Exercitii fizice pentru pacientii cu poliartrita reumatoida

Atunci cand ai durere si te simti obosit, sa fii activ fizic este poate ultimul lucru pe care il ai in minte, insa cercetarile arata ca exercitiile fizice ajuta la calmarea simptomelor poliartritei reumatoide si pot imbunatati functia articulatiilor.

Exercitii pentru ameliorarea deviatiei cubitale în poliartrita reumatoida, din asezat: antebratul va sta sprijinit pe o masa in pronatie, iar pacientul executa miscarea de inclinare radiala, pentru inceput singur, apoi impotriva rezistentei opuse de kinetoterapeut. Antebratul sprijinit pe o masa cu partea cubiala pe masa, iar pacientul va executa miscarea de inclinare radiala, pentru inceput singur, apoi impotriva rezistentei opuse de kinetoterapeut. Antebratul si mana cu varful degetelor sprijite pe o masa, iar pacientul executa percutii repetate pe planul mesei, degetele se mentin în semiflexie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exercitii pentru deformatia „în butoniera” a degetelor in poliartrita reumatoida: din asezat dupa ce kinetoterapeutul imobilizeaza articulatiile interfalangiale proximale, pacientul executa flexii-extensii active ale interfalangelor distale; palmele vor sta sprijite pe o masa cu ultima falangă în afara mesei, iar kinetoterapeutul imobilizeaza articulatiile interfalangiene proximale. Pacientul executa flexia din interfalangienele distale activ, apoi învinge rezistenta opusa de kinetoterapeut; cu antebratul sprijinit de o masa, pacientul sorteaza obiecte mici de diferite marimi.

Exercitii pentru degetul „in gat de lebada” in poliartrita reumatoida: din asezat cu antebratul sprijinit de o masa in supinatie, pacientul executa cu rezistenta flexia falangei II (intai cu fiecare deget în parte, apoi cu toate odata); cu antebratul sprijinnit pe o masa in pronatie, pacientul executa deplasare mainii prin miscari de flexie-extensie ale degetelor; cu antebratul sprijinit pe o masa in pronatie, pacientul executa extensia fiecarui deget in parte, apoi cu toate degetele simultan; cu antebratul sprijinit pe o masa, pacientul impinge o bila prin extensia articulatiei interfalangene distale.

Exercitii pentru deformatia policelui în „Z” în poliartrita reumatoida: din asezat cu antebratul sprijinit de o masa, degetele în semiflexie si policele în opozitie fața de index cu un burete între ele, pacientul executa presiuni asupra buretelui; cu antebratul sprijinit pe o masa si degetele in semiflexie cu sprijin în varfuri, pacientul executa miscari de abductei-adductie cu policele în rectitudine.

Exercitii ale articulatiei piciorului în poliartrita reumatoida. Din asezat cu talpile pe sol usor departate, pacientul execua rularea talpilor pe sol (varf-calcai); cu talpile pe sol, pacientul va executa extensia din articulațiile metatarsofalangiană a halucelui, în timp ce celelalte degete raman fixate pe sol; cu talpile pe sol, pacientul executa extensia din articulatiile metatarsofalangiene, gamba ramanand nemiscata; cu gambele atarnate la marginea patului, pacientul executa extensia genunchiului, apoi circumductii din articulatia piciorului (stanga-dreapta).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din ortostatism (mentinerea corpului în pozitie verticala): cu fata la spalier si cu mainile care prind sipca de la nivelul umerilor, pacientul executa ridicari pe varfuri; cu fata la spalier si cu mainile care prind sipsca de la nivelul umerilor, pacientul plaseaza un picior pe prima sipcă și se ridica pe varfuri, apoi schimba piciorul; mers prin sala de sport (varf-calci, zig-zag etc).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0