Ce să faci când te plictisești? Idei de luat în calcul

Plictiseala este un semn că nu suntem angrenați în nicio activitate pe care o considerăm semnificativă pentru noi. Dar poate apărea și atunci când suntem implicați în activități care au potențialul de a fi semnificative, cum ar fi un job care ne face plăcere. Așadar, ce să faci când te plictisești?

Plictiseala este un sentiment obișnuit. A te simți nemulțumit de o activitate sau neinteresat de ea poate duce la plictiseală, care, însă, poate apărea și când te simți energic, dar nu știi cum sau nu ai unde să îți direcționezi energia. De asemenea, plcitiseala poate apărea și atunci când ai dificultăți în concentrarea asupra unei sarcini. Starea este marcată de un sentiment de vid, de gol sufletesc, dar și de un sentiment de frustrare față de acest gol.

Cum previi plictiseala și ce să faci când te plictisești?

Pentru a preveni plictiseala și a o ține cât mai la distanță, trebuie să găsești soluții care să îți ofere un sens și o provocare de durată.

Amintește-ți de ce faci anumite lucruri

În general, oamenii preferă să facă ceva decât să nu facă nimic. La fel ca toate emoțiile, plictiseala se referă la orice gândești într-un moment anume. Asta înseamnă că, dacă de exemplu trebuie să lucrezi de acasă din motive de sănătate publică (cum ar fi o epidemie sau o pandemie), deși ție îți face plăcere să lucrezi de la birou, trebuie să te gândești că este ceva temporar și că faci acest lucru pentru binele pe termen lung, al tău și al tuturor. Cu alte cuvinte, reformularea gândirii asupra unei activități pe care ești nevoit să o desfășori într-o anumită manieră schimbă modul în care te simți în legătură cu aceasta.

Găsește-ți un ritm

Rutina este cea care structurează zilele și oferă un sentiment de coerență care întărește sensul în viață. Viața oamenilor se simte mai semnificativă în momentele în care sunt angajați în rutine zilnice, iar dacă din diverse motive pierd aceste rutine, pot fi favorizate sentimentele de plictiseală. Prin crearea de noi rutine, oamenii pot reda un sentiment de semnificație care îi ține departe de plictiseală.

În unele momente, poate fi dificil să găsești activități care să fie suficient de provocatoare pentru a te menține ocupat, fără a fi prea solicitant și atunci simți că ești și frustrat, și plictisit. De aceea, nu te forța să faci lucruri care nu sunt prioritare dacă chiar nu ai chef, ci mai degrabă vezi ce îți surâde pe moment.

Încearcă să îți faci un program de muncă, timp pentru familie și prieteni și timp pentru tine și vezi dacă așa reușești să elimini momentele de plictiseală.

Nu te da în lături de la a experimenta lucruri noi

Ce poți să mai faci când te plictisești? Încearcă să gătești o rețetă nouă, să repari ceva prin casă ori să înveți un dans nou urmând instrucțiuni pe internet. A face lucruri noi nu numai că te scapă de plictiseală pe termen scurt, ci ajută la dobândirea de noi abilități și cunoștințe care pot pune pe fugă plictiseala pe termen lung. Poate că te simți entuziasmat când citești un roman interesant, când îți înveți copilul să facă anumite activități sau când te întâlnești cu prietenii să faceți voluntariat.

Căutarea de experiențe care ne fac să ne simțim bine cu noi înșine și eventual din care să și învățăm anumite lucruri ne poate ajuta să ducem nu doar o viață pe care o simțim mai semnificativă, ci și una mai bogată din punct de vedere psihic.

Lasă loc și pentru plăcerile vinovate

Poate că îți place foarte mult să te uiți la seriale, deși știi că dacă faci asta vei sta foarte mult pe canapea și probabil vei și bea multe băuturi cu zahăr. Sau poate îți place să mănânci burgeri în exces ori să faci prea multe cumpărături online. E bine să ai o discuție cu tine și să te convingi să duci o viață sănătoasă și echilibrată în marea parte a timpului, dar să ai anumite momente în care să îți satisfaci plăcerile fără a te simți vinovat. De exemplu, stabilește ca vinerea seara să te uiți la trei episoade din serialul preferat, iar într-o zi de weekend să mănânci orice îți dorești, chiar dacă nu e prea sănătos.

Conectează-te cu cei din jur

Pentru majoritatea oamenilor, fie ei extravertiți sau introvertiți, conectarea cu cei din jur este o modalitate excelentă de a scăpa de plictiseală. Să stai de vorbă cu un om drag față în față sau chiar la telefon ori virtual, printr-un apel video, poate face minuni când te întrebi ce să faci când te plictisești. 

  • Să te uiți la fotografii și filmulețe pe care le-ai făcut în vacanțele trecute, împreună cu un mebru al familiei ori cu niște prieteni, este o acțiune simplă, dar semnificativă: îți alungă plictiseala și îți sporește starea de bine.
  • Încearcă să stabilești cu un vecin care aceleași program cu al tău să luați ceaiul împreună dimineața. Sau cu un prieten care locuiește în cartier să vă plimbați 30 de minute zilnic, când sunteți mai liberi.
  • Vezi ce are de oferit zona în care locuiești. Interesează-te de ce evenimente artistice sau sportive au loc și unde poți merge cu familia sau prietenii.
  • Stabilește săptămânal câte o întâlnire cu oameni dragi pe care nu îi vezi tot timpul, fie acasă la unii dintre voi, fie în oraș. Dacă puteți merge împreună în câte o drumeție la munte sau o mică excursie în afara orașului, cu atât mai bine.
  • Poate ai vrut mereu să înveți să cânți la un instrument, să faci vase de lut sau să înveți o limbă străină. Află care dintre cunoscuții tăi este interesat de așa ceva și căutați împreună un curs pe care să îl faceți. Și dacă nu găsești pe nimeni, nu te descuraja: dacă mergi singur la curs, oricum vei întâlni acolo persoane care au aceeași preocupare și, cine știe, îți poți face noi amici.

În final, e bine de reținut că plictiseala în sine nu este nici rea, nici bună, ci alegerile tale cu privire la modul de combatere a acesteia sunt cele mai importante.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Boredom
https://www.healthline.com/health/boredom
The Conversation - 6 things you can do to cope with boredom at a time of social distancing 
https://theconversation.com/6-things-you-can-do-to-cope-with-boredom-at-a-time-of-social-distancing-134734


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0