Cum treci peste un divort si cand iti reincepi viata sentimentala?

Divorțul este un eveniment care îți poate da viața peste cap, însă, cu puțin efort, vei învăța cum să treci peste această perioadă și cum să îți refaci viața sentimentală.

Divorțul nu este ușor pentru nimeni și poate avea efecte devastatoare, însă nu trebuie văzut ca un capăt de drum. Cât mai curând posibil, chiar din timpul procesului de divorț, este important să faci pașii necesari pentru a-ți reconstrui încrederea în tine și a-ți aminti că ești o persoană valoroasă, unică, un om care are multe de oferit și pe care îl așteaptă multe lucruri bune în viitor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Experții recomandă trei strategii care să te ajute să treci mai ușor peste divorț și să te vindeci sufletește după un astfel de eveniment.

1. Caută un grup sau o rețea de suport

E important să îți dezvolți un grup de prieteni sau persoane din familie la care poți apela pe măsură ce te adaptezi din nou la viața fără fostul partener. E important să iei în considerare alegerea acelor prieteni sau membri ai familiei cu care ai avut relații bune și înainte de căsnicie și în timpul ei, deoarece aceștia sunt oamenii care te cunosc pe tine, ca individ, și nu ca parte din cuplul pe care îl făceai cu soțul/soția.

2. Redefinește-te

Multe persoane divorțate, atât femei, cât și bărbați, întâmpină o perioadă mai dificilă când încearcă să își definească propria identitate după un divorț dureros, mai ales dacă vine după o căsnicie de mulți ani și mai ales dacă este vorba despre femei care toată viața au fost casnice, punând pe primul plan familia. Psihologii le recomandă persoanelor proaspăt divorțate să încerce activități noi, să își găsească noi pasiuni și hobby-uri, să își extindă un pic zona de confort și să se mențină ocupate într-un mod constructiv.

Deși la început poate părea neobișnuit să nu mai ai un partener, amintește-ți că există viață după divorț și gândește-te că ai toată liberatea de a te explora pe tine și de a-ți face timp pentru lucrurile care te fac fericit, poate chiar pentru prima oară în ultimii ani. Trăiește în prezent, alege să te bucuri de viață și învață să te relaxezi.

3. Nu îți fie teamă de relațiile amoroase „de tranziție”

Relațiile tale de după divorț nu trebuie să fie neapărat despre a găsi rapid pe cineva care să îl înlocuiască pe fostul tău partener. În loc să pici în această capcană, să te grăbești și să alegi greșit, mai bine te concentrezi pe a-ți face noi prieteni fără presiunea unui angajament amoros pe termen lung și, cine știe, poate la un moment dat va apărea cineva cu care să te potrivești și cu care să întrevezi un viitor.

Relațiile mai lungi sau mai scurte după divorț te pot ajuta să reintri în joc, cum s-ar spune, fără să existe așteptări de genul „vreau să duc relația la următorul nivel”. Chiar și relațiile de tranziție te pot ajuta să îți crești încrederea în tine și îți vor oferi o zonă de siguranță în timp ce tu decizi ce este mai bine pentru tine. Iar dacă decizi că vrei să trăiești în continuare fără un partener și te simți mai bine așa, este numai alegerea ta.

Cum să îți reîncepi viața sentimentală după un divorț?

Despărțirile nu sunt niciodată ușoare și să găsești din nou dragostea după un divorț pare un lucru foarte dificil de realizat. Nu este vorba doar de procesul de a reînvăța să mergi la întâlniri, însă și inima, și mintea pot crea bariere care pot face ca apropierea de o persoană nouă să pară imposibilă. Cum spuneam, există viață după divorț, așa că nu trebuie decât să faci ce simți, fără să te lași presat de cei din jur să acționezi într-un fel anume.

Pentru cei care speră să găsească din nou dragostea după un divorț, există câteva recomandări de la psihologi care îi pot ajuta să aibă succes:

1. Mai întâi vindecă-te, apoi apropie-te de altcineva

Un divorț vine la pachet și cu o perioadă de suferință, la fel ca în cazul decesului unei persoane dragi. Fie că tu ai inițiat divorțul, fie că nu ți-ai dorit deloc această despărțire, dar ai fost nevoit să o accepți, nu uita că este necesară o perioadă de vindecare înainte de a recunoaște că ești pregătit să îți dai întâlniri din nou. Așadar, nu sări peste etapa de suferință și așteaptă mai întâi să te vindeci. Perioada poate fi mai scurtă sau mai lungă, nu există o rețetă sigură.

2. Renunță la amărăciune și la bagajul emoțional

Cu speranța de a găsi dragostea și pentru a-și reface viața sentimentală după divorț, multe persoane de ambele genuri reintră în joc purtând un bagaj emoțional imens. Deși poate crezi că este ușor să ascunzi acest lucru, din afară se observă că îți este greu să renunți la sentimentele de furie, de tristețe sau alte emoții negative. Este normal să te simți puțin sceptic în privința dragostei după un mariaj eșuat, dar atunci când nu poți renunța la amărăciune și la bagajul emoțional, nu faci decât să ridici un zid în jurul tău și să ții la distanță un potențial partener care ar vrea să îți fie aproape.

3. Caută dragostea în locurile potrivite

E foarte posibil ca un nou partener să nu apară la ușa ta din senin, așa că este timpul să ieși în lume, să mergi la întâlniri și să iei totul de la zero încă o dată. Făcând voluntariat pentru o cauză în care crezi sau adoptând hobby-uri într-un decor social, îți vei crește șansele de a găsi un partener compatibil cu tine, care are aceleași interese ca tine, iar acesta va fi un punct ideal de plecare pentru a crea o nouă relație. 

Important este să ieși în lume, să cunoști oameni noi și să îți trăiești viața după divorț. La fel, anumiți oameni pe care îi cunoști de mult și cu care ai avut relații bune de prietenie se pot dovedi viitori parteneri potriviți (poate foști colegi de școală sau de serviciu care sunt și ei singuri sau ieșiți, la fel ca tine, dintr-un divorț). Și aplicațiile de dating online se pot dovedi utile, dar, dacă ești circumspect legat de acestea, metodele clasice despre care am discutat au toate șansele să dea roade.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Learning to Love Again: Moving on After Divorce 
https://www.webmd.com/healthy-aging/features/love-after-divorce#1
Elevate counseling - Life After a Divorce
https://www.elevatecounseling.com/blog/life-after-a-divorce


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0