11 mituri despre migrene

Migrena este o afecțiune comună, care afectează până la 148 de milioane de oameni în întreaga lume. Prevalența migrenei este în creștere la nivel global și este de aproximativ două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

Adesea, simptomul migrenei primare este o durere de cap moderată până la severă, iar 85% dintre persoanele cu migrenă au dureri pulsatile. Cu toate acestea, pentru aproximativ 60% dintre oameni, durerea este unilaterală și aproximativ 80% dintre au greață și 30% vărsături. În plus, aproape toți cei cu migrenă au o sensibilitate crescută la lumină (90%) și sunet (80%). In mod normal, daca suferi d emigrena ar trebui sa iti programezi o  consultatie la  neurolog pentru o gestionare a cauzelor si tratamnetului adecvat.

Iată 11 mituri despre migrene, explicate de experți și cercetători : 

1. Migrenele nu sunt grave

„Majoritatea tipurilor de migrenă nu sunt grave; cu toate acestea, ele pot fi cronice și uneori debilitante și invalidante dacă nu sunt tratate adecvat”, a explicat dr. Medhat Mikhael, specialist în managementul durerii la Memorial Care Orange Coast Medical Center din Fountain Valley.

De asemenea, merită menționat faptul că nu toate tipurile de migrenă sunt egale. „Există un fel de migrenă numită migrenă hemiplegică, care tinde să fie familială, asociată cu simptome neurologice, simptome aurale și poate duce la accident vascular cerebral. Alte complicatii ale migrenelor sunt convulsiile, infarctul cerebral si pot fi considerate cauze pentru invaliditatea de muncă.

2. Migrena este doar o durere de cap

Acest lucru nu este adevărat și este demn de remarcat faptul că nu toate migrenele implică doar o durere de cap. Migrena este o tulburare complexă influențată genetic caracterizată prin episoade de cefalee moderată până la severă, cel mai adesea unilaterală și asociată în general cu greață și sensibilitate crescută la lumină și sunet. Cuvântul migrenă este derivat din cuvântul grecesc „hemikrania”, care mai târziu a fost convertit în latină ca „hemigranea”. Traducerea în franceză a unui astfel de termen este „migrenă”.

Migrenele tipice progresează printr-un prodrom, o aură, dureri de cap și postdrom.

Migrena este o cauză comună a dizabilității și a pierderii locului de munca. Atacurile de migrenă sunt un eveniment complex al creierului care se desfășoară de la ore la zile, într-o chestiune recurentă

3. Cofeina provoacă migrenă

Acesta este un mit; cofeina nu provoacă migrenă, dar poate fi un factor declanșator pentru unele persoane, alaturi de stress, tulburari hormonale, scaderea glicemiei, meteosensibilitatea, lipsa somnului, consumul de vin. Insa cofeina, alaturi de aspartam, tiramina și cacao sunt banuiti a f factori alimentari care pot declansa la unele persoane, o criza migrenoasa.Dar altfel, cofeina  și migrenele au o relație complexă.

Uneori, utilizarea excesivă a cofeinei poate declanșa migrenă. Cu toate acestea, cofeina, în general, poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, inclusiv a migrenei.

4. Migrenele se indesesc odata cu inaintarea in varsta

Este partial adevarat. Nu exista o regula legata de varsta si aparitia migrenelor, de care pot fi suferi si copiii. Studiile arata ca din cauza triggerilor hormonali, prevalența crizelor este mai mare în perioada pubertății, dar continuă să crească până la vârsta de 35 până la 39 de ani, scăzând mai târziu în viață, mai ales după menopauză. Insa in foarte multe dintre cazuri, severitatea și frecvența atacurilor se pot chiar diminua odată cu vârsta.

5. Niciun medicament nu poate ajuta în caz de migrena

Si aceasta este o afirmație falsă. cele mai eficiente medicamente pentru gestionarea migreei sunt

 • AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene): ibuprofen, naproxen, diclofenac, aspirină sau acetaminofen. De obicei, în atacuri ușoare până la moderate, fără greață sau vărsături.
 • triptani (prima linie la pacienții cu alodinie): sumatriptan, eletriptan, rizatriptan, almotriptan. Cu sau fără naproxen pentru atacuri moderate până la severe.
 • antagoniști ai peptidei asociate genei care reglementează calcitonina (CGRP) rimegpant, ubrogepant. Ar putea fi luată în considerare la pacienții care nu răspund la tratamentul convențional sau la cei cu boală coronariană
 • medicamente antidepresive,
 • medicamente anti-convulsivante 
 •  Beta-blocante. 
 • Antiemetice: metoclopramidă, clorpromazină, proclorperazină.

