7 semne ca un cuplu este in pericol de divort, potrivit specialistilor

Toate cuplurile au probleme din când în când și nu e nimic anormal în asta. Dacă, însă, ești căsătorit și certurile ajung să fie un obicei zilnic, atunci e posibil ca situația să fie ceva mai gravă. Să vedem ce semne pot prevesti un divorț și ce să faci ca să-ți salvezi relația de cuplu, dacă merită - pentru că, uneori, alegerea cea mai bună este despărțirea.

Să fii căsătorit are atât avantaje, cât și dezavantaje, ca orice lucru în viață. Dacă ai alături o persoană cu care comunici bine, cu care poți rezolva eficient conflictele când acestea apar și dacă între voi există iubire și respect, relația poate funcționa bine pe termen lung.

Cu timpul, însă, oamenii se mai schimbă, deci și relația de cuplu va suferi transformări treptate și, dacă nu sunteți atenți, vă puteți pomeni că ați apucat pe drumuri diferite. Cu toate că fiecare cuplu este unic, există anumite tipare pe care specialiștii le-au descoperit, care indică faptul că lucrurile nu se îndreaptă în direcția bună, ba chiar ar putea să vă pună în pericol căsnicia - iată care sunt problemele care ar putea duce la divorț!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Semne care ar putea anunța un divorț

Dacă observați că vi se potrivesc afirmațiile de mai jos sau foarte multe dintre ele, e timpul să vă analizați împreună relația pentru a lua măsurile necesare.

Comunicarea voastră s-a schimbat

Dacă modul în care comunicați și încercați să vă rezolvați problemele s-a schimbat în rău odată cu trecerea timpului, aveți o problemă serioasă. Spre exemplu, dacă ani la rând v-ați certat și v-ați rezolvat problemele fără să ridicați tonul sau fără să trântiți ușile, iar acum acest lucru s-a schimbat și nu vă puteți certa fără țipete și obiecte trântite, e posibil să vă aflați în prag de divorț.

Vă certați tot timpul

Certurile nu sunt anormale, însă nu ar trebui să fie ceva la ordinea zilei. Creșterea frecvenței certurilor într-un cuplu indică, deci, probleme serioase. Dacă cei doi parteneri au ajuns să se certe zilnic, atunci mariajul lor este în pericol.

Trăiți vieți separate

Pe de o parte, fiecare partener dintr-un cuplu are nevoie și de timpul lui separat, pe care să îl petreacă cu alte persoane dragi sau chiar de unul singur. Pe de altă parte, este complet anormal să îți faci mereu planuri pe cont propriu ori să iei decizii importante fără a te consulta cu jumătatea ta. Nu e vorba de cerut voie, așa cum au impresia unii oameni: într-o căsnicie nu „ceri voie” să faci ceva, însă este de bun-simț să îi aduci la cunoștință partenerului ce ai de gând. Dacă vrei să ieși în oraș cu o rudă sau cu un prieten în weekend, de exemplu, e normal să îi spui partenerului și să întrebi, în același timp, dacă nu cumva avea ceva în plan pentru voi doi în acel weekend. Un partener civilizat nu îți va spune „ba da, aveam ceva de făcut!”, ca să te împiedice să te vezi cu persoana repsectivă, ci îți va ura distracție plăcută. Chiar dacă ar fi avut un plan pentru voi doi, din moment ce nu ți-l adusese la cunoștință până în acel moment, nu ar trebui să îl scoată la iveală fix când tu ai anunțat că vrei să îți petreci altfel timpul. Lăsând la o parte, deci, timpul petrecut separat, care este normal, dacă partenerul sau tu nu mai petreceți mai deloc timp împreună, ci doar cu alți oameni, atunci e clar că vă îndreptați spre divorț.

Va învinovățiți reciproc pentru problemele pe care le aveți

Este mai simplu să îl învinovățești pe celălalt pentru problemele pe care le ai, însă e nevoie de doi oameni pentru a se crea un conflict. În momentul în care nu reușiți să rezonați cu partenerul, nu va mai există înțelegere reciprocă, iar divorțul va deveni o opțiune pentru voi. 

Apar furia și resentimentele

Intensitatea furiei și resentimentele, precum și frustrările acumulate de-a lungul timpului reprezintă, de asemenea, un pericol pentru sănătatea căsniciei voastre.

Ați devenit indiferenți

Este bine, uneori, să vă detașați pentru a putea face față unui conflict. Dar atunci când intervine indiferența între parteneri și aceștia nu mai dau doi bani pe relația lor, divorțul devine iminent.

Puneți întotdeauna copiii pe primul loc

Copiii sunt cei mai importanți, bineînțeles, însă asta nu înseamnă că trebuie să fie veșnic pe primul loc și relația de cuplu să dispară complet de pe lista de priorități a partenerilor. De multe ori, cuplurile se despart după ce copiii cresc și pleacă de acasă pentru că își dau seama că nu mai au nimic în comun, nimic care să îi țină conectați unul cu celălalt.

