Stadializarea clinico-functionala si afectarea articulara in poliartrita reumatoida

Pe lângă diagnosticul pozitiv de poliartrită reumatoidă, se impune aprecierea gradului de activitate și a stadiului de evoluție al bolii. Să vedem cam se face stadializarea în poliartrita reumatoidă, ce simptome supără pacienții și cum pot aceștia să se îngrijească mai bine.

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună, care atacă în special articulațiile, dar poate implica și alte organe și țesuturi. Boala are o evoluție progresivă și poate afecta multiple articulații de-a lungul timpului, de aceea trebuie gestionată cât mai bine. 

Recomandările Experților DOC

Diagnosticul poate fi complicat de stabilit

Având în vedere că poliartita reumatoidă poate provoca simptome care pot fi confundate cu ale altor afecțiuni, diagnosticul nu e mereu ușor de stabilit. Diagnosticarea poliartritei reumatoide implică de obicei următoarele etape:

Istoric medical și examen fizic

Medicul va face o anamneză detaliată pentru a înțelege simptomele și pentru a evalua eventualii factori de risc. Examenul fizic poate ajuta la identificarea semnelor de inflamație și la evaluarea stării articulațiilor.

Analize de sânge

Testele de sânge pot ajuta la identificarea unor markeri inflamatori, cum ar fi factorul reumatoid și proteina C reactivă, care sunt adesea crescute în poliartrita reumatoidă. Alte teste pot fi efectuate pentru a exclude alte afecțiuni.

Imagistică medicală

Radiografiile pot arăta modificări articulare caracteristice poliartritei reumatoide, precum și pierderea de os și eroziuni ale articulațiilor. Alte tehnici de imagistică, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată, pot oferi imagini detaliate ale structurilor articulare.

Criteriile de diagnostic

Diagnosticul de poliartrită reumatoidă se bazează adesea pe criteriile stabilite de Colegiul American de Reumatologie și Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR). Aceste criterii includ aspecte cum ar fi durata simptomelor, implicarea articulațiilor și rezultatele testelor de laborator.

Clasificarea capacității funcționale în poliartrita reumatoidă

În poliartrita reumatoidă se utilizează, de obicei, stadializarea anatomică în 4 stadii. Este utilizată, de asemenea, clasificarea capacității funcționale a pacienților cu poliartrită reumatoidă:

Clasa I: capacitate funcțională completă, cu posibilitatea exercitării normale a profesiei;
Clasa II: activitatea zilnică poate fi efectuată, dar cu durere și scăderea mobilității articulare;
Clasa III: capacitatea funcțională este limitată la o mică parte din activitățile casnice și autoîngrijire;
Clasa IV: infirmitate importantă, pacientul este imobilizat la pat sau în scaun cu rotile și nu se poate autoîngriji.

Aspectele sugestive la debut sunt articulațiile interfalangiene proximale (IFP), metacarpofalangiene (MCF), radiocubitocarpiene (RCC), coate, genunchi, tibiotarsiene (TT), metatarsofalangiene (MTF), dreapta sau stânga.

Articulațiile afectate sunt dureroase, calde, tumefiate și prezintă redoare (înțepenire), semnele locale sunt foarte accentuate dimineața la trezire, se atenuează treptat în cursul zilei, pentru a reapărea către seară și în cursul nopții. Afectarea articulară este fixă și cel mai adesea simetrică.

În 20% dintre cazuri, boala debutează ca o poliartrită febrilă sau, mai rar, ca o monoartrită trenantă care interesează o articulație mare.

Alte modalități de debut (atipice și rare) sunt reprezentate de: afectări ale umerilor, articulației coxo-femurale, manifestări articulare intermitente și manifestări extraarticulare izolate.

Diagnosticul poliartritei reumatoide în fază incipientă poate fi dificil, dar este esențial pentru aplicarea precoce a terapiei. În caz de dubiu în privința diagnosticului, se impune adresarea către medicul specialist reumatolog în vederea confirmării prezenței bolii și stabilirii planului de tratament.

Poliartrita reumatoidă: simptome în funcție de fiecare stadiu

Există patru stadii distincte în poliartrita reumatoidă, care indică progresia bolii, iar fiecare dintre aceste stadii are anumite simptome.

Stadiul 1

Acest stadiu implică inflamația inițială în capsula articulară și tumefierea țesutului sinovial. Tumefierea determină simptomele, care sunt durere articulară, umflarea articulațiilor și redoarea (articulațiile sunt rigide, înțepenite).

Stadiul 2

În acest stadiu moderat al poliartritei reumatoide, inflamația membranei sinoviale devine suficient de severă încât creează deteriorări la nivelul cartilajului. În acest stadiu, simptomele sunt pierderea mobilității și scăderea gamei de mișcări a articulațiilor; aceste simptome sunt din ce în ce mai frecvente.

Stadiul 3

Odată ce boala a progresat în stadiul acesta, este considerată poliartrită reumatoidă severă. Inflamația membranei sinoviale distruge acum nu doar cartilajul articular, ci și oasele. Simptomele potențiale ale acestui stadiu includ durere sporită și tumefiere (umflarea zonelor afectate) și o scădere accentuată în ce privește mobilitatea și chiar rezistența musculară. Deformările fizice ale articulației pot începe să se dezvolte tot acum.

Stadiul 4

În ultimul stadiu al poliartritei reumatoide, procesul inflamator încetează, iar articulațiile încetează și ele să mai funcționeze. Durerea articulațiilor, redoarea (înțepenirea) și pierderea mobilității sunt încă principalele simptome în acest stadiu al bolii.

