Poliartrita reumatoida la cei de peste 50 de ani: manifestari

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică inflamatorie, cu o manifestare clinică atât la nivel sistemic, cât și în interiorul articulațiilor. S-a sugerat, de-a lungul timpului, ca vârsta la debutul bolii ar avea o influență asupra activității acesteia și asupra urmărilor clinice. Să vedem cum se manifestă poliartriota reumatoidă mai ales peste vârsta de 50 de ani.

Poliartrita reumatoidă este, de regulă, diagnosticată la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, deși nu trebuie să uităm ca această boală se poate dezvolta oricând și poate să afecteze atât copiii, cât adulții tineri și pe cei vârstnici. Unii specialiști susțin că, pentru poliartrita reumatoidă, de regulă, vârsta tipică la care boala debutează este undeva între 30 și 65 de ani, deși poate să apară cu câțiva ani mai devreme sau mai târziu de aceste două limite de vârstă.

Această afecțiune debilitantă, în care sistemul imunitar atacă membrana sinovială (cea care căptușește articulațiile), cauzând inflamația și deteriorarea cartilajului și a osului din apropiere, este mai des întâlnită la femei și tinde să aibă o componentă genetică – deci dacă ai avut sau ai membri în familie care au suferit ori se luptă în prezent cu poliartrita reumatoidă, riscul tău de a dezvolta boala este ceva mai mare decât al oamenilor care nu au istoric familial de artrită.

Recomandările Experților DOC

Care sunt manifestările poliartritei reumatoide?

Poliartrita reumatoidă, de regulă, începe ca o neplăcere minoră. O persoană poate să simtă o durere ușoară sau o redoare (rigiditate) într-o singură articulație, cel mai probabil la degetele de la mâini, la încheietura mâinii, la umăr, genunchi sau gleznă. Aceste simptome pot să apară și să dispară, însă pe măsură ce lunile trec, durerea și rigiditatea se agravează treptat și se „răspândesc” și la alte articulații.

Articulațiile afectate sunt adeseori umflate și le poți simți calde la atingere. Simptomele poliartritei reumatoide sunt, de obicei, simetrice: dacă o gleznă te doare, îți creează o suferință și este umflată, cel mai probabil și cealaltă gleznă va începe să arate și să se simtă la fel.

Pacienții de peste 50 de ani, dar nu numai, tind să simtă o rigiditate articulară extremă la momentul la care se trezesc dimineața, iar o parte din flexibilitatea articulațiilor revine după o oră sau după mai multe ore de la trezire.

În unele cazuri, în stadiile incipiente, poliartrita reumatoidă nu afectează deloc articulațiile. Pacienții pot să se simtă letargici sau deprimați vreme de săptămâni sau luni bune, înainte ca durerea și rigiditatea articulațiilor să se instaleze. Mulți dintre aceștia se simt total lipsiți de energie la mai multe ore după ce s-au trezit, pe când alții pot să aibă febră, însă nu foarte mare.

Pe măsură ce boala avansează, articulațiile pot să ajungă permanent deformate. Degenerarea este de cele mai multe ori cel mai vizibilă la mâini, unde încheieturile și articulațiile degetelor pot fi umflate și noduroase.

Cel mai frecvent întâlnit simptom al poliartritei reumatoide este durerea articulară. Este posibil să observi că durerea din articulațiile tale apare în anumite momente, iar apoi dispare complet.

Alte simptome includ:

  • articulații sensibile,
  • umflarea (inflamarea) articulațiilor
  • o senzație de căldură în zona articulațiilor
  • rigiditate sau dificultatea de a-ți mișca articulațiile, situație care durează mai mult de 30 de minute, dimineața.

Simptomele poliartritei reumatoide pot să apară și să dispară, în funcție de gradul de inflamație prezentă în țesuturi. Când țesuturile din corp sunt inflamate, boala este activă. Când inflamația țesuturilor se domolește sau dă înapoi, atunci boala este inactivă (se spune că este în remisie). Perioadele de remisie pot să apară spontan sau deodată cu tratamentul și pot să dureze săptămâni, luni sau chiar ani.

Când boala este activă, simptomele de artrită reumatoidă pot include:

  • oboseală,
  • scăderea energiei,
  • lipsa poftei de mâncare,
  • febră nu foarte mare,
  • durere articulară și durere musculară
  • rigiditate (redoare).

Cum progresează poliartrita reumatoidă după 50 de ani?

Progresia poliartritei reumatoide poate varia semnificativ de la o persoană la alta și este influențată de mai mulți factori, inclusiv de modul în care boala a fost gestionată și tratată. Pe lângă durerile articulare și sensibilitatea articulațiilor, poți să te mai confrunți cu simptome precum durere în piept, dificultăți în respirație, ochi uscați sau gură uscată, senzații de amorțeală sau de furnicături, noduli roșii, nedureroși, care apar pe genunchi, pe degetele de la picioare sau pe coate, anemie.

După vârsta de 50 de ani, pot apărea anumite aspecte specifice în evoluția bolii, deși pentru multe persoane, nu doar vârstnice, simptomele bolii se agravează odată cu trecerea timpului.

