Cum sa ne mentinem creierul in forma
Ne gandim mereu la noi moduri de a ne tonifia musculatura, de a ne mentine inima sanatoasa, de a preveni diverse boli. Cat de des ne gandim, insa, ca si creierul nostru are nevoie de... exercitii si de antrenament permanent?
Chiar daca deteriorarea functiilor cognitive este naturala de la un anumit punct, o viata activa, consumul anumitor alimente si practicarea anumitor exercitii ne permit sa ne mentinem si sa ne imbunatatim sanatatea cognitiva. Cateva reguli ne vor ajuta sa ne mentinem sanatatea creierului o perioada cat mai lunga de timp.
Practicarea de exercitii
Activitatea fizica nu ne ajuta numai corpul, ci si mintea. Si asta pentru ca exercitiile fizice cresc nivelul endorfinelor si reduc tensiunea neuromusculara. Acesti doi factori sunt importanti in procesul de eliberare a stresului, anxietate sau depresie. 30 de minute de exercitii pe zi vor face diferenta!
Terapia acvatică este o terapie fizică calificată care are loc într-o piscină cu apă caldută. Apa îți face corpul mai ușor , dar oferă totuși suficientă rezistență pentru a-ți îmbunătăți puterea.
Unele dintre beneficiile terapiei acvatice includ:
- Scăderea spasmelor musculare și a spasticității
- Scăderea forței de greutate pentru a face mersul mai ușor
- Creșterea circulației și a funcției cardiace
- Îmbunătățirea posturii și echilibrului corpului
Nu trebuie să știți cum să înotați pentru a participa la terapia acvatică supravegheata de un instructor.
Apeleaza la oxigen
Trebuie sa urmaresti zilnic o oxigenare adecvata a creierului petrecand cel putin o ora departe de noxele din centrul orasului, intr-un parc mai mare sau sa mergi sisematic cateva zile la munte sau in zone rurale cu aer curat. In cazul in care deja ai probleme circulatorii - cum ar fi spondiloza cervicala insotita de insuficienta vertebro bazilara, de exemplu, poti apela la cure de proceduri mai avansate, poti apela la terapia cu oxigen hiperbaric, care implică sa respirați oxigen pur timp de 60-90 de minute într-o cameră închisă, in conditii de peste 2-4 atm. Mai ales pentru cei care au suferit un accident vascuar ischemic tranzitoriu, creierul necesită oxigen suplimentar pentru a se vindeca de la o vătămare, iar oxigenoterapia poate ajuta la furnizarea acestui lucru.
Știința din spatele acesteia arată că terapia cu oxigen reduce inflamația în țesutul cerebral deteriorat și poate fi eficientă atunci când este utilizată împreună cu alte terapii. Poate fi alternata sau inlocuita cu ozonoterapia prin autohemoterapie.
Terapia cu oxigen nu a fost încă aprobată pentru pacienții cu leziuni cerebrale. Dacă decideți să încercați oxigenoterapia, asigurați-vă că mergeți la o clinică cu un medic care va evalueaza pre si post terapie. De asemenea, asigurați-vă că discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră pentru a discuta orice riscuri pentru sănătate care ar putea fi implicate.
Relaxarea si masajul
Trebuie sa invatam sa ne relaxam. Pentru ca stresul si anxietatea provoaca probleme de memorie, lipsa de concentrare si alternarea starii de spirit. Poti invata sa te relaxezi cu ajutorul diverselor practici, precum yoga sau exercitii de respiratie.
Multe dintre simptomele asociate cu tulburarile de memorie atentie, concentrare, stare de indispozitie, ameteli și problemele de echilibru pot sa provina din cauza contracturilor musculaturii cefei, spatelui si scalpului din zona occipitala.
Terapia prin masaj este o modalitate excelentă de a vă ameliora tensiunea fasciilor acestor muschi și de a ameliora, în cele din urmă, aceste simptome, asigurand si o irigare mai buna a zonei cerebrale.
Odihna este fundamentala
Este important sa dormi intre 7 si 8 ore pe noapte si sa ai un orar de somn pe care sa il respecti cu strictete. Evita stimulentii care pot altera somnul. Cu cat ne odihnim mai bine, cu atat evitam problemele de memorie sau de intelegere.
Cafeaua si ceaiul verde
Ambele bauturi ne ajuta sa ne protejam creierul. Studiile recente au demonstrat ca o ceasca pe zi mareste capacitatea cognitiva si diminueaza riscul de aparitia a maladiei Alzheimer cu 30% pana la 60%.
Invatarea continua si cititul
Invatand lucruri noi in fiecare zi, studiind, citind carti din zone diferite de interes, de la belestristica la zone de specialitate, dar si facand exercitii mintale precum rebus sau sudoku, stimulam circuite neuronale noi, ne mentinem creierul activ si intarziem deteriorarea cognitiva.
Consumul de alimente bogate in fibra si proteine, cu continut scazut de grasime
O astfel de dieta creste randamentul cognitiv, mai ales dupa varsta de 40 de ani. Echilibrați mesele mici cu o combinație de proteine, grăsimi și uleiuri sănătoase și carbohidrați. Proteinele includ pește, carne slabă, nuci și ouă. Grăsimile și uleiurile sănătoase se găsesc în avocado, semințe și nuci. Glucidele se găsesc în legume, fructe proaspete și cereale. Evitați să consumați carbohidrați singuri dacă aveți probleme cu zahărul din sânge.
