

Poliartrita reumatoida la cei de peste 50 de ani: manifestari
Poliartrita reumatoida la cei de peste 50 de ani: manifestari
Poliartrita reumatoida la cei de peste 50 de ani: manifestari
Artrita reumatoida este o boala cronica inflamatorie, cu o manifestare clinica atat la nivel sistemic, cat si in interiorul articulatiilor.
S-a sugerat, de-a lungul timpului, ca varsta la debutul bolii si/sau varsta pacientilor ar avea o influenta asupra activitatii bolii si asupra urmarilor clinice.
Unii specialisti sustin ca pentru poliartrita reumatoida, de regula, varsta tipica la care boala debuteaza este undeva intre 30 si 65 de ani, desi boala poate sa apara cu cativa ani mai devreme sau mai tarziu de 30 sau 65 de ani.
Aceasta afectiune debilitanta, in care sistemul imunitar ataca membrana sinoviala (cea care captuseste articulatiile fiecaruia dintre noi), cauzand inflamatia si deteriorarea cartilajului si a osului din apropiere, este mai prevalenta la femei si tinde sa aiba o componenta genetica (daca ai avut membri in familie care au suferit de poliartrita reumatoida, sansele tale de a dezvolta boala sunt mai mari).
Care sunt manifestarile (simptomele) poliartritei reumatoide?
Artrita reumatoida, de regula, incepe ca o neplacere minora. O persoana poate sa simta o durere usoara sau o redoare (rigiditate) intr-o singura articulatie, cel mai probabil la degetele de la maini, la incheietura mainii, la umar, genunchi sau glezna.
Aceste simptome pot sa apara si sa dispara, insa pe masura ce lunile trec, durerea si rigiditatea se agraveaza treptat si se "raspandesc" si la alte articulatii.
Articulatiile afectate sunt adeseori umflate si le poti simti calde la atingere. Simptomele poliartritei reumatoide sunt, de obicei, simetrice: daca o glezna te doare, iti creeaza o suferinta si este umflata, cel mai probabil si cealalta glezna este la fel.
Pacientii tind sa simta o rigiditate articulara extrema la momentul la care se trezesc dimineata, iar o parte din flexibilitatea articulatiilor revine dupa o ora sau dupa mai multe ore de la trezire.
In unele cazuri, in stadiile incipiente, poliartrita reumatoida nu afecteaza deloc articulatiile. Pacientii pot sa se simta letargici sau deprimati vreme de saptamani sau luni bune, inainte ca durerea si rigiditatea articulatiilor sa se instaleze. Multi dintre acestia se simt total lipsiti de energie la mai multe ore dupa ce s-au trezit, pe cand altii pot sa aiba febra, insa nu foarte mare.
Pe masura ce boala avanseaza, articulatiile pot sa ajunga permanent deformate. Degenerarea este de cele mai multe ori cel mai vizibila la maini, unde incheieturile si articulatiile degetelor pot fi umflate si noduroase.
Cel mai frecvent intalnit simptom al poliartritei reumatoide este durerea articulara. Este posibil sa observi ca durerea din articulatiile tale apare in anumite momente, iar apoi dispare complet.
Alte simptome includ:
• articulatii sensibile,
• umflarea (inflamarea) articulatiilor
• o senzatie de caldura in zona articulatiilor
• rigiditate sau dificultatea de a-ti misca articulatiile, situatie care dureaza mai mult de 30 de minute, dimineata.
Inflamatia este prezenta
Simptomele poliartritei reumatoide pot sa apara si sa dispara, in functie de gradul de inflamatie prezenta in tesuturi. Cand tesuturile din corp sunt inflamate, boala este activa. Cand inflamatia tesuturilor se domoleste sau da inapoi, atunci boala este inactiva (medicii spun ca este "in remisie").
Perioadele de remisie pot sa apara spontan sau o data cu tratamentul si pot sa dureze saptamani, luni sau chiar ani.
Cand boala este activa, simptomele de artrita reumatoida pot include:
• oboseala,
• scaderea energiei,
• lipsa poftei de mancare,
• febra nu foarte mare,
• durere articulara si durere musculara
• si rigiditate (redoare).
Cum progreseaza poliartrita reumatoida
Pentru multe persoane, nu doar varstnici, simptomele artritei reumatoide se agraveaza o data cu trecerea timpului. Pe langa durerile articulare si sensibilitatea articulatiilor, poti sa te confrunti cu urmatoarele simptome:
• durere in piept,
• dificultati in respiratie,
• ochi uscati sau gura uscata, la modul cel mai serios,
• senzatii de amorteala sau de furnicaturi,
• noduli rosii, nedurerosi, care apar pe genunchi, pe degetele de la picioare sau pe coate,
• anemie.
Sursa foto: shutterstock.com