Tratamentul poliartritei reumatoide dupa 50 si 60 de ani

Artrita reumatoida este o boala cronica progresiva, autoimuna, care cauzeaza inflamatie (umflare) si durere in articulatii, in tesuturile din apropierea articulatiilor si in alte organe din corp.

Desi persoanele de orice varsta pot fi afectate de aceasta boala, poliartrita reumatoida este mult mai frecventa dupa varsta de 40 de ani, iar dupa unii specialisti, boala poate sa apara intre varsta de 30 si 50 de ani. Cand artrita reumatoida incepe intre varsta de 60 si 65 de ani, ea se numeste "poliartrita reumatoida cu debut tardiv" la varstnici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit expertilor americani de la John Hopkins Arthritis Center, prevalenta artritei reumatoide creste o data cu varsta, afectand 5% dintre femeile cu varsta de 55 de ani si peste acest prag. Totodata, statisticile arata ca 1-2% din populatia lumii este afectata de aceasta boala.

Diagnosticul bolii

Daca ai peste 60 de ani si dezvolti simptomele de poliartrita reumatoida, ai putea avea ceea ce se numeste un debut tardiv al artritei reumatoide. Medicul tau reumatolog poate diagnostica boala in functie de simptomele tale, dupa un examen clinic, radiografii speciale si dupa o serie de teste de sange.

Una dintre problemele care apar in legatura cu tratarea poliartritei reumatoide cu debut tardiv, la varsta a treia, este aceea ca persoanele varstnice pot fi mai sensibile la medicamentele folosite pentru a trata poliartrita reumatoida. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca, pe masura ce inaintezi in varsta, este posibil sa ai alte probleme de sanatate, iar medicamentele prescrise pentru poliartrita reumatoida se adauga la cele pe care le iei deja pentru alte afectiuni.

In plus, persoanele in varsta pot sa elimine din sistem medicamentele in mod diferit, in comparatie cu persoanele tinere. Toti acesti factori ingreuneaza situatia pacientului, cat si munca medicului, care vrea sa trateze aceasta forma de poliartrita reumatoida cu debut tardiv.

Ce optiuni de tratament exista pentru poliartrita reumatoida cu debut tardiv

Exista vesti bune in privinta tratamentului. Majoritatea medicamentelor folosite pentru a trata pacientii mai tineri cu aceasta boala vor functiona si in cazul varstnicilor, iar efectele adverse pot fi tinute sub control.

Obiectivele tratamentului sunt aceleasi, indiferent de varsta: reducerea inflamatiei (umflaturii articulatiilor), reducerea durerii si reducerea rigiditatii articulare si oprirea bolii din evolutie (scopul este sa nu se agraveze). In multe cazuri, aceste medicamente pot pune boala in remisie pe perioade lungi de timp.

Iata cateva dintre optiunile de tratament pe care medicul tau reumatolog ti le poate sufgera:

  • Medicamentee antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi folosite pentru a calma rapid inflamatia, rigiditatea si durerea. Intreaba-ti medicul cum poti recunoaste efectele adverse ale dozelor prea mari de antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Medicamentele din clasa corticosteroizilor, cum ar fi prednisonul, pot fi de asemenea utile, pentru ca iti amelioreaza rapid simptomele. Corticosteroizii inseamna ca ca i un risc mai mare de a avea osteoporoza, insa iti poti reduce acest risc luand doze mici si monitorizandu-ti sanatatea oaselor, prin intermediul testelor care iti arata densitatea osoasa.
  • Metotrexat este medicamentul pe care cei mai multi pacienti cu poliartrita reumatoida il pot tolera cel mai bine. El este folosit pentru ameliorarea pe termen lung a bolii. Este numit medicament antireumatic modificator de boala (DMARD), care este de fapt o clasa de medicamente.
  • Terapiile biologice reprezinta noile medicamente folosite in tratarea poliartritei reumatoide. Aceste medicamente actioneaza la fel ca substantele naturale din sangele tau, pentru a bloca durerea si umflarea articulatiilor. Majoritatea medicamentelor biologice pot fi folosite in combinatie cu alte medicamente prescrise pentru poliartrita reumatoida.

De retinut!

Desi poliartrita reumatoida poate sa se dezvolte la orice varsta, este mai probabil ca boala sa debuteze la persoanele cu varste intre 40 si 60 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0