4 strategii eficiente care iti mentin mintea "ascutita" si te feresc de Alzheimer

Boala Alzheimer este o afectiune din ce in ce mai intalnita in randul persoanelor in varsta. Alzheimerul este o afectiune degenerativa progresiva a creierului, care afecteaza capacitatile intelectuale, comportamentul, precum si viata sociala a individului.

Exista 4 factori care contribuie la declansarea Alzheimerului, iar oamenii de stiinta au descoperit ca exista si 4 strategii care te ajuta sa eviti acesti factori.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorul declansator 1: Hipertensiunea

Tensiunea arteriala crescuta nu numai ca iti pune inima in pericol, insa si creierul tau are de suferit de pe urma acestei probleme. Studiile realizate recent in domeniu au descoperit ca exista o legatura intre hipertensiune si pierderile de memorie, dar si Alzheimer. Asta pentru ca tensiunea arteriala crescuta determina aparitia unor schimbari la nivelul creierului similare cu cele cauzate de un infarct. Studiile au scos la iveala si faptul ca tensiunea arteriala crescuta poate fi daunatoare pentru arterele care hranesc celulele din creier in care este depozitata informatia.

Poti combate aceasta problema adoptand o dieta pe baza de cereale integrale, fructe, legume si carne de peste. Potrivit cercetatorilor, o asemenea dieta iti poate reduce tensiunea arteriala in doar 2 saptamani.

Factorul declansator 2: Igiena dentara deficitara

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre sanatatea dentara si cea a creierului si ca problemele gingivale cresc riscul de dementa.

 

Gingivita apare atunci cand placa dentara, formata din bacteriile de pe dinti, se intareste si cauzeaza inflamatia gingiilor. Gingivita netratata poate duce la aparitia parodontitei si la pierderea dintilor.

Afectiunile gingivale sunt extrem de des intalnite, insa pot fi prevenite prin spalarea dintilor de 2 ori pe zi si curatarea cu ata dentara cel putin o data pe zi.

 

 

Factorul declansator 3: Sforaitul

Sforaitul si apneea in somn cresc sansele degenerarii creierului. Un studiu facut pe 2.500 de oameni a scos la iveala faptul ca persoanele care sufera de apnee in somn au sanse mai mari sa dezvolte Alzheimer.

Daca sforai si banuiesti ca ai apnee in somn, spune-i medicului tau despre aceasta problema pentru a putea gasi solutii impreuna.

Factorul declansator 4: Diabetul de tip 2

Studiile de specialitate au scos la iveala faptul ca diabetul de tip 2 reduce dimensiunile regiunii din creier asociate cu memoria. Asadar, diabetul de tip 2 creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

O dieta alimentara sanatoasa si un stil de viata echilibrat scade sansele de dezvoltare a diabetului.

Cand este cazul sa mergi la medic

Cu cat boala Alzheimer este depistata mai devreme, cu atat starea pacientului va fi mai buna intrucat tratamentul va incetini evolutia bolii – iata ce semne ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te trimita la medic!

  • Incapacitatea de a iti aminti detaliile unui eveniment sau ale unei conversatii ce a avut loc in urma cu o saptamana
  • Pauzele frecvente facute in timpul vorbirii
  • Problemele dese de concentrare, aparute in mod frecvent

Pe de alta parte, exista simptome care nu trebuie sa ridice semne de intrebare intrucat sunt normale odata cu inaintarea in varsta. Este vorba despre uitarea ocazionala a unor informatii pe care nu le folosesti des, uitarea unor nume ale unor persoane cu care nu interactionezi des. Uitarea numelor persoanelor pe care le-ai intalnit recent nu trebuie sa fie un motiv prea mare de ingrijoarare, cercetatorii spun ca uneori este dificil sa facem asocieri in acest sens; mai problematice sunt lapsusurile cu privire la denumirea obiectelor uzuale sau uitarea cuvintelor din vocabularul de baza, incurcarea locurilor in care depozitam obiectele( de ex; ochelarii in frigider, alimentele in dulapul de haine etc) .

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0