Dacă te regăsești în situațiile de mai sus, ideal ar fi să ai o discuție cu partenerul și să stabiliți împreună dacă sunteți dispuși să faceți eforturi pentru a remedia situația. Puteți chiar să apelați la ajutor de specialitate, mergând la un terapeut specializat în terapie de cuplu, care vă poate ajuta să vă rezolvați problemele.

Ce se poate face în relația de cuplu pentru a se evita un divorț?

Salvarea unei relații și evitarea divorțului poate implica eforturi semnificative din partea ambilor parteneri. Iată câteva sugestii care pot contribui la îmbunătățirea relației și la prevenirea divorțului:

1. Comunicare deschisă

Stabiliți un mediu în care vă puteți exprima gândurile, sentimentele și preocupările fără frică de judecată. Ascultați-vă activ unul pe altul și încercați să vă puneți în pielea celuilalt și să îi înțelegeți punctul de vedere. Când cineva ne spune lucruri neplăcute pe care ne vine greu să le auzim, tindem fie să ne enervăm și să ripostăm, fie să ne întristăm și să ne închidem în noi. E important să faceți un efort, deci, și să vă ascultați cu deschidere și bunăvoință. 

2. Consiliere maritală

Terapia de cuplu poate oferi un spațiu neutru și asistență profesională pentru a explora problemele cu care vă confruntați și pentru a găsi soluții. Psihologul vă poate adresa întrebările potrivite care să vă facă să evaluați corect situația voastră și vă poate ghida legat de ce măsuri ați putea lua pentru a comunica mai bine și a ajunge la miezul problemei.

3. Întărirea legăturii emoționale

Investiți timp în activități care vă aduc bucurie și care consolidează legătura emoțională dintre voi, cum ar fi petrecerea timpului de calitate împreună. Multe persoane își neglijează relația de cuplu din diverse motive, considerând că e ceva la care nu mai trebuie să lucreze, pentru că va merge de la sine, ceea ce este fals. Căutați activități pe care le puteți face cu drag împreună și eventual luați-vă și un weekend în care să mergeți împreună undeva, fără copii, să vorbiți despre voi și să vă reconectați.

4. Respect reciproc

Fiecare partener ar trebui să acorde respect celuilalt, inclusiv prin ascultarea, susținerea și recunoașterea contribuțiilor acestuia. Analizați și discutați despre așteptările fiecăruia dintre voi în ceea ce privește relația și viața familială și asigurați-vă că sunt realiste și clare.

5. Lucrul la probleme

Abordați conflictele și problemele într-un mod constructiv, evitând reproșurile și jignirile. Găsiți soluții împreună și fiți dispuși să faceți unele compromisuri. Nu este normal ca o singură persoană să fie dispusă la ajustări, și, de asemenea, nu e normal ca vreunul dintre voi să renunțe la individualitatea lui. De aceea, unii oamenii constată că e mai înțelept pentru amândoi să accepte ideea de divorț, pentru că rămasul împreună ar însemna mult prea multe compromisuri.

6. Timp pentru intimitate

Menținerea unei vieți intime sănătoase poate consolida legătura emoțională dintre parteneri. Pasiunea se poate diminua în timp din motive diverse, de aceea e bine să discutați și acest aspect, cu blândețe, e adevărat, dar trebuie discutat, pentru că relația de cuplu fără viață intimă nu este una completă și vor apărea frustrări și tot felul de alte probleme. Spuneți fiecare ce vă doriți, ce nu vă mai doriți, ce v-ar plăcea și încercați să vă satisfaceți reciproc cât mai atent.

7. Gestionarea stresului

Învățați tehnici de gestionare a stresului și găsiți modalități să faceți față provocărilor vieții fără a vă descărca emoțiile negative asupra partenerului. Joburile solicitante, copiii, diverse probleme care apar în viața de zi cu zi vă pot lăsa pe ambii cu stres cronic și cu nervi pe care îi vărsați unul asupra altuia. Căutați-vă, deci, fiecare, modalități sănătoase de a combate stresul. Sportul este un bun ajutor antistres, la fel drumețiile în natură, dar și exercițiile de respirație, yoga sau dansul.

8. Reînnoirea angajamentelor

Gândiți-vă la motivele pentru care v-ați îndrăgostit inițial și pentru care v-ați căsătorit, alegând să trăți unul lângă altul. Vedeți dacă puteți recâștiga acele sentimente prin gesturi de afecțiune și apreciere reciprocă, dacă puteți deveni flexibili, sau dacă, pur și simplu, v-ați schimbat fiecare atât de mult încât nu mai aveți altceva de făcut decât să apelați la divorț.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PsychCentral - 5 Early Signs of Divorce and How to Resolve Before It's Over
https://psychcentral.com/relationships/predicting-signs-of-divorce
Psychology Today - How to Keep Your Marriage Alive and Avoid a Divorce
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/better-divorce/202206/how-keep-your-marriage-alive-and-avoid-divorce

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0