Stadializarea clinico-functionala si afectarea articulara in poliartrita reumatoida

Pe langa diagnosticul pozitiv de poliartrita reumatoida se impune aprecierea gradului de activitate si a stadiului de evolutie al bolii. Se utilizeaza, de obicei, stadializarea anatomica in 4 stadii.

Este utilizata, de asemenea, clasificarea capacitatii functionale a pacientilor cu poliartrita reumatoida:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

o    Clasa I : capacitate functionala completa, cu posibilitatea exercitarii normale a profesiei;
o    Clasa II: activiatea zilnica poate fi efectuata, dar cu durere si scaderea mobilitatii articulare;
o    Clasa III: capacitatea functionala este limitata la o mica parte din activitatiile casnice si autoingrijire;
o    Clasa IV: infirmitate importanta, pacientul este imobilizat la pat sau in scaun cu rotile si nu se poate autoingriji.

Aspectele sugestive la debut sunt articulatiile interfalangiene proximale (IFP), metacarpofalagiene (MCF), radiocubitocarpiene (RCC), coate, genunchi, tibiotarsiene (TT), metatarsofalangiene (MTF), dreapta sau stanga.

Articulatiile afectate sunt dureroase, calde, tumefiate si prezinta redoare (intepenire), semnele locale sunt foarte accentuate dimineata la trezire, se atenueaza treptat in cursul zilei, pentru a reapare catre seara si in cursul noptii. Afectarea articulara este fixa si cel mai adesea simetrica.

In 20% dintre cazuri, boala debuteaza ca o poliartrita febrila sau, mai rar, ca o monoartrita trenanta ce intereseaza o articulatie mare.

Alte modalitati de debut (atipice si rare) sunt reprezentate de: afectari ale umerilor, articulatiei coxo-femurale, manifestari articulare intermitente si manifestari extraarticulare izolate.

Diagnosticul poliartritei reumatoide in faza incipienta poate fi dificil, dar este esential pentru aplicarea precoce a terapiei. In caz de dubiu in privinta diagnosticului, se impune adresarea catre medicul specialist reumatolog in vederea confirmarii prezentei bolii si stabilirii planului de tratament.

Care sunt simptomele poliartritei reumatoide, in functie de fiecare stadiu

Exista patru stadii distincte ale poliartritei reumatoide, care indica progresia bolii, iar fiecare dintre aceste stadii are anumite simptome.

Stadiul 1: acesta implica inflamatia initiala in capsula articulara si tumefierea tesutului sinovial. Tumefierea determina simptomele, care sunt durere articulara, umflarea articulatiilor si redoarea (articulatiile sunt rigide, "intepenite").

Stadiul 2: in acest stadiu moderat al poliartritei reumatoide, inflamatia membranei sinoviale devine suficienta de severa incat creeaza deteriorari la nivelul cartilajului. In acest stadiu, simptomele sunt pierderea mobilitatii si scaderea gamei de miscarii a articulatiilor; aceste simptome sunt din ce in ce mai frecvente.

Stadiul 3: odata ce boala a progresat in stadiul acesta, este considerata artrita reumatoida severa. Inflamatia membranei sinoviale distruge acum nu doar cartilajul articular, ci si oasele. Simptomele potentiale ale acestui stadiu includ durere sporita si tumefiere (umflarea zonelor afectate) si o scadere accentuata in ce priveste mobilitatea si chiar rezistenta musculara. Deformarile fizice ale articulatiei pot incepe sa se dezvolte tot acum.

Stadiul 4: in ultimul stadiu al poliartritei reumatoide, procesul inflamator inceteaza, iar articulatiile inceteaza si ele sa mai functioneze. Durerea, umflarea articulatiilor, redoarea (intepenirea) si pierderea mobilitatii sunt inca principalele simptome in acest stadiu al bolii.

Detectarea precoce a bolii si diagnosticul sunt importante

Detectarea precoce si diagnosticul precoce sunt cruciale, la fel ca in cazul altor boli, pentru ca medicul sa poata trata simptomele, sa tina durerea sub control si sa incetineasca progresia bolii. Un diagnostic precoce de poliartrita reumatoida il poate ajuta pe pacient si pe echipa lui de medici si specialisti sa puna la cale un plan personalizat de tratament, astfel incat pacientul sa poata continua sa aiba o calitate foarte buna a vietii.

Inca de la inceput, pacientul va dori sa discute cazul sau cu un medic reumatolog sau cu un specialist in artrita reumatoida, care ii poate oferi tratamentul de care are nevoie pentru a intarzia progresia bolii. In general, tratamentul diagnosticului precoce este agresiv si tintit pentru a tine sub control in mod corespunzator boala si pentru a o impiedica sa evolueze.

Daca boala a fost diagnosticata in stadiul incipient, cand simptomele au aparut prima oara, sansele ca pacientul sa aiba perioade mai lungi de remisiune cresc, de regula, drastic. Asta nu inseamna ca pacientul nu va avea perioade de activitate a bolii, cand simptomele sunt mai pronuntate si mai neplacute.

Cum il afecteaza poliartrita reumatoida pe pacient

Poliartrita reumatoida pune in miscare multe simptome imprevizibile, care dau nastere unui tipar unic al bolii, unic pentru fiecare pacient. Boala afecteaza calitatea vietii pacientului si exista numeroase "prognosticuri" care pot sa apara cat timp o persoana sufera de aceasta afectiune:

  • Simptomele pot sa apara si sa "dispara" pe parcursul bolii
  • Intensitatea si severitatea simptomelor pot sa se modifice, de-a lungul timpului
  • Simptomele se pot calma
  • Simptomele se pot agrava
  • Durerea poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor, iar pacientul poate avea perioade lungi de remisiune a bolii
  • Puseele de activitate a bolii pot deveni mai frecvente sau pot fi mai indelungate
  • Simptomele se pot mentine relativ constante pe parcursul afectiunii.


In unele cazuri, inflamatia articulatiilor poate continua sau se poate agrava, in ciuda tratamentului. In aceste situatii, pacientului ii poate fi mai greu sa isi mentina mobilitatea si sa mentina o gama cat mai variata de miscari articulare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/guide/ra-progression#1
  • Rheumatoid Arthritis Support Network - https://www.rheumatoidarthritis.org/ra/symptoms/progression/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0