Mers sau alergare: care dintre ele aduce cele mai multe beneficii?

Alergarea si mersul sunt modalitati populare pentru un antrenament cardio excelent. Dar este oare o plimbare vioaie la fel de buna ca o alergare solicitanta?

 

Cercetarile desfasurate de American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) au aratat ca mersul este la fel de bun ca alergarea cand vine vorba de reducerea riscului de boli cardiace.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cercetatorii au analizat starea de sanatate a 48.000 de alergatori si persoane care merg pe jos mai ales in anii 40 si 50. Acestia au descoperit ca mersul vioi pe o distanta de kimlometri reduce riscul de diabet, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala la fel de mult la alergarea.

 

 

Care este diferenta? Trebuie sa mergem mai mult pentru a obtine aceleasi beneficii pentru sanatate ca in cazul alergarii, deoarece aceeasi distanta se parcurge mai repede daca alergam decat daca mergem. Spre exemplu, dupa o alergare de 15 minute ardem acelasi numar de calorii ca dupa o plimbare vioaie de jumatate de ora.

 
 

Retineti ca sansele de a va accidenta sunt mult mai mari in cazul alergatorilor, deoarece alergarea pune mai multa presiune pe corp, in special pe articulatii!

Dar daca va ganditi sa va apucati de alergat, discutati mai intai cu medicul, in special daca suferiti de artrita sau alte afectiuni, precum bolile cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Retineti ca nu trebuie doar sa alergati sau doar sa mergeti. Puteti ramane motivat alternandu-le.

Mersul pe jos este o formă excelentă de exercițiu, iar mersul pe jos timp de 1 oră în fiecare zi poate ajuta la pierderea în greutate și poate oferi alte beneficii pentru sănătate. Este eficient deoarece te ajută să crești numărul de calorii pe care le ard. Amintiți-vă să vă intensificați rutina de mers pe jos pentru a progresa către obiectivul de pierdere în greutate. Puteti adauga sprint-uri scurte la rutina dvs. de mers pentru a arde mai multe calorii.

Beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos

 

  • creșterea fitnessului cardiovascular și pulmonar (inimă și plămâni)
  • risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • gestionarea îmbunătățită a afecțiunilor cum ar fi hipertensiunea (tensiune arterială crescută), colesterolul crescut, durerile sau rigiditatea articulațiilor și musculare și diabetul.
  • oase mai puternice
  • imbunatatirea echilibrului si reflexelor

Mersul pe jos este o formă de exercițiu cu impact scăzut, de intensitate moderată, care are o serie de beneficii pentru sănătate și puține riscuri. Drept urmare,medicii recomandă ca majoritatea adulților să urmărească 10.000 de pași pe zi. Pentru majoritatea oamenilor, acesta este echivalentul a aproximativ 8 kilometri.

Mersul pe jos ajută la lucrul mai multor grupuri musculare diferite, inclusiv:

  • Cvadricepsul.
  • Tendoanele si articulatia genunchiului si coxofemurale
  • Muschii fesieri.
  • Muschii gambei 
  • Structurile osteo-articulare si tendinoase ale gleznei

De obicei, zilele de odihnă nu sunt necesare pentru exerciții cardio ușoare. Aceasta include activități precum mersul  sau dansul lent. Sunt suficient de sigure de prcaticat în fiecare zi, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel. Dar dacă faci o activitate aerobă moderată sau viguroasă, zilele de odihnă sunt esențiale.

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, exercițiul excesiv si chiar mersul pe jos in ritm alert perioade prea indelungate cresc riscul de leziuni de suprasolicitare, cum ar fi tendinita și fracturile de stres. Aceste leziuni rezultă din traume repetitive. Sistemul tău imunitar poate suferi, de asemenea. În timp ce exercițiile fizice moderate vă pot îmbunătăți sistemul imunitar, exercițiile excesive îl pot suprima de fapt.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0