Un tratament controversat in poliartrita reumatoida: inhibitorii enzimei JAK

Pe fondul unor decese care au avut loc in luna octombrie 2017 in cadrul unor teste clinice pentru tratamente noi in poliartrita reumatoida, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe cat de siguri sunt inhibitorii enzimei JAK.

Healthline.com scria ca, in luna octombrie 2017, o companie farmaceutica a raportat doua decese in randul pacientilor, in timpul unei etape finale a unui studiu clinic efectuat pentru un medicament pentru artrita (upadacitinib).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Compania farmaceutica a spus atunci ca decesele nu aveau legatura cu studiul si ca nu erau legate de medicamentul testat (o pastila pe zi pentru tratarea poliartritei reumatoide). Tot compania farmaceutica a spus ca studiul si-a atins obiectivele si ca va continua cu medicamentul, conform planului. S-a subliniat ca medicamentul respectiv ar putea fi cel mai bun din clasa sa pentru tratarea poliartritei reumatoide. Upadacitinib este un inhibitor al enzimei JAK, cunoscuta si sub numele de enzima Janus kinaza.

Aceste medicamente (inhibitorii JAK) pot fi eficiente in managementul simptomelor poliartritei reumatoide, insa pe de alta parte, au diverse efecte secundare si riscuri. Cu toate acestea, adeseori beneficiile medicamentelor din clasa inhibitorilor JAK sunt mai mari decat riscurile in cazul multor persoane cu poliartrita reumatoida, in special daca alte medicamente prescrise pentru aceasta boala nu au functionat in cazul acelor pacienti.

Motive de ingrijorare

Siguranta si eficacitatea acestor medicamente ramane un motiv de ingrijorare. Insa decesele din cadrul acestui studiu nu au fost un motiv de ingrijorare pentru cercetatori. Unul dintre decese a fost din cauze necunoscute. Al doilea participant a murit din cauza insuficientei cardiace si din cauza unui presupus cheag de sange care s-a dovedit ca nu avea legatura cu medicamentul studiat.

Potrivit Reuters, un cercetator care a avut legatura cu studiul a scris: "In urma celei de-a doua etape pozitive a studiului... noi credem ca acest medicament are potentialul de a fi cel mai bun din clasa lui de inhibitori ai enzimei JAK. Ramanem linistiti in ceea ce priveste profilul sau de siguranta."

La momentul raportului initial, ambele decese au fost investigate si s-a ajuns la concluzia ca nu exista posibilitatea ca moartea participantilor sa fie legata de studiul medicamentului respectiv, mai scrie presa straina.

Insa compania farmaceutica nu este singura care a provocat motive de ingrijorare in legatura cu siguranta inhibitorilor JAK. In aprilie 2017, Food and Drug Administration (FDA) a refuzat aprobarea medicamentului baricitinib, tot un inhibitor al enzimei JAK, care apartinea unei alte companii farmaceutice. Oficialii americani din cadrul FDA au spus ca medicamentul baricitinib avea nevoie de mai multe studii pe viitor, din cauza unui numar de cheaguri de sange potential periculoase care au fost observate la pacientii care luau baricitinib, mai scrie healthline.com.

Ce sunt inhibitorii selectivi ai kinazei Janus si ce mecanism de actiune au in spate?

Aceste medicamente contin o substanta activa care actioneaza prin blocarea actiunii enzimelor numite kinaze Janus (JAK). Familia de enzime numite kinaze Janus (JAK) este asociata cu receptorii de citokine de pe suprafata celulelor. Aceste enzime fac parte din niste structuri complexe care sunt implicate in raspunsul imun si raspunsul inflamator.

Multe afectiuni legate de functionarea sistemului imunitar implica productia anormala de citokine, un grup de proteine care permit celulelor sa isi trimita semnale reciproc. De exemplu, citokina interleukina 2 (IL-2) stimuleaza productia de celule T (sau limfocitele T), care au un rol central in imunitatea mediata la nivel celular.

Dupa ce o citokina se leaga sau se ataseaza de receptorul sau, o enzima numita Janus kinaza (JAK) contribuie la procesele din interiorul celulei pentru a produce un raspuns imun sau un raspuns inflamator. Inhibarea acestei enzime JAK poate fi benefica in