Ciocolata
Consumul moderat de ciocolata neagra, deci cat mai saraca in zahar si grasimi- deci fara lapte sau alte grasimi hidrogenate sau de cacao, in amestec cu unt de cacao si o jumatate de banana sau cu fructe de padure, fara zahar adaugat aduc mari beneficii asupra sanatatii. Ciocolata contine aproximativ 30 de substante antioxidante, care protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi, care la randul lor cauzeaza aparitia anumitor boli, inclusiv a celor neurodegenerative.
Care sunt cele mai bune suplimente pentru o buna functionare a creierului uman
Iti poti ajuta creierul sa functioneze mai bine atat cu ajutorul sfaturilor de mai sus, cat si hranindu-l "de la interior", oferindu-i cele mai bune suplimente care au un efect benefic asupra functiei creierului. Multe dintre acestea pot stimula memoria, motivatia, creativitatea si functia cognitiva, in general.
Uleiul de peste
Suplimentele cu ulei de peste sunt o sursa bogata de EPA si DHA, doua tipuri de acizi grasi Omega 3. Aceste grasimi bune au multe beneficii, cum ar fi si imbunatatirea sanatatii creierului. EPA, acidul eicosapentaenoic, are efecte antiinflamatoare care pot proteja creierul impotriva deteriorarii si imbatranirii, arata un studiu1. Acestea vor reduce inflamația și vor stimula producția de noi legaturi intre celule nervoase din creier.
Unele alimente pe care le puteți consuma pentru a promova vindecarea creierului includ somonul, afinele și avocado.
În plus, curcumina (o substanță care se găsește în curcuma condimentată) are multe beneficii neuroprotectoare și reduce inflamația din creier, deci luați în considerare adăugarea asta în dieta dumneavoastră.
Fosfatidilserina
Aceasta este un tip de compus gras, numit fosfolipida, care poate fi gasita in creier. Potrivit unui studiu2, fosfatidilserina este o fosfolipida endogena (adica de origine interna) si un nutrient important, din biochimia creierului uman, din fiziologia si din functionarea acestuia. Acelasi studiu arata ca fosfatidilserina este necesara pentru a mentine sanatoase membranele celulare ale neuronilor si pentru mielina (substanta din nervii cerebro-spinali).
Cercetatorii spun ca fosfatidilserina exogena (din surse din afara creierului, cum ar fi, de exemplu, suplimentele alimentare), adica o cantitate cuprinsa intre 300-800 mg/zi este absorbita in mod eficient in organismul uman, trece bariera hematoencefalica si reuseste, fara riscuri, sa incetineasca, sa opreasca sau sa inverseze alteratiile biochimice si deteriorarea structurala de la nivelul neuronilor (celulelor nervoase).
Tot fosfatidilserina este cea care sustine functiile cognitive la oameni, inclusiv formarea memoriei pe termen scurt, consolidarea memoriei pe termen lung, capacitatea de a crea noi amintiri, capacitatea de a scoate la iveala amintiri, capacitatea de a invata informatii si de aducere aminte, capacitatea de concentrare si de a mentine atentia. In mod natural, fosfatidilserina se gaseste in uleiul din floarea soarelui si seminte.
Adminsitrarea de fosfatidilserina intre 300 mg /zi, pana la 600 mg/zi are un rol important si in diminuarea nivelului sanguin al hormonului de stres- cortizolul, ajutand la relaxare si concentrare in timpul studiului si examenelor, de exemplu.
Ginkgo Biloba
Il regasim de regula in formule mai complexe si suplimente pe baza de plante si este derivat din planta de Ginkgo Biloba. Este un supliment extrem de popular si la noi in tara, pe care il iau multi oameni, chiar la recomandarea medicilor neurologi, pentru a-si mentine creierul in forma. Se crede ca acestea functioneaza prin stimularea vasodilatiei si fluxului de sange catre creier si unele studii3 pretind ca imbunatatesc functiile creierului, precum memoria si concentrarea.
Lecitina
Lecitina conține colină, o substanță chimică pe care creierul o folosește pentru a comunica. Sursă de încredere sugerează că o dietă bogată în colină poate duce la o memorie mai clară și poate ajuta persoanele cu Alzheimer.
Substanțele lipidice care conțin colină, cum ar fi galbenusul de ou, pot contribui la îmbunătățirea căilor funcționale ale creierului.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- 1 Studiul "Supplementation with Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Disorders: A Review of Literature Data.", publicat in 2016, in Journal of Clinical Medicine, autori: Bozzatello P, Brignolo E, De Grandi E, Bellino S.
- 2 Studiul "Phosphatidylserine and the human brain.", publicat in 2015, in Nutrition, autori: Glade MJ, Smith K.
- 3 Studiul "Effects of Ginkgo biloba on cerebral blood flow assessed by quantitative MR perfusion imaging: a pilot study.", publicat in 2011 in Neuroradiology, autori: Mashayekh A, Pham DL, Yousem DM, Dizon M, Barker PB, Lin DD.
Te-ar mai putea interesa și...