Cum gestionam relatia cu partenerul dupa divort, pentru a nu afecta echilibrul familiei

Divortul este o perioada critica in viata unui cuplu, asa ca, daca nu vrei ca aceasta "ruptura" sa afecteze in vreun fel echilibrul familiei voastre, este important sa incerci sa ramai in relatie de prietenie cu fostul partener.

Este un lucru destul de rar intalnit ca anumite cupluri sa reuseasca sa mentina o relatie de prietenie si ca partenerii sa ramana apropiati, dupa un divort. Din punctul de vedere al psihologilor, este important sa stii cum sa gestionezi relatia cu fostul partener, dupa divort, pentru a mentine familia cat mai apropiata, in ciuda acestui eveniment important.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primul rand, copilul sau copiii trebuie ajutati sa inteleaga ca, doar pentru ca parintii nu mai sunt "impreuna", asta nu inseamna ca mama si tata nu vor mai putea sa stea niciodata in aceeasi incapere. Chiar daca parintii sunt divortati, ei tot se pot considera prieteni intr-o anumita masura.

In ciuda faptului ca este o perioada dificila (faptul ca ati pus capat mariajului), totusi este posibil ca dupa divort sa ai o altfel de relatie cu fostul partener.

Iata cateva lucruri de care este bine sa tii cont, pentru a invata, pas cu pas, cum sa gestionezi relatia cu fostul sot sau fosta sotie, pentru ca ruptura dintre voi sa nu afecteze echilibrul din familia voastra:

Acorda-i spatiul de care are nevoie

Orice cuplu in care fostii parteneri inca interactioneaza in mod regulat ar trebui sa puna pe primul plan starea emotionala a celuilalt, asadar partenerii ar trebui sa lase deoparte frustrarile si angoasele.

Chiar daca nu mai sunteti un cuplu, este important sa stii cand sa te indepartezi - ca sa evitati o posibila cearta iscata din nimic - si cand sa ii lasi celeilalte persoane spatiul de care are nevoie. Aceasta regula este valabila in orice relatie de prietenie, asa ca si fostii parteneri ar putea sa incerce sa o aplice, pentru ca echilibrul fragil al familiei sa nu fie perturbat.

Puteti face in continuare lucruri impreuna, chiar daca nu aveti o relatie amoroasa

Faptul ca petreceti timp impreuna, alaturi de copiii vostri, este o caracteristica importanta a oricarei prietenii, asa ca este important sa le aratati din cand in cand celor mici ca puteti lua masa impreuna intr-un weekend, ca doi prieteni de-o viata.

De-a lungul anilor, daca vrei sa ai o relatie "sanatoasa" si dupa divort cu fostul partener, puteti incerca si alte activitati: puteti face shopping impreuna, va puteti uita la televizor cu cei mici sau ii puteti duce pe cei mici intr-un parc de distractii.

Va puteti ajuta reciproc, la nevoie

Chiar daca dupa divort nu va mai vedeti la fel de des ca inainte, este important sa stii cand sa ceri ajutorul fostului partener, pentru ca el este unul dintre putinii oameni care te cunoaste cel mai bine. Vor exista, de-a lungul anilor, si momente in care va trebui sa va bazati unul pe celalalt, daca, de exemplu, unul dintre copiii vostri se imbolnaveste, daca fiul sau fiica voastra are probleme la scoala, etc.

Chiar daca nu mai sunteti casatoriti, inca va puteti baza unul pe celalalt, puteti cere sfaturi unul de la celalalt, va puteti ajuta in anumite probleme si situatii, chiar daca nu aveti aceeasi parere despre un anumit lucru. Nu este nicio rusine in a ii cere ajutorul fostului partener dupa divort.

Nu uita cat de importanta este familia (pentru amandoi)

Daca va numarati printre cuplurile "norocoase", veti vedea ca divortul vostru nu va duce la "destramarea" familiei si la producerea altor rupturi. Este important ca, in ciuda divortului amiabil prin care ati trecut, sa puteti mentine o relatie de prietenie si sa va reuniti, din cand in cand, cu familia, pentru ca cei mici sa aiba o relatie normala cu partenerul care nu mai locuieste sub acelasi acoperis cu ei.

Este nevoie de putin efort din partea ambilor parteneri

Exista nenumarate exemple de parinti divortati, din intreaga lume, care au reusit, in ciuda despartirii, sa ramana prieteni dupa divort. Asta inseamna ca este, intr-adevar, posibil sa mentii o relatie cu partenerul, daca amandoi sunteti dispusi sa "munciti" in acest sens.

Este nevoie de un efort suplimentar pentru a gestiona relatia si ar trebui sa stii ca nu va fi intotdeauna usor, insa merita efortul de a ramane prieteni si de a mentine o viata de familie pe cat este posibil de echilibrata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0