Terapia in poliartrita reumatoida: cat de eficient este MTX?

Metotrexatul (abreviat MTX) este un medicament care suprimă sistemul imunitar, fiind folosit pentru a trata, printre altele, cancerul și bolile autoimune, precum psoriazisul, poliartrita reumatoidă și boala Crohn. Mai multe despre tratamentul cu MTX în caz de poliartrită reumatoidă ți-am pregătit în acest articol.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă din greșeală celulele sănătoase din corp, provocând inflamație (umflare dureroasă) în părțile afectate. Boala afectează de obicei articulațiile mâinilor, încheieturilor și genunchilor, dar poate afecta și alte țesuturi din întregul corp și poate cauza probleme în organe precum plămânii, inima și ochii.

Metotrexatul este un tip de medicament numit imunosupresor, care încetinește sistemul imunitar al corpului și ajută la reducerea inflamației. Este utilizat pentru a trata afecțiunile inflamatorii, inclusiv poliartrita reumatoidă, dar poate fi prescris și pentru alte afecțiuni autoimune, cum ar fi  sarcoidoza. 

Metotrexatul este disponibil numai pe bază de rețetă. Medicamentul se prezintă sub formă de tablete, lichid cu administrare orală sau injecții. Medicul specialist îi poate recomanda unui pacient injecții în cazul în care comprimatele sau lichidul nu funcționează în cazul lui.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre MTX și poliartrita reumatoidă

Metotrexatul (MTX) este unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru tratarea poliartritei reumatoide. Este primul medicament pe care majoritatea medicilor îl prescriu după ce un pacient a fost diagnosticat cu această boală. Substanța va ajuta la calmarea simptomelor precum durerea articulațiilor, roșeața și edemul (umflarea anumitor zone) și oboseala. Totodată, poate să contribuie la împiedicarea deteriorării organelor și articulațiilor pacientului.

Cum funcționează MTX?

Metotrexatul întrerupe procesul care cauzează inflamația în poliartrita reumatoidă, inflamație care degradează de-a lungul timpului articulațiile și organele. Medicul îl mai poate numi și DMARD, ceea ce reprezintă un tip de medicament pentru tratarea poliartritei reumatoide. 

DMARD înseamnă acele medicamente care pot schimba cursul bolii (denumirea vine de la disease modifying anti-rheumatic drugs sau DMARDs). Pe lângă metotrexat, această clasă de medicamente antireumatice modificatoare de boală mai include și leflunomida, hidroxiclorochiina și sulfasalazina.

Cum se administrează metotrexatul?

Pacientul cu poliartrită reumatoidă poate lua MTX fie sub formă de pilule, fie sub formă de injecții. Medicamentul poate fi administrat, așadar, fie pe cale orală, fie pe cale injectabilă (injecțiile se pot face intramuscular, intravenos, subcutanat sau intratecal (adică în interiorul măduvei spinării). Dozele de MTX sunt luate, de regulă, săptămânal, și nu zilnic, pentru a limita toxicitatea.

Pacientul va lua între 7,5 și 10 miligrame în fiecare săptămână. Medicul specialist ar putea să crească doză până la 20-25 miligrame pe săptămână, dacă este necesar. Pilulele sunt însoțite de indicații, iar pacientul află cât de multe trebuie să ia și când trebuie să le ia. Dacă nu ești sigur cât metotrexat trebuie să iei, de pe urma indicațiilor din prospect, întreabă-ți medicul sau farmacistul.

Ce arată studiile despre metotrexat?

Metotrexatul este în prezent cel mai popular medicament, la nivelul întregii lumi, folosit pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Dozele mici și săptămânale de MTX (de la 10 până la 25 mg/sapt.), folosite fie ca monoterapie, fie în combinație cu alte medicamente, au un profil superior în ceea ce privește eficacitatea, după cum arată studiile controlate, care au comparat MTX cu alte medicamente.

În unele studii, după un an, o treime dintre pacienții care urmau tratamentul cu MTX nu au avut o progresie vizibilă a bolii la nivelul de radiografie, iar specialiștii au observat efecte și mai pronunțate atunci când medicamentul a fost combinat cu terapii biologice țintite.
Metotrexatul este un medicament în general bine tolerat. Toxicitatea gastrointestinală este cea mai frecvent întâlnită toxicitate, iar specialiștii spun că terapia cu MTX a reprezentat un progres major în tratamentul poliartritei reumatoide.

MTX tratează și alte tipuri de artrită inflamatorie

Metotrexatul este unul dintre principalele medicamente folosite în tratamentul pentru formele de artrită inflamatorie, inclusiv în tratarea artritei reumatoide, artritei psoriazice și artritei idiopatice juvenile, deoarece nu doar că reduce durerea și umflarea articulațiilor, dar în același timp poate încetini degradarea articulațiilor și progresia bolii, de-a lungul timpului. Din acest motiv, MTX este cunoscut, cum spuneam mai sus, ca un medicament anti-reumatic modificator de boală (DMARD).

MTX poate fi combinat cu alte medicamente

Metotrexatul este eficient ca atare, însă nu toți pacienții care iau acest medicament se bucură de o calmare adecvată a durerii articulațiilor, a edemului, a redorii (rigidității) matinale și a altor simptome. Restul pacienților au nevoie, deci, de alte medicamente. Din fericire, pentru pacienții care au nevoie de o ameliorare mai amplă a simptomelor, cobinarea metotrexatului cu alte medicamente va da, de regulă, rezultate. 

De cele mai multe ori, metotrexatul este combinat cu alte medicamente din clasa DMARD, cum ar fi leflunomida, ciclosporina, sulfasalazina și hidroxiclorochina.