Detectarea precoce a bolii și diagnosticul sunt importante

Detectarea precoce și diagnosticul precoce sunt cruciale în poliartrita reumatoidă, la fel ca în cazul altor boli, pentru ca medicul să poată trata simptomele, să țină durerea sub control și să încetinească progresia bolii. Un diagnostic precoce de poliartrită reumatoidă îl poate ajuta pe pacient și pe echipa lui de medici specialiști să pună la cale un plan personalizat de tratament, astfel încât pacientul să poată continua să aibă o calitate cât mai bună a vieții.

Încă de la început, pacientul va dori să discute cazul său cu un medic reumatolog sau cu un specialist în poliartrită reumatoidă, care îi poate oferi tratamentul de care are nevoie pentru a întârzia progresia bolii. În general, tratamentul diagnosticului precoce este agresiv și țintit pentru a ține sub control în mod corespunzător boala și pentru a o împiedica să evolueze.

Dacă boala a fost diagnosticată în stadiul incipient, și început tratamentul când simptomele au apărut prima oară, șansele ca pacientul să aibă perioade mai lungi de remisiune cresc, de regulă, semnificativ. Asta nu înseamnă că pacientul nu va avea în continuare perioade de activitate a bolii, când simptomele sunt mai pronunțate și mai neplăcute.

Cum îl afectează poliartrita reumatoidă pe pacient?

Poliartrita reumatoidă pune în mișcare multe simptome imprevizibile, care dau naștere unui tipar unic al bolii, unic pentru fiecare pacient. Boala afectează calitatea vieții persoanei și există numeroase prognosticuri care pot să apară cât timp o persoană suferă de această afecțiune:

  • Simptomele pot să apară și să dispară pe parcursul bolii.
  • Intensitatea și severitatea simptomelor pot să se modifice, de-a lungul timpului.
  • Simptomele se pot calma.
  • Simptomele se pot agrava.
  • Durerea poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor, iar pacientul poate avea perioade lungi de remisiune a bolii.
  • Puseele de activitate a bolii pot deveni mai frecvente sau pot fi mai îndelungate.
  • Simptomele se pot menține relativ constante pe parcursul afecțiunii.
  • În unele cazuri, inflamația articulațiilor poate continua sau se poate agrava, în ciuda tratamentului. În aceste situații, pacientului îi poate fi mai greu să își păstreze mobilitatea și să mențină o gamă cât mai variată de mișcări articulare.

Ce poate face un pacient cu poliartrită reumatoidă ca să-și ușureze viața cu boala?

Există o serie de strategii și modificări de stil de viață pe care un pacient cu poliartrită reumatoidă le poate adopta pentru a-și ușura viața cu această boală și pentru a-și gestiona mai eficient orice simptome apar. Iată câteva recomandări generale:

Medicația

Urmează planul de tratament prescris de medicul tău, mai ales administrarea medicamentelor prescrise. Dacă ai nelămuriri sau îngrijorări cu privire la medicamente, discută-le cu medicul. La fel, dacă observi că apar efecte adverse, spune-i medicului despre ele. Programarea de consulturi regulate este importantă pentru monitorizarea evoluției bolii și ajustarea tratamentului dacă este necesar.

Exerciții fizice

Adoptă un program de exerciții fizice adaptate condiției tale. Exercițiile de întindere și forță pot ajuta la menținerea flexibilității și funcției articulare. Mersul la piscină pentru înot sau gimnastică în apă este o opțiune bună, deoarece apa oferă susținere și reduce impactul. La fel, plimbările și mersul pe bicicletă sunt foarte potrivite dacă ai poliartrită reumatoidă. În plus, un terapeut te poate învăța exerciții și tehnici care să îmbunătățească mobilitatea și să faciliteze sarcinile zilnice.

Menținerea greutății corporale sănătoase

Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce stresul asupra articulațiilor și poate îmbunătăți mobilitatea. O alimentație echilibrată și controlul porțiilor sunt esențiale, alături de activitate fizică. Pentru a pierde câteva kilograme, limitează cât mai mult zahărul și produsele cu zahăr (prăjituri, bomboane, băuturi dulci etc.), pâinea albă și combinația de făinoase cu carne.

Odihnă adecvată

Asigură-te că ai parte de suficientă odihnă și somn de calitate pe timpul nopții. Un somn bun poate ajuta la gestionarea oboselii și la recuperarea articulațiilor. Pe cât posibil, odihnește-te și ziua când obosești, ia pauze, stai așezat etc., nu te suprasolicita.

Gestionarea stresului

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi plimbările în natură, întâlnirile cu prietenii, yoga sau respirația profundă, pot ajuta la reducerea stresului, care tinde să agraveze simptomele bolii.

Adaptează mediul

Fă modificări în casă sau la locul de muncă pentru a ușura sarcina articulațiilor și a împiedica accidentele. Acestea pot include utilizarea unor dispozitive de asistare, cum ar fi un baston, un mâner în dreptul căzii etc. 

Evitarea fumatului și a excesului de alcool

Fumatul poate agrava simptomele bolii, iar consumul excesiv de alcool poate interacționa negativ cu anumite medicamente. Evitarea acestor obiceiuri poate fi benefică, așadar, când ai poliartrită reumatoidă.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Symptoms. Rheumatoid arthritis 
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms/
Medscape - Rheumatoid Arthritis (RA) Differential Diagnoses
https://emedicine.medscape.com/article/331715-differential


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0