Pilula contraceptiva, asociata cu un risc scazut de artrita reumatoida

Femeile care iau anticonceptionale, mai ales daca le folosesc 7 ani sau mai multi ani consecutivi, au un risc mai scazut de a dezvolta artrita reumatoida, arata o analiza recenta.

La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta, care au gasit astfel o asociere intre perioada de administrare a pilulelor contraceptive si riscul scazut de a dezvolta artrita reumatoida. Concluziile au fost publicate recent, online, in "Annals of the Rheumatic Diseases". Aceeasi cercetare spune ca nu a fost gasita nicio legatura semnificativa pentru alaptarea la san, o practica ce a fost multa vreme asociata cu un efect protector, dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare numerosi factori cu o puternica influenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deoarece poliartrita reumatoida este de doua sau de trei ori mai frecventa in randul femeilor decat la barbati, se crede ca factorii hormonali si cei ce tin de sistemul reproducator pot explica, partial, aceasta diferenta dintre sexe. Insa aceasta cercetare vorbeste despre o serie de rezultate la care multa lume nu se astepta.

Analizand aceste probleme in profunzime, cercetatorii si-au indreptat atentia spre o posibila legatura intre dezvoltarea acestei boli si folosirea pilulei contraceptive si/sau alaptarea la san, in cazul femeilor tinere care au avut anterior cel putin un copil.

Cercetatorii au analizat datele dintr-un studiu suedez (Swedish Epidemiological Investigation of Rheumatoid Arthritis sau EIRA) axat pe poliartrita reumatoida, care a inclus femei cu varsta de 18 ani si peste acest prag, care locuiau intr-o anumita zona din Suedia, intre anii 1996 si 2014.

In aceasta perioada, 2809 femei au fost diagnosticate cu artrita reumatoida si 5312 femei au fost selectate la intamplare din populatia generala, ca se se potriveasca cu varsta celor din studiu, pentru a fi grupul de comparatie in acest studiu.

Mai multe mostre de sange au fost luate de la toti participantii, pentru a verifica anticorpii pentru poliartrita reumatoida, iar femeile au raspuns apoi la o serie de intrebari despre istoricul contraceptiv si reproducator, stilul lor de viata, daca si-au alaptat sau nu la san copiii si ce educatie aveau.

In total, 2578 de femei cu artrita si 4129 de femei din grupul de comparatie au fost incluse in analiza finala. Dintre acestea, 884 cu poliartrita reumatoida si 1949 din grupul de comparatie au alaptat la san cel putin un copil intre anii 2006 si 2014.

S-a constatat ca femeile care au folosit contraceptive orale in orice moment al vietii au avut un risc mai scazut de a dezvolta poliartrita reumatoida, comparativ cu cele care nu au ales aceasta metoda contraceptiva. Riscul a fost cu 15% mai scazut in randul celor care foloseau in prezent pilula contraceptiva si cu 13% mai mic in cazul femeilor care au folosit in trecut anticonceptionale orale. Iar aceasta asociere a fost semnificativa pentru femeile care au fost testate pozitiv pentru anticorpii de artrita reumatoida, comparativ cu femeile care nu au folosit niciodata un contraceptiv oral.

9 din 10 persoane care au fost testate pozitiv pentru anticorpii de artrita reumatoida (o proteina) vor avea aceasta boala, iar prezenta acestor anticorpi poate indica o boala mai grava. Folosind pilula contraceptiva mai mult de 7 ani (media de folosire in randul participantelor la studiu) a fost asociata cu un risc cu 19% mai mic de a dezvolta artrita reumatoida, iar acest lucru a fost valabil atat in cazul femeilor testate pozitiv si negativ pentru acei anticorpi ce au legatura cu poliartrita reumatoida.

Acesta este un studiu observational, asa ca nu se pot trage concluzii ferme despre cauza si efect, spun cercetatorii.

Cum afecteaza poliartrita reumatoida femeile

Artrita reumatoida tinde sa afecteze femeile la o varsta mult mai frageda decat ii afecteaza pe barbati si le poate "lovi" chiar mai tare. Intr-un alt studiu, cercetatorii au descoperit ca femeile cu poliartrita reumatoida au raportat ca au mai multe simptome si chiar simptome mult mai severe. Femeile din acest studiu nu au raspuns atat de bine la tratament (acelasi tratament pe care l-au luat si barbatii).

Rolul hormonilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii nu sunt siguri ce rol joaca hormonii sexuali in artrita reumatoida. Unele femei dezvolta boala in perioadele in care hormonii lor sexuali sufera transformari sau dezechilibre, cum ar fi dupa sarcina sau inainte de menopauza. Daca esti insarcinata, boala ta se poate imbunatati, dar ea poate avea perioade de activitate in nou, dupa ce nasti. Toate acestea sugereaza ca exista o legatura cu hormonii sexuali.

Daca alaptezi, ai o predispozitie mai mica de a face artrita reumatoida. Un studiu a aratat ca femeile care alapteaza peste 2 ani isi reduc la jumatate riscul de a face aceasta boala.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0