În cazul pacienților care nu răspund bine la un medicament din clasa DMARD - singur sau în combinație cu altele, medicii pot încerca să combine metotrexatul cu terapiile biologice. Aceste medicamente biologice inhibă acea parte a sistemului imunitar hiperactiv, care contribuie la multe tipuri de artrită inflamatorie.

Cea mai des întâlnită combinație biologică este cea cu inhibitorii TNF (factorul de necroză tumorală), cum ar fi etanercept, adalimumab, infliximab sau certolizumab pegol. Aceste medicamente blochează TNF, o proteină care stimulează inflamația și care deteriorează articulațiile. Inhibitorii TNF și metotrexatul par să lucreze într-o sinergie perfectă, spun medicii reumatologi de peste hotare.

Cine poate lua metotrexat și cine nu?

Metotrexatul poate fi administrat atât la adulți, cât și la copii, dar nu este potrivit pentru unele persoane. Spune-i medicului care îți recomandă medicamentul dacă:

  • ai avut vreodată o reacție alergică la metotrexat sau la orice alt medicament;
  • ești însărcinată, încerci să obții o sarcină sau alăptezi;
  • ai boli severe ale ficatului, rinichilor sau sângelui;
  • ai o infecție;
  • ai un ulcer la nivelul gurii sau ai fost diagnosticat cu ulcer gastric sau duodenal
  • urmează să faci un vaccin „viu” (cum ar fi cel antigripal).

Metotrexatul nu este recomandat în timpul sarcinii sau în timpul încercării de a avea un copil, deoarece poate rămâne în corpul unei femei timp de 6 luni după ce încetează să-l mai ia. Pentru bărbați, există riscul ca metotrexatul să afecteze sperma, deci inclusiv modul în care fătul se dezvoltă în timpul sarcinii. Femeile și bărbații care doresc să încerce să aibă un copil trebuie să înceteze să ia metotrexat cu cel puțin 6 luni înainte de a se încerca obținerea unei sarcini.

În timpul tratamentului cu metotrexat, medicul poate recomanda și administrarea de acid folic, o versiune artificială a vitaminei B9. Acidul folic ajută la protejarea celulelor sănătoase din organism și reduce unele dintre efectele secundare ale metotrexatului, scăzând riscul de vărsături și diaree.

Medicul poate începe prin a recomanda un comprimat de acid folic de 5 mg, administrat o dată pe săptămână, a doua zi după admininistrarea metotrexatului. Dacă pacientul este foarte deranjat de reacțiile adverse ale MTX, medicul mai poate crește doza de acid folic.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Când se începe pentru prima dată tratamentul cu metotrexat, se vor face un control și analize de sânge la fiecare 1-2 săptămâni, pentru a verifica dacă tratamentul funcționează și dacă provoacă efecte secundare. Medicul poate crește sau reduce doza de metotrexat, în funcție de rezultatele analizelor pacientului.

Efecte secundare metotrexat

Ca orice medicament, și metotrexatul poate provoca reacții adverse.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente pot apărea la mai mult de 1 din 100 de persoane. Este vorba despre pierderea poftei de mâncare, senzație sau stare de rău, dureri de stomac sau indigestie, diaree, dureri de cap, senzație de oboseală sau somnolență, pierderea părului. Dacă te simți amețit sau somnolent, nu merge cu bicicleta și nu șofa până când nu te simți mai bine.

Efecte secundare grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 10.000 de persoane. Anunță imediat medicul dacă după ce iei tratamentul te confrunți cu îngălbenirea pielii și a albului ochilor – acestea pot fi semne ale unor probleme hepatice, o tuse persistentă, durere în piept, dificultăți de respirație – acestea pot fi semne de inflamație a plămânilor, mâinile, gleznele sau picioarele umflate, modificări ale frecvenței de urinare – acestea pot fi semne ale unor probleme renale.

De asemenea, medicul trebuie anunțat dacă ai o temperatură ridicată a corpului, frisoane, dureri musculare, dureri în gât – acestea pot fi semne ale unei infecții, sângerare a gingiilor, sânge în urină, vărsături cu sânge sau vânătăi inexplicabile - acestea pot fi semne ale unei tulburări de sânge, erupție cutanată severă sau vezicule pe piele, gură, ochi sau organe genitale - acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson.

O reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să apară o reacție alergică gravă (anafilaxie) la metotrexat; în această situație, se va suna la 112.

Alimente și băuturi de evitat în timpul tratamentului cu MTX

Nu există alimente specifice pe care trebuie să le eviți în timp ce iei metotrexat. Cu toate acestea, metotrexatul poate reduce capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor, prin urmare, poate fi mai sigur să eviți laptele nepasteurizat și brânzeturile moi.

De asemenea, poate fi util să nu consumi prea multă cofeină (care se găsește în cafea, ceai verde și negru, unele băuturi răcoritoare și ciocolată), deoarece cofeina poate împiedica metotrexatul să funcționeze așa cum ar trebui.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Arthritis Foundation – Understanding Methotrexate
https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/disease-modifying-drugs/understanding-methotrexate.php
NRAS – Methotrexate 
https://nras.org.uk/resource/methotrexate/
Pub Med - Treatment Strategies in Early Rheumatoid Arthritis Methotrexate Management: Results From a Prospective Cohort
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31112011/
Studiul „Treatment Strategies in Early Rheumatoid Arthritis Methotrexate Management: Results From a Prospective Cohort”, apărut în Arthritis Care Res (Hoboken), 2020 Aug;72(8):1104-1111. doi: 10.1002/acr.23927. Epub 2020 Jul 5, autori: Cristiano S. Moura et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0