Top 10 cele mai ciudate fobii din lume

Teama de întuneric, teama de necunoscut, de înălțimi, apă și insecte sunt fobii destul de comune și ne-am gândi, probabil, că pe lângă acestea nu mai sunt multe altele. Află în cele ce urmează care sunt cele mai ciudate fobii pe care le-au descoperit medicii, printre care genofobia, nomofobia și chiar... fobofobia!

O fobie este o formă de anxietate caracterizată prin teama intensă și irațională față de un obiect, situație, loc sau activitate specifică. Această frică este de obicei disproporționată față de pericolul real asociat cu obiectul sau situația respective. Persoanele care suferă de fobii pot experimenta anxietate intensă și evită în mod activ obiectul sau situația care le provoacă teama. Principalele două tipuri de fobii sunt fobiile specifice și tulburările de anxietate socială.

Iată care sunt cele mai ciudate fobii din lume:

Recomandările Experților DOC

10. Spectrofobia - Teama de oglinzi sau de propria reflexie 

Spectrofobia este o fobie specifică, implică teama morbidă a unei persoane de oglinzi și groaza de a-și vedea propria reflexie. Este atribuită fricii de autocunoaștere și de exhibiționism. Este dezbătut faptul că spectrofobia are legătură cu teamă de fantome sau fasmofobia. Poate apărea ca frica unui om de a-și pierde percepția despre frumusețea personală sau teama de a accepta anumite semne personale, cum ar fi alunițe sau cicatrici care amintesc de evenimente dureroase din trecut. 

De asemenea, poate fi etichetată în unele cazuri ca un simptom al negării anumitor evenimente care au marcat acea persoană. În alte cazuri, schizofrenia este unul dintre motivele pentru care apare spectrofobia. Spectrofobia se identifică și se tratează la fel de ușor ca și alte fobii.

9. Ablutofobia - Teama de a se îmbăia

Ablutofobia este teama anormală și persistentă a unei persoane de a se îmbăia, spăla sau curăța. Aceasta este una dintre fobiile specifice situaționale. Ablutofobia tinde să se regăsească mai mult în rândul copiilor și femeilor decât al bărbaților și mai ales la oamenii foarte emotivi.

O astfel de fobie te demoralizează și te face să te simți singur. Poate fi impactul unui eveniment din trecut care leagă o traumă emoțională de îmbăiere, spălare sau curățare. Catalizatorul original poate fi o teamă reală, dar starea poate fi declanșată și de orice eveniment văzut la televizor, în filme sau de o situație în care cineva a suferit o traumă și la care persoana a fost martoră.

Este diferită de teama de apă sau hidrofobia, pentru că persoana nu se teme de apă, ci de procesul de curățare. Apa nu o va deranja dacă nu este folosită pentru curățare. Cei care suferă de ablutofobie simt amețeală, rămân fără aer, transpiră în exces, au palpitații, greață, gura uscată, se simt rău, tremură, se enervează sau își pierd controlul.

8. Antofobia - Teama de flori

Antofobia este o teamă persistentă față de flori. https://www.doc.ro/lifestyle/o-vaza-cu-flori-in-casa-iti-poate-imbunatati-starea-de-spirit-si-somnul Deși cei care suferă de această fobie înțeleg, în general, ca florile nu reprezintă o amenințare, trec invariabil prin stări de anxietate când le văd sau se gândesc la ele. Orice gen sau specie de flori le poate insufla teamă, la fel și orice parte a acestora, ca petală sau tulpină. Antofobia se referă, de asemenea, și la obiecte mici și inofensive, cum ar fi o bucățică ruptă de hârtie. Oricine poate avea această fobie.

7. Chorofobia - Teamă de a dansa

Dansul face parte din viețile noastre, fiind o expresie a bucuriei și a energiei. Să inviți pe cineva la un dans la o nuntă sau la o petrecere este și un mod de a-ți găsi un partener. Dar dacă cineva se teme chiar și de ideea de a dansa?

Chorofobia este o teamă persistentă de a dansa, fie că e vorba de un dans în perechi sau de unul singur. Cei ce suferă cred cu tărie că nu au chef să danseze, dar ce nu își dau ei seama este că, de fapt, se tem. În multe cazuri, oamenii și-au dat seama de această anomalie când au fost nevoiți să danseze într-un club sau la balul de absolvire. La fel, unii oameni și-au descoperit această problemă când i-a cuprins anxietatea și greața la dansul mirilor de la propria nuntă.

Tratamentul chorofobiei este la fel ca în cazul altor fobii, dar fobia este mai greu de recunoscut. Uneori este văzută ca repulsie sau doar o parte normală a personalității persoanei care nu vrea să danseze.

6. Genofobia - Teama de relații intime

Genofobia este teama fizică sau psihologică de relații sexuale sau contact sexual. Cuvântul vine din limba greacă: genos - urmaș și fobos - teamă. Oamenii care suferă de această fobie pot fi intens afectați de încercările de contact sexual sau chiar de simplul gând. Această teamă extremă duce invariabil la probleme în relațiile amoroase.

