Idei de călătorie pentru suferinzii de poliartrită reumatoidă

Puseurile bolii și tratamentele constante pot descuraja persoanele cu poliartrită reumatoidă de la a călători. Unde poți merge în vacanță dacă suferi de această afecțiune?

Traiul cu poliartrită reumatoidă nu este ușor și poate fi resimțit ca o adevărată cursă cu obstacole între administrarea medicamentelor, alte tipuri de terapie și durerea care nu mai trece. În aceste condiții, când îți planifici vacanța de vară, s-ar putea să te simți limitat și să nu știi unde ar fi mai bine să mergi și ce activități ar trebui sau nu ar trebui să întreprinzi. Iată câteva recomandări:

O excursie într-o zonă cu aer curat

O persoană care suferă de poliartrită reumatoidă trebuie să rămână activă pentru a ușura simptomele bolii. Nu doar că mersul pe jos e util în cazul afecțiunii tale, dar traseele de drumeție te ajută să te bucuri de frumusețea naturii. În timpul mersului, corpul comprimă și eliberează cartilajul din zona genunchilor pentru a ajuta la „hrănirea” articulațiilor și la eliminarea deșeurilor inflamatorii. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu trebuie să călătorești foarte departe pentru a pune în practică această idee de vacanță. Poți merge într-un parc național sau într-o stațiune montană din țară. Pentru drumeții, e bine să ai cu tine un baston sau alte unelte de sprijin pentru a te ajuta de ele în menținerea echilibrului în zonele de teren înclinate.

O stațiune balneară

Căldura este o modalitate excelentă de a alina durerile articulare, de a reduce rigiditatea și de a relaxa mușchii, motiv pentru care izvoarele termale ar putea să-ți fie de ajutor în managerierea bolii. Împachetările cu nămol și apele sărate ar putea și ele să contribuie la o stare mai bună de sănătate. În România, există multe stațiuni balneare dintre care să alegi (printre care Sovata, Băile Felix și Slănic Moldova), deci ai mai multe posibilități de vacanță care să fie și terapeutică, și relaxantă. Pe lângă procedurile terapeutice utile pentru boala ta, vei putea profita și de aerul curat care îți va oxigena bine plămânii, mai ales dacă vii dintr-un oraș mare și poluat.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

O vacanță la plajă

Dacă ești genul de persoană pentru care o vacanță satisfăcătoare nu poate fi decât la mare, chiar dacă suferi de poliartrită reumatoidă, nu ai de ce să te îngrijorezi. Profită de plajă (doar în orele dimineții și după ora 16:00, fără a uita să folosești creme cu protecție solară) și relaxează-te cu o carte bună sau pur și simplu stai și admiră marea. Pentru a-ți menține articulațiile active, e bine să faci plimbări pe faleză dimineața și seara. În plus, zgomotul plăcut al apei și căutarea scoicilor te relaxează suplimentar. De asemenea, înotul este un sport recomandat persoanelor cu poliartrită reumatoidă. 

Un oraș bun de explorat

Indiferent că e vorba de un oraș mare sau de unul mic, explorarea unei destinații pe care nu ai mai văzut-o nu lasă loc pentru plictiseală. Informează-te din timp despre obiectivele turistice pe care vrei să le vezi și despre posibilitățile de cazare și mâncare. De asemenea, nu uita să-ți iei cu tine medicamentele de care ai nevoie. Explorarea la pas a unui oraș pe care ai vrut mereu să-l vizitezi este bună nu doar pentru articulații, ci și pentru sănătatea psihică. 

E și mai bine dacă pleci în vacanță împreună cu câțiva prieteni. Dacă vă place să testați mâncăruri specifice zonei, puteți să vă alegeți câteva restaurante care să nu fie foarte aproape de locul în care sunteți cazați, pentru a avea ocazia să vă deplasați până la ele pe jos pentru fiecare masă a zilei. Sau puteți lua prânzul într-un loc, iar apoi să mergeți în altă parte să mâncați o înghețată, de exemplu.

Relaxare la yoga

Dacă ai vacanță, dar nu pleci din localitate, poți încerca un curs de yoga în vecinătate. Yoga este un tip de mișcare potrivit pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă, deoarece poate ajuta la ușurarea simptomelor bolii și la îmbunătățirea flexibilității și a funcției fizice, reducând totodată tensiunea. Dacă mai găsești și un prieten sau o rudă cu care să mergi la orele de yoga, vei fi și mai nerăbdător să participi.

E indicat ca, la înscriere, să îi spui instructorului că suferi de poliartrită reumatoidă, pentru a te lămuri dacă există mișcări pe care nu le poți face sau care ar trebui modificate pentru a se potrivi cu nevoile tale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Have RA and want to get away?
https://www.healthline.com/health/ra-friendly-vacation-ideas#1
Johns Hopkins Arthritis Center - Yoga for Arthritis
https://www.hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/yoga-for-arthritis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0