, mai puțin de 20% dintre pacienți revin pentru a doua ședință, motivul fiind concentrația prea mare de gudron și nicotină din organism.

Auriculoterapia este o procedură dureroasă?

George Țăranu: Nu este o procedură dureroasă, pacientul simte în timpul procedurii o mică amețeală, un gust metalic în zona papilelor gustative și sesizează niște flash-uri în anumite puncte.Este o procedura non-invazivă, nu sunt reacții adverse și nu are contraindicații.

Care este frecvența ședințelor?

George Țăranu: Pentru renunțarea la fumat este suficientă o singură ședință. Pentru restul adictiilor, ședință se repetă la 9-10 zile.

Ce alte recomandări "pentru acasă" faceți pacienților?

George Țăranu: Pacienții trebuie să se hidrateze, să doarmă cât simt nevoia, să-și ocupe timpul liber cu alte activități, cel puțin în primele 3 zile, să aibă un stil de viață organizat și să facă sport.

Ce spun studiile despre auriculoterapia și renunțarea la fumat

Acupunctura a fost folosită pentru renunțarea la fumat de ani de zile. Un studiu clinic mai vechi a constatat că acupunctura atenuează poftele în timpul fazei inițiale ale renunțării la fumat prin reglarea activării creierului în zonele implicate în atenție, motivație și recompensă.

Un studiu care a explorat mecanismele neuronale ale acupuncturii a indicat că efectele imediate ale acupuncturii asupra poftelor induse de fumat au fost semnificative și a identificat cortexul cingulat anterior, insula, cortexul prefrontal, cortexul vizual și cerebelul ca zone cheie ale creierului implicate în răspuns.

Studiile clinice anterioare au arătat, de asemenea, că acupunctura este eficientă pentru renunțarea la fumat și că este o metodă sigură, care poate ameliora simptomele de sevraj și poate reduce consumul zilnic de țigări.

Presopunctura auriculară funcționează prin stimularea continuă a punctelor de acupunctură pentru a regla și ameliora simptomele bolii; în consecință, auriculoterapia fost adoptată și ca o intervenție non-invazivă simplă și eficientă pentru renunțarea la fumat, deoarece poate ajuta la ameliorarea simptomelor de sevraj și la scăderea nivelului de monoxid de carbon (CO) expirat.

Recent au fost publicate datele unui studiu clinic prospectiv, multicentric, realizat în Hong Kong, timp de 8 săptămâni de tratament și 16 săptămâni de urmărire 1.

Participanții eligibili la studiu au trebuit îndeplinească următoarele criterii de includere: să renunțe voluntar la fumat; să aibă vârsta între 18 și 65 de ani; să fi fumat mai mult de un an; să fi consumat peste 20 de țigări pe zi în anul precedent; să efectueze un test cotinina salivară pozitiv și să aibă un scor de dependență de nicotină (Testul Fagerström pentru dependență de nicotină, FTND) mai mare de 4 puncte.

După evaluarea eligibilității de către echipa de cercetare, participanții au fost înscriși și au fost supuși evaluărilor de referință înainte de tratament. Au fost efectuate teste biochimice și hematologice de rutină și o electrocardiografie înainte de administrarea tratamentului.

Toți participanții au primit tratamente standardizate de acupunctură și auriculoterapie de două ori pe săptămână timp de 8 săptămâni consecutive. Tratamentele au fost efectuate de practicieni de medicină chineză înregistrați în Hong Kong, care au avut peste 3 ani de experiență în practică și au primit instruire pentru a executa proceduri standard de protocol înainte de inițierea studiului.  

În timpul perioadei de studiu, echipa de cercetare a sfătuit fiecare participant să evite orice alte tratamente pentru renunțarea la fumat, dar să-și ia în continuare medicamentele pentru boli precum hipertensiunea arterială, diabetul, hiperlipidemia și bolile coronariene.

Din septembrie 2020 până în august 2021 au fost examinați un total de 33 de fumători actuali care și-au exprimat interesul pentru studiu. Dintre acești 33 de fumători, 3 au refuzat participarea înainte de începerea tratamentului. Restul de 30 de participanți au fost înscriși și tratați. Dintre aceștia, 15 au finalizat toate cele 16 sesiuni de tratament și doar 2 au primit mai puțin de 6 sesiuni de tratament.  

În săptămâna 24, rata de succes a renunțării la fumat a fost de 46,67%. Ratele de renunțare cu succes în săptămânile 8 și 16 au fost de 36,67%, respectiv 43,33%. 
 
Concluzia specialiștilor a fost că acupunctura combinată cu presopunctura auriculară ar putea fi un tratament alternativ eficient pentru renunțarea la fumat și reducerea dependenței de tutun în rândul fumătorilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Auriculotherapy in Neurology as an Evidence-Based Medicine: A Brief Overview”, Med Acupunct. 2018, Gary Stanton
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6011381/
2 Studiul „Acupuncture combined with auricular acupressure for smoking cessation and its effects on tobacco dependence and smoking behavior among Hong Kong smokers: a multicenter pilot clinical study”, Chinese Medicine volume 17, Article number: 92 (2022), Lai Fun Ho, Wai Kwan Ho, Ling Ling Wong, Sze Wan Chiu, Shuk Yu Tang, Chun Ming Wong, Kin San Chan, Chi Lan Lam, Min Chen, Kam Leung Chan, Guohua Lin, Bacon Fung-Leung Ng & Zhi Xiu Lin 
https://cmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13020-022-00649-w
 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0