

Poti mosteni artrita reumatoida? Afla daca este sau nu EREDITARA
Poti mosteni artrita reumatoida? Afla daca este sau nu EREDITARA
Poti mosteni artrita reumatoida? Afla daca este sau nu EREDITARA
Unele persoane vor sa stie cu exactitate daca artrita reumatoida se poate mosteni genetic. Din pacate, cauza exacta a artritei reumatoide este neclara. Aceasta boala, care se mai numeste in unele cazuri si poliartrita reumatoida, nu este considerata ereditara sau mostenita. Cu toate acestea, spun specialistii, cand ai un istoric familial de artrita reumatoida si anumite gene mostenite, acestea iti pot creste riscul.
Artrita reumatoida este o boala autoimuna care iti determina corpul sa atace in mod gresit membranele care iti "invelesc" articulatiile. Acest lucru provoaca inflamatia si durerea si, totodata, are potentialul de a deteriora sau afecta alte sisteme ale corpului, cum ar fi:
• ochii,
• plamanii
• inima
• vasele de sange.
Poliartrita reumatoida este o boala cronica. Pacientii cu artrita reumatoida se confrunta cu perioade sau episoade de activitate intensa a bolii. Unii pacienti se confrunta cu perioade de remisie, timp in care simptomele dispar.
Cauza exacta a raspunsului defectuos al sistemului imunitar este neclara. La fel ca in cazul altor boli autoimune, cercetatorii cred ca anumite gene din ADN-ul nostru poate sa ne creasca riscul de a dezvolta artrita reumatoida. Insa in acelasi timp, cercetatorii nu considera artrita reumatoidaca fiind o boala mostenita.
Asta inseamna ca un medic genetician nu iti poate calcula sansele de a face artrita reumatoida bazandu-se pe istoricul familiei tale. De asemenea, alti factori pot declansa acest raspuns autoimun anormal, cum ar fi:
• virusurile sau bacteriile
• stresul emotional
• traumatismele fizice
• anumiti hormoni
• fumatul.
Cum poate genetica sa joace un rol in artrita reumatoida?
Sistemul tau imunitar te protejeaza prin faptul ca ataca substantele straine, cum ar fi bacteriile si virusurile, care iti invadeaza corpul. Uneori, sistemul imunitar este pacalit sa isi atace partile sanatoase ale corpului. Cercetatorii au identificat unele dintre genele care controleaza raspunsurile imune. Avand aceste gene in ADN, ele iti cresc riscul de a dezvolta artrita reumatoida. Cu toate acestea, nu toata lumea care are artrita reumatoida are si aceste gene, si nu toata lumea care are aceste gene in ADN sufera de artrita reumatoida.
Unele dintre aceste gene sunt:
• HLA - locul in care se afla gena HLA este responsabil pentru distinctia care se face intre proteinele corpului tau si proteinele organismului care iti infecteaza corpul. O persoana cu markerul genetic HLA are de 5 ori mai multe sanse sa dezvolte artrita reumatoida, comparativ cu persoanele care nu au acest marker. Aceasta gena este unul dintre cei mai importanti factori de risc genetici pentru artrita reumatoida.
• STAT4: aceasta gena joaca un rol in reglarea si activarea sistemului imunitar.
• TRAF1 si C5: aceasta gena are un rol in provocarea inflamatiei cronice.
• PTPN22: aceasta gena este asociata cu debutul (instalarea) artritei reumatoide si cu progresia bolii.
Unele dintre genele considerate a fi responsabile de aparitia artritei reumatoide sunt, de asemenea, implicate in alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 si scleroza multipla, scrie healthline.com.
Ce inseamna daca un membru al familiei tale are artrita reumatoida?
Un studiu a raportat ca rudele de gradul intai ale unei persoane cu artrita reumatoida sunt de trei ori mai predispuse sa dezvolte boala decat rudele de gradul intai ale unor oameni care nu sufera de artrita reumatoida. Asta inseamna ca parintii, fratii/surorile si copii unui pacient cu artrita reumatoida au un risc usor crescut de a dezvolta artrita reumatoida. Acest risc nu include diversi factori ce tin de mediul inconjurator.
Un alt studiu estimeaza ca factorii genetici atribuie de la 53% pana la 68% dintre cauzele ce au legatura cu artrita reumatoida. Cercetatorii au calculat aceasta estimare prin observarea perechilor de gemeni. Gemenii identici au exact aceleasi gene. Aproximativ 15% dintre gemenii identici sunt mai predispusi sa dezvolte poliartrita reumatoida. In cazul gemenilor fraternali (baiat/fata, nu au acelasi sex, s-au format din doua ovule diferite, care au fost fertilizate de doi spermatozoizi separati), care au gene diferite la fel ca orice alti frati, riscul scade la 4%.
Sexul, varsta si etnia
Artrita reumatoida poat sa apara la orice persoana, indiferent de sex, varsta si de etnia din care face parte, insa se estimeaza ca 70% dintre persoanele cu artrita reumatoida sunt femei. Aceste femei sunt de obicei diagnosticate intre varsta de 30 si 60 de ani. Barbatii sunt de obicei diagnosticati mai tarziu, iar riscul general creste o data cu varsta. Cercetatorii atribuie acest procent mai mare din cauza hormonilor feminini, care ar putea contribui la dezvoltarea artritei reumatoide.
Sursa foto: Shutterstock