Durerea și rigiditatea articulațiilor

Aceste simptome pot persista și pot fluctua în intensitate. În unele cazuri, pot apărea perioade de exacerbare a simptomelor, cunoscute sub numele de pusee, urmate de perioade de remisiune.

Progresie a leziunilor articulare

Poliartrita reumatoidă poate duce la deteriorarea articulațiilor în timp, iar această deteriorare poate progresa după vârsta de 50 de ani. Este posibil să apară distrucții articulare, deformări și pierderea funcției articulare în cazul unor articulații afectate.

Afecțiuni sistemice

Pe lângă afectarea articulațiilor, boala poate afecta și alte organe și sisteme ale corpului. Complicațiile sistemice pot include probleme cardiovasculare, afectarea plămânilor și a vaselor de sânge, și pot influența starea generală de sănătate.

Complicații medicamentoase

Tratamentul bolii implică adesea utilizarea de medicamente imunosupresoare sau antiinflamatoare care pot avea efecte secundare. La persoanele mai în vârstă, gestionarea acestor efecte secundare poate deveni o preocupare suplimentară.

Impactul asupra calității vieții

Poliartrita reumatoidă poate afecta semnificativ calitatea vieții persoanelor, în special dacă progresează și nu este gestionată corespunzător. Limitările funcționale, durerea și oboseala pot influența activitățile zilnice și starea emoțională.

Cum să ai mai bine grijă de tine dacă suferi de poliartrită reumatoidă?

Urmează tratamentul recomandat de medic

Este esențial să iei medicamentele prescrise de medicul curant conform indicațiilor. Aceste medicamente pot include antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul, naproxenul sau celecoxibul, medicamente modificatoare de boală (DMARD-uri) și, în unele cazuri, terapie biologică. Respectarea planului de tratament poate ajuta la gestionarea simptomelor și la încetinirea progresiei bolii.

Ține-te de fizioterapie și exerciții

Exercițiile regulate, sub îndrumarea unui fizioterapeut, pot îmbunătăți mobilitatea și forța musculară. Acestea pot fi adaptate pentru a evita stresul excesiv asupra articulațiilor afectate de poliartrită reumatoidă. 

Menține un stil de viață activ

Chiar dacă suferi de poliartrită reumatoidă, este important să menții o viață activă. Include în rutina ta zilnică activități cu impact redus asupra articulațiilor, cum ar fi înotul, ciclismul și mersul pe jos.

Nu neglija stresul!

Stresul poate agrava simptomele poliartritei reumatoide, dar practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau respirația profundă, poate ajuta la reducerea nivelului de stres. Sigur că și alte activități te pot ajuta să ții mai bine în frâu stresul, cum ar fi dansul, drumețiile la munte, întâlnirile cu prietenii etc.

Odihna și somnul de calitate contează

Mulți dintre adulți, mai ales cei de vârsta a doua și a treia, știu foarte bine că poate fi foarte greu să dormi destul și să dormi și bine. E important, însă, mai ales când ai astfel de boli debilitante, care necesită un pic mai multă grijă, să îți faci un program de odihnă adecvat și că beneficiezi de un somn de calitate. Oboseala este adesea o problemă în cazul poliartritei reumatoide, iar odihna adecvată poate contribui la gestionarea acestei probleme.

Caută să ai o dietă adecvată bolii tale

O dietă echilibrată și sănătoasă poate contribui la menținerea unei greutăți potrivite și la susținerea sănătății generale. Cere sfatul medicului pentru a te asigura că mănânci ceea ce trebuie. În principiu, vei constata că te ajută să eviți alimentele inflamatoare, cum sunt cele cu zahăr și cele prăjite (produse fast-food, patiserie, alte prăjeli, dulciuri etc.) și să consumi mai multe alimente cu efect antiinflamator, cum ar fi ciuperci, roșii, struguri, ardei gras, avocado, broccoli, ceai verde, turmeric sau ulei de măsline.

Gestionarea greutății este, de asemenea, importantă

Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce stresul asupra articulațiilor și poate îmbunătăți mobilitatea. Dacă este necesar, discută cu medicul sau cu un nutriționist pentru a elabora un plan de gestionare a greutății. În principiu, dacă mănânci ce și cât trebuie și dacă mai faci și un pic de mișcare, ar trebui să te poți menține la o greutate normală pentru vârsta și înălțimea ta.

Și adaptarea mediului te ajută să gestionezi boala

Fă-ți viața mai ușoară aducând modificări în mediul de acasă pentru a reduce efortul fizic și pentru a facilita activitățile zilnice. 

Alătură-te unui grup de suport

Când stai de vorbă cu alți oameni care au aceleași probleme de sănătate ca tine, poți afla mai multe despre cum să-ți gestionezi mai bine boala. Împărtășirea experiențelor se poate dovedi utilă și pentru cel care le expune, și pentru cei care îl ascultă, iar spirjinul emoțional oferit de un grup nu este de neglijat - alături de sprijinul oferit de cei dragi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
BMC - Rheumatoid arthritis
https://inflammregen.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41232-020-00133-8
Studiul „Rheumatoid arthritis”, apărut în Inflamm Regener 40, 20 (2020). https://doi.org/10.1186/s41232-020-00133-8, autori: Tanaka, Y. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0