Medicul specializat in terapia durerii va adapta in cazul fiecarui pacient si simptomele predominanate, schema potrivita.

Cel mai important lucru pe care îl poate face oricine pentru a evita declanșarea  migrenei este să-și regleze stilul de viață cu alegeri sănătoase.

Dormiți cel puțin 8 ore în fiecare noapte, beți 8 pahare de apă pe zi, hrăniți-vă  corpul cu o nutriție sănătoasă și eliminați cât mai multe surse de stres suplimentar posibil, pentru a va pune corpul pe calea expresă de a crește pragul de migrene. Acest lucru înseamnă că riscul de a dezvolta o migrenă este scăzut, chiar și atunci când este expus unui declanșator cunoscut, recomandă experții.

6. Nu puteți diagnostica migrena fără un examen imagistic

Si ceasta este o „afirmație falsă. Migrena este un diagnostic clinic și nu are nevoie intotdeaunade imagistică pentru a fi confirmat. Imagistica este indicată numai dacă simptomele nu sunt clare sau dacă există simptome neurologice sau semne de avertizare. Acesta este momentul în care imagistica ar fi justificată pentru a exclude o alta patologie neurologica sau o infectie, cum ar fi cele sinusale. 

Pentru a pune un diagnostic precis, medicul trebuie să identifice un tipar de dureri de cap recurente, împreună cu simptomele asociate care continuă timp de cel puțin 3 luni, pe baza unui chesttionar denumit clasificarea internațională a tulburărilor de cefalee (ICHD-3) care descrie criteriile de diagnostic.

Acronimul folosit în mod obișnuit „SNOOP” poate fi folosit pentru a ajuta la determinarea indicațiilor neuroimagistice:

 • „S” pentru semne sau simptome sistemice și factori de risc secundari
 • „N” pentru semne sau simptome neurologice
 • „O” pentru debut
 • „O” pentru mai în vârstă
 • „P” pentru modificări de intensitate dependente de poziție, modificări anterioare ale modelului, edem papilar și precipitate de manevrele Valsalva.

Analiza lichidului cefalorahidian și electroencefalograma nu se efectuează de obicei, cu excepția cazului în care activitatea convulsivă de etiologie infecțioasă trebuie exclusă.

7. Nu pot lua medicamente împotriva migrenei dacă sunt însărcinată

Medicamentele pentru migrenă, cum ar fi triptanii, sunt relativ sigure în timpul sarcinii, în special după primul trimestru, precum și acetaminofenul. Unele dintre medicamentele preventive anti-convulsii ar trebui evitate din cauza riscului de oprire a sarcinii sau producerea unei malformații congenitale.

Înainte de a rămâne gravidă, pacientele care sufera de migrena sunt sfatuite să discute cu medicul neurolog sau medicul specializat in terapia durerii  despre planul de tratament al migrenei, indiferent ce tip de  medicamente iau. 

8. Dacă urmez o „dietă de migrenă”, migrena mea nu va mai reveni

Deși în zilele noastre, există o mulțime de diete care pretind că vindecă toate bolile, nu toate sunt eficiente sau susținute de dovezi.

În ceea ce privește așa-numita dietă pentru migrenă, deși consumul de alimente sănătoase și evitarea anumitor tipuri de alimente care declanșează migrene pot elimina declanșarea episoadelor există și alți factori de luat în considerare. De exemplu, dieta nu poate compensa „lipsa somnului, stresul sau modificările hormonale”.

Pe scurt, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți poate reduce riscul de migrenă, dar un regim alimentar nu este în sine un remediu.

9. Suplimentele pot vindeca migrenele

Nu este dovedit faptul ca suplimentele pot vindeca migrena, insa pot ajuta la gestionarea simptomelor  sau pot preveni declanșarea acesteia.

După cum s-a menționat mai devreme, nu există un remediu pentru migrenă, dar anumite suplimente pot ajuta la prevenirea migrenei pentru unii oameni.

Suplimentele, cum ar fi magneziul, vitamina D și vitamina B2 sunt un plus important pe piața tratamentului pentru migrenă, dar nu s-a dovedit că o vitamină sau un supliment ajută la prevenirea sau ameliorarea migrenei pentru toată lumea. Ajută unii oameni foarte mult și fac mai puțin pentru alții. Acest răspuns variabil al organismelor este similar cu cel la medicamentele clasice. 

10. Dacă nu experimentați aura, nu este vorba de migrenă

Cel mai frecvent tip de migrenă este fără aură (75% din cazuri), iar potrivit Migraine Trust, 10-30% dintre persoanele cu migrenă au aură.

11. Cercetătorii au renunțat la investigarea migrenei

 Există mai multe eforturi importante de cercetare în curs de abordare a fiziopatologiei migrenei și a noilor opțiuni de tratament, precum si  inovații. Recent, dispozitivele de neuromodulare au intrat pe piață. Un nou dispozitiv de la Theranica, numit Nerivio, are acum autorizație de la Food and Drug Administration (FDA) pentru tratamentul acut al migrenei. Dispozitivul este controlat de smartphone și este purtat în mod discret pe braț, oferind un tratament de 45 de minute. Dispozitivul modifică semnalele de durere din creier și este o alternativă bună la medicamente. Alte terapii actuale aplicate in clinicile de recperare sau neurologie sunt

 • Stimularea transcutanată a nervului supraorbital poate reduce intensitatea.
 • Stimularea magnetică transcraniană s-a dovedit eficientă ca tratament de linia a doua, fără efecte secundare grave. Poate fi oferit și ca opțiune pentru tratarea migrenelor cronice. Este contraindicată la pacienții cu epilepsie.
 • Neurostimularea electrică la distanță nedureroasă ar putea fi considerată ca un tratament de primă linie la unii pacienți

Aura migrenelor- un mister pe cale sa fie elucidat

Medicii banuiesc ca fenomenul  depresiei de răspândire corticală este cauza probabilă a aurei. 

Depresiunea corticală de răspândire a lui Leão, un val de propagare a depolarizării neuronale și gliale care inițiază o cascadă, care ar provoaca aura, activează aferentele trigeminale și modifică permeabilitatea barierei hematoencefalice prin activarea metaloproteinazelor matricei cerebrale. În migrena fără aură, sugestiile sunt că depresia corticală poate apărea în zonele în care depolarizarea nu este percepută în mod conștient, cum ar fi cerebelul. 

Inflamația neurogenă, care se bazează pe vasodilatație, edem și extravazarea proteinelor plasmatice, rezultă din activarea nociceptorilor, în acest caz, a sistemului trigemen. Este asociat cu eliberarea substanței P, a peptidei legate de gena calcitoninei și a neurokininei a, toate neuropeptidele vasoactive eliberate prin stimularea ganglionului trigemen. Niveluri crescute ale acestor neuropeptide au fost găsite în lichidul spinal al pacienților cu migrenă cronică.

Inflamația neurogenă poate duce la sensibilizare, care este procesul în care neuronii tind să devină mai receptivi la stimulare. Acest lucru poate explica unele simptome clinice ale durerii și conversia de la migrenă episodică la una cronică.

Serotonina, eliberată din nucleii serotoninergici ai trunchiului cerebral, poate juca un rol în migrenă; cu toate acestea, rolul exact al mecanismelor sale rămâne o chestiune de controversă. Cel mai probabil, nivelurile de serotonină sunt scăzute între atacuri, deoarece poate provoca o deficiență a sistemului de inhibare a durerii serotoninei, ajutând astfel la activarea sistemului trigemen. Ar putea media prin acționarea directă asupra vaselor craniene sau în căile centrale de control al durerii sau prin proiecții corticale ale nucleilor serotoninergici ale trunchiului cerebral.

Peptida legată de gena calcitoninei este abundentă în neuronii ganglionului trigemen. Este eliberat din nervul periferic și terminalele nervoase centrale, precum și secretat în ganglionul trigemen. Când este eliberat de la terminalele periferice, inițiază o sinteză crescută de oxid nitric și o sensibilizare ulterioară a nervilor trigemen. Este un puternic vasodilatator al vaselor cerebrale și dura mater, deci o componentă a inflamației neurogene și, de asemenea, mediază transmiterea durerii trigemenului de la vase la sistemul nervos central.

Cu cat cercetatorii vor afla mai multe despre aceste fenomene, terapia va fi mai eficienta in cazul migrenei.

 

 

Daca iti doresti sa te programezi la o consultatie neurolog nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Migraine Headache, 2022,Marco A. Pescador Ruschel; Orlando De Jesus.

Serotonergic mechanisms in the migraine brain - a systematic review, 2017, Marie Deen, Casper Emil Christensen, Anders Hougaard

CGRP and the Trigeminal System in Migraine, 2019, Smriti Iyengar, PhD, Kirk W. Johnson, PhD, Michael H. Ossipov

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0