Riscuri pentru mama si fat in melanomul aparut in sarcina

Supravietuirea pacientelor cu melanom diagnosticat in sarcina

Legat de supravietuirea mamei, ratele de supravietuire sunt similare cu cele ale femeilor fara sarcina la momentul diagnosticului melanomului. Timp de mai multi ani literatura de specialitate a consemnat o controversa legata de acest subiect, unii cercetatori sustinand ca melanomul depistat in sarcina scade supravietuirea respectivei paciente comparativ cu a unei femei cu melanom diagnosticat in acelasi stadiu de extensie a bolii, dar in afara sarcinii. Astfel ca in ultimii ani au fost efectuate studii pe loturi mai mari de femei, acestea aratand ca sarcina nu scade supravietuirea mamei in cazul diagnosticului de melanom.

Diagnosticat in stadii incipiente, de boala localizata, supravietuirea mamei este foarte buna, cu peste 90% din paciente ramanand in viata dupa 5 ani de la diagniostic. Insa supravietuirea scade cu cat diagnosticul se face intr-un stadiu mai tardiv, ajungand ca mai putin de 20 % din paciente sa supravietuiasca la 5 ani de la diagnosticul unui melanom cu metastaze in alte organe.

Riscul pentru fat

Este important de stiut ca depistarea unui melanom in cursul sarcinii nu contraindica ducerea acesteia pana la capat.

Fatul poate fi afectat fie de tumora mamei, in cazul in care aceasta metastazeaza, fie in urma unora dintre tratamentele pentru un melanom avansat efectuate de mama, tratamente care sunt foarte agresive.

In cazul diagnosticului de melanom la o femeie insarcinata, riscul ca si fatul sa fie afectat de tumora este minimal, de obicei. Doar in cazul unei tumori in stadiu avansat, in care exista deja metastaze, acestea se pot localiza si la nivelul placentei. Totusi, aceasta situatie se intalneste extrem de rar. Chiar in cazurile foarte rare ale afectarii placentei, tumora se extinde si la fat in aproximativ 20% din aceste situatii. Cand placenta este afectata prin metastaze, decizia terapeutica se stabileste de o echipa multidisciplinara, in incercarea de a salva atat mama, cat si fatul.

 

 

Daca fatul este afectat de tumora, acesta are sanse minime de supravietuire.

 
 

Un fat care se naste fara semne clinice de melanom, desi placenta a fost afectata prin metastaza trebuie sa fie consultat periodic de medicul dermatolog, timp de cel putin 2 ani dupa nastere, interval in care sunt sanse sa dezvolte si el o tumora tip melanom.

Riscurile ca fatul sa fie afectat in vreun fel in cursul interventiei de excizie a tumorii sunt mici.

Viitoarele sarcini

In cazul unui melanom diagnosticat in cursul unei sarcini, nu este contraindicata o viitoare sarcina. Nu s-a demonstrat faptul ca o noua sarcina ar creste riscul de aparitie a unui alt melanom. Cu toate acestea, orice persoana care a facut un melanom in cursul vietii, are sanse mai mari sa dezvolte un alt melanom in viitor. De asemenea, nu s-a demonstrat faptul ca o viitoare sarcina ar afecta negativ supravietuirea mamei.

Specialistii considera ca pentru pacientele diagnosticate cu melanoame subtiri, cu indice Breslow < 1 mm, nu este necesara amanarea unei noi sarcini. Pacientele diagnosticate cu melanoame mai groase, sau metastaze, avand in vedere prognosticul de supravietuire mai mic, pot fi consiliate sa amane o noua sarcina. Cu toate acestea, daca apare o sarcina neprogramata, nu se indica intretruperea acesteia, riscurile pentru fat fiind minime.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0