Cei afectați de genofobie pot să renunțe la a mai avea relații amoroase, ca să evite relațiile intime, lucru care duce la sentimente de singurătate. Genofobia face ca persoana afectată să se simtă nu doar singură, ci și rușinată de propria frică. Acest tip de fobie se dezvoltă din cauza unei traume din timpul actului sexual, mulți dintre cei care au fost molestați în copilărie ajungând să devină genofobi.

5. Heliofobia – Teama de lumina soarelui (Nebunia Vampirilor)

Heliofobia este o problemă care afectează sute de oameni, dar care nu este îndeajuns de cercetată. Cei care suferă de heliofobie se feresc de soare și sunt preponderent denumiți „păsări nocturne”, pentru că sunt înfricoșați de lumina soarelui și încearcă să stea cât mai pe întuneric. Locuiesc în subsoluri sau chiar în pivnițe și își ocupă anormal de mult timp cu activități casnice. Televizorul, filmele și mai ales poveștile cu vampiri sunt câteva dintre cauzele heliofobiei.

4. Hexakosioihexekontahexafobia - Teama de numărul 666

Hexakosioihexekontahexafobia este un cuvânt grecesc, care luat în sens direct înseamnă teama de numărul 666. Se pare că are la origine un verset biblic care indică faptul că numărul 666 aparține satanei sau anticristului. Hexakosioihexekontahexafobii vor evita cu tărie orice lucru care are legătură cu numărul 666, un exemplu marcant fiind Nancy și Ronald Reagan, care în 1989 și-au schimbat adresa casei în care s-au mutat, din St. Cloud Road 666 în St. Cloud Road 668. Unele femei și-au făcut griji când au trebuit să nască în data de 6 iunie 2006. Hollywoodul s-a folosit de nenumărate ori de acest număr în filme. În 2006, BBC a pus Hexakosioihexekontahexafobia și definiția acesteia pe locul 64 în lista sa de „100 de lucruri de care habar n-aveam acum un an”.

3. Nomofobia - Teama de a rămâne fără telefon

Nomofobia este teama de a rămâne fără telefon, termenul fiind o abreviere a expresiei „no-mobile-phone phobia” din limba engleză. Această denumire a fost introdusă în timpul unui studiu realizat de Oficiul Poștal al Marii Britanii, care a delegat o organizație de cercetare să studieze anxietățile de care suferă utilizatorii de telefoane mobile.

Studiul a relevat că aproape 54% dintre utilizatorii de telefoane mobile din Marea Britanie aveau tendința să devină anxioși că rămân fără baterie sau că nu au semnal. De asemenea, s-a descoperit că aproape 58% dintre bărbați și 48% dintre femei sufereau de această fobie, și un procent adițional de 9% deveneau stresați când telefoanele le erau oprite. Cercetarea a arătat că nivelurile de stres cauzate de un caz mediu de nomofobie se pot compara cu emoțiile din ziua nunții și vizitele la dentist. 

2. Fobofobia - Teama de a avea o fobie

Fobofobia este teama de fobii și, mai specific, de senzațiile interne asociate cu fobia și anxietatea. Fobofobia intervine între stresul pe care îl poate resimți o persoană și fobia pe care acesta a dezvoltat-o și efectele asupra vieții lui. Fobofobia se diferențiază de alte feluri de fobii prin faptul că nu există stimuli de mediu ca atare, ci mai degrabă senzații interne cumplite, similare simptomelor psihologice ale atacurilor de panică.

1. Telefobia - Teama de a iniția sau de a primi apeluri telefonice

Fobia de telefon (telefobia) este repulsia de a suna sau de a primi apeluri. Cei care suferă de această fobie spun că se tem să nu eșueze în a răspunde corespunzător la o convorbire telefonică sau că nu vor găsi nimic de spus, lucru care s-ar putea termina într-o liniște jenantă sau bâlbâială. Comportamentul evitant asociat de persoana afectată acestei fobii include rugămintea ca altcineva (de exemplu, rudele din casă) să răspundă la telefon sau folosirea exclusivă a roboților telefonici ori a mesajelor scrise.

Fobiile pot afecta semnificativ calitatea vieții și capacitatea unei persoane de a participa la activități normale. Tratamentul pentru fobii poate implica terapie cognitiv-comportamentală, care ajută la identificarea și schimbarea gândurilor negative și a comportamentelor legate de fobie. Uneori, medicamente anxiolitice sau antidepresive pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor anxietății asociate cu fobia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Phobias
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/phobias
Cleveland Clinic - Eisoptrophobia (Fear of Mirrors)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22603-eisoptrophobia-fear-of-mirrors
Psych Central - Fear of Sex? It Could Be Genophobia
https://psychcentral.com/anxiety/genophobia-fear-of-sex


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0