O vază cu flori în casă îți poate îmbunătăți starea de spirit și somnul

Lăsând la o parte aspectul estetic, a avea permanent în casă și în spațiul în care lucrezi o vază cu flori îți poate îmbunătăți starea de spirit și te poate ajuta să dormi mai bine.

Știai că o vază cu flori viu-colorate și parfumate în camera în care lucrezi te poate ajuta să fii mai productiv și mai relaxat? Dar că o vază cu lavandă în dormitor îți poate oferi un somn mai odihnitor?

Potrivit unor cercetări, o vază cu flori în casă ori la serviciu provoacă modificări biochimice în corp, contribuind la atenuarea sentimentelor de depresie și anxietate, stimulând productivitatea și creativitatea și sporind starea de bine. Un studiu chiar a urmărit ritmul cardiac al participanților în timp ce își aranjau un buchet de flori primit după ce finalizaseră un test de stres. Ca rezultat, 90% dintre participanți au declarat că mutarea atenției pe această sarcină a contribuit la reducerea nivelului de stres, 84% au spus că florile au avut un efect calmant general asupra dispoziției lor, iar 53% au spus că se simt relaxați atunci când aranjează flori.

Cum stai cu fericirea?

Experimentul a indicat că se poate obține și un impact pozitiv de lungă durată pentru sănătatea mentală dacă se păstrează o vază cu flori în birou sau în camera de acasă în care se lucrează. Toți participanții la studiu au spus că se simt mai fericiți când își fac munca într-un birou sau o cameră unde se află o vază cu flori, 75% au spus că simt o oarecare reducere a nivelului de stres după ce au lucrat având flori în proximitate, iar 50% au spus că se simt mai productivi dacă au o vază de flori pe masă.

Așadar, ce beneficii are o vază cu flori în casă ori la birou?

O vază cu flori poate reduce stresul

Majoritatea oamenilor se confruntă cu stresul în fiecare zi, unii chiar de mai multe ori pe zi, în timp ce alții se simt ca și cum ar trăi într-un stres continuu. Când suntem stresați, eliberăm cortizol, care este hormonul stresului. Se pare că mirosul florilor și aspectul lor plăcut pot reduce nivelurile de cortizol și ne pot ajuta să ne simțim mai relaxați.

O cercetare la care au luat parte 170 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani a presupus ca acestea să completeze chestionare de stres perceput la începutul și la sfârșitul participării lor de 12 zile. Chestionarele au inclus 30 de afirmații precum „te simți epuizată mental”, „problemele tale par să se acumuleze”, „ te simți descurajată”și „ai dificultăți în a te relaxa”, cu o scală în patru puncte, care mergea de la „De obicei” la „Aproape niciodată”.

După cinci zile, unora dintre femei nu li s-a oferit nimic pentru participarea lor, altele au fost recompensate cu o lumânare de lux, iar altora li s-au oferit flori proaspăt culese. Dintre aceste opțiuni, florile au dovedit a avea cel mai mare impact de reducere a stresului; femeile care le-au primit au înregistrat o reducere de 5,5 puncte a stresului pe baza chestionarului, spre deosebire de doar 2 puncte în celelalte grupuri.

Florile îmbunătățesc starea de spirit

În același studiu se precizează că femeile care au primit flori au raportat că și-au îmbunătățit substanțial starea de spirit. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că florile oferă posibilitatea contactului cu natura, despre care se știe că aduce beneficii pentru sănătate.

Acest studiu s-a concentrat în totalitate pe femei, ceea ce nu este o surpriză, având în vedere că femeile sunt văzute în mod tradițional drept persoanele care primesc flori. Însă un alt articol a constatat că florile au indus o reacție pozitivă atât la femei, cât și la bărbați atunci când au fost distribuite aleatoriu în zona unor lifturi.

O vază cu flori în dormitor poate conferi un somn mai odihnitor

Deoarece se crede că lavanda este un mare ajutor natural pentru somn, pentru a testa această teorie, o echipă de cercetare a oferit unor participanți, bărbați și femei, ulei esențial de lavandă pentru a-l mirosi înainte de culcare în anumite seri. Participanții la studiu¹ au declarat că, atunci când au inspirat mirosul de lavandă înainte de culcare, s-au simțit mai odihniți și mai energici în dimineața următoare.

Cum e relația ta cu somnul?

Așadar, pentru un somn mai bun poți pune o vază cu lavandă în dormitor. O altă floare cu un parfum deosebit care ajută la obținerea unui somn mai odihnitor și la scăderea anxietății este și iasomia, care poate fi ținută într-un ghiveci în dormitor.

Florile pot face relațiile personale mai puternice

Cercetările au descoperit persoanele care stau în jurul florilor, fie că le văd mereu în curte, fie că le au într-o vază în casă tind să aibă mai multă compasiune și să le ofere o mână de ajutor oamenilor care au nevoie. Ca atare, tind să se bucure de relații mai bune cu cei din jur.

Florile stimulează memoria

Se pare că florile au și un efect pozitiv asupra persoanelor cu vârste de peste 55 ani. Pe lângă faptul că le îmbunătățesc starea de spirit, le stimulează și memoria. Explicația pentru acest lucru provine dintr-un articol care teoretizează că, în cadrul evoluției umane, floarea a apărut ca un element care conține anumite substanțe care ating în creier zonele care guvernează plăcerea și memoria.

Astfel, dacă ții o vază cu flori în cameră, mirosurile care se răspândesc dinspre ea pot fi puternic legate de amintiri. Prin urmare, aceste arome pot activa anumite amintiri, ceea ce înseamnă că solicită acele părți ale creierului asociate cu memoria.

O vază cu flori poate contribui la refacerea fizică după o operație

Un mic studiu² efectuat pe 90 de pacienți care se recuperau după o hemoroidectomie într-un spital a constatat că aceia care au avut în camere vaze cu flori au avut răspunsuri fiziologice semnificativ mai bune, tensiunea arterială sistolică mai scăzută, mai puține dureri și un nivel mai scăzut de anxietate decât pacienții din camerele fără flori. De asemenea, pacienții cu flori în salon au declarat că datorită acestui aspect s-au simțit mai bine îngrijiți în perioada recuperării.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Evolutionary Psychology - An Environmental Approach to Positive Emotion: Flowers
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/147470490500300109
Pub Med - An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16298774/
1. Studiul „An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women”, apărut în Chronobiol Int. 2005;22(5):889-904. doi: 10.1080/07420520500263276, autori: Namni Goel, Hyungsoo Kim, Raymund P. Lao
Pub Med - Ornamental indoor plants in hospital rooms enhanced health outcomes of patients recovering from surgery
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19715461/
2. Studiul „Ornamental indoor plants in hospital rooms enhanced health outcomes of patients recovering from surgery”, apărut în J Altern Complement Med. 2009 Sep;15(9):975-80. doi: 10.1089/acm.2009.0075, autori: Seong-Hyun Park, Richard H. Mattson


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0