Viața după diagnosticul de poliartrită reumatoidă

Chiar dacă poliartrita reumatoidă nu este o boală fatală, complicațiile pot scurta durata vieții, în mare, cu până la 10 ani.

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică inflamatorie în care sistemul imunitar atacă articulațiile. Simptomele cele mai evidente sunt durerea și articulațiile umflate și inflamate, iar ulterior, deformarea articulațiilor.

Despre speranța de viață în poliartrita reumatoidă

Chiar dacă poliartrita reumatoidă nu este fatală, complicațiile acestei boli pot reduce durata vieții cu până la un deceniu, însă progresia bolii variază mult de la un pacient la altul. Vârsta mai mică la debutul bolii, prezența altor probleme de sănătate și caracteristici ale poliartritei reumatoide severe (cum ar fi calitatea proastă a vieții, multe leziuni articulare la radiografii, implicarea altor organe decât articulațiile, boală mai activă de timpuriu și a fi pozitiv pentru ambele tipuri de anticorpi asociați poliartritei reumatoide (factor reumatoid și anti-CCP) pot avea un impact asupra duratei de viață.

Desigur, nu trebuie să uităm că opțiunile de tratament pentru poliartrita reumatoidă înregistrează progrese de la o zi la alta, iar noile medicamente care apar pe piață ar putea îmbunătăți șansele că boala să între în remisie. Pacienții își pot îmbunătăți prognosticul mai ales dacă respectă întocmai planul de tratament și dacă merg la medicul reumatolog în mod regulat.

Newsletter DOC dedicat

Pentru că boala nu se manifestă exact la fel în cazul tuturor pacienților, este important să mergi la medic pentru consultații. Medicul reumatolog îți va evalua starea de sănătate, va concepe un plan de tratament și te va sfătui cum să ai grijă de tine. În plus, va monitoriza evoluția bolii și va ajusta dozele medicamentelor în funcție de nevoile tale, astfel încât simptomele să fie ținute sub control.

În timp, în funcție de ritmul în care progresează poliartrita reumatoidă, este posibil să ai nevoie și de alte tipuri de tratamente, cum ar fi fizioterapia, terapia ocupațională și altele. Chirurgia este un tratament de ultimă soluție pentru poliartrita reumatoidă foarte severă, când articulațiile sunt deformate și deteriorate și limitează mobilitatea. Cele mai frecvente intervenții chirurgicale pentru această boală sunt înlocuirea articulațiilor deteriorate cu piese artificiale, fuziunea articulară și repararea tendonului.

Care este calitatea vieții pacienților diagnosticați cu poliartrită reumatoidă?

Poliartrita reumatoidă poate să afecteze articulațiile din tot corpul, provocând daune la nivelul cartilajului, tendoanelor și ligamentelor, iar în timp, boala poate afecta și oasele și alte organe. Pacienții cu poliartrită reumatoidă au riscuri mari să dezvolte o dizabilitate, iar boala le poate afecta viața de zi cu zi.

Persoanele cu poliartrită reumatoidă par să aibă un risc general mai mare de a dezvolta probleme grave pulmonare sau cardiace, precum și infecții, cancer și probleme de stomac. Motivele pentru care acești pacienți sunt mai susceptibili la infecții și cancer pot fi legate de funcția alterată a sistemului de apărare al organismului (sistemul imunitar).

În ce constă riscul de apariție a unor complicații?

Poliartrita reumatoidă poate duce la numeroase complicații, cum ar fi nodulii reumatoizi formați sub piele și deformarea articulațiilor. Unii pacienți dezvoltă alt tip de probleme, cum ar fi cele la nivelul coloanei cervicale. Alte complicații pot fi: anemia, inflamația oculară, osteoporoza, o boală de inimă prematură, diabetul zaharat.

În plus, pacienții cu poliartrită au un risc să dezvolte inflamație la nivelul vaselor de sânge (vasculita reumatoidă), la stratul exterior care căptușește inima (pericardita), la nivelul mușchiului inimii (miocardita).

În medie, cancerul pulmonar are o incidență mai mare și riscul de limfom este de două ori mai mare la persoanele cu poliartrită reumatoidă decât în cazul populației generale. Aceste tipuri de cancer sunt cele mai frecvente la pacienții cu cea mai agresivă formă de artrită, deoarece aceștia pot primi tratamente mai agresive; prin urmare, încă nu este clar dacă riscul crescut de cancer este cauzat de boala în sine, de tratament sau de ambele.

Este posibil ca pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă să fie afectați și la nivel mintal și emoțional. Aproape 40% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă se confruntă cu simptomele depresiei, arată statistici de peste hotare, chiar dacă motivele exacte pentru care apare depresia nu sunt cunoscute. Faptul că au o boală cronică, durere și o dizabilitate poate duce la depresie în cazul unor persoane.

Este important să te protejezi de infecții și să te vaccinezi 

Dacă suferi de poliartrită reumatoidă, medicul te va sfătui să îți faci anual vaccinul antigripal, pentru a-ți proteja organismul împotriva gripei, mai ales că riscul de infecție este mai mare. De asemenea, reumatologul sau medicul de familie te va sfătui să îți faci și vaccinul pneumococic, o injecție care te protejează de o infecție gravă, numită pneumonie pneumococică.

E bine de reținut că persoanele cu afecțiuni autoimune, cum este și poliartrita reumatoidă, sunt mai predispuse să facă infecții – de exemplu, tuberculoză sau infecții ale gingiilor. Potrivit unor cercetări, infecțiile pot fi răspunzătoare de aproape 36% dintre decesele înregistrate în rândul persoanelor cu poliartrită reumatoidă. Însă cercetătorii nu sunt siguri dacă acest risc este legat de boala în sine, dacă este un efect advers al medicamentelor folosite pentru a trata poliartrita reumatoidă sau dacă este o combinație între cei doi factori.

Din acest motiv, pentru că ești mai predispus la infecții, asigură-te că ești la zi cu toate vaccinurile și întreabă-ți medicul ce alte vaccinuri mai trebuie să faci pentru a evita să te îmbolnăvești. Dacă observi orice fel de semne ale unei infecții, cere sfatul medicului cât mai curând.

Odihna este importantă în poliartrita reumatoidă, însă și mișcarea

Nu uita să te odihnești cât mai mult în timpul puseurilor de activitate ale bolii, pentru că acestea sunt perioadele în care articulațiile tale sunt deosebit de dureroase și de inflamate. Nu îți forța organismul și nu pune presiune pe articulațiile foarte umflate și dureroase, pentru că în acest fel agravezi simptomele.

Când boala nu are perioade de activitate, sunt recomandate exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și o alimentație cât mai sănătoasă (legume, fructe, pește), cu evitarea prăjelilor și a dulciurilor. Unele cercetări au arătat că suplimentele alimentare cu acizi grași Omega 3 din uleiul de pește pot fi și ele de folos în gestionarea bolii, prin reducerea durerilor. Faptul că faci mișcare în mod regulat îți menține articulațiile mobile și îți întărește mușchii care susțin articulațiile. Nu uita că trebuie să existe un echilibru între odihnă și mișcare, așa că nu trebuie să exagerezi.
 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC – Rheumatoid Arthritis (RA) 
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
Web MD – Progression and Stages of Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/ra-progression
Pub Med - Infectious causes of death in patients with rheumatoid arthritis: an autopsy study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16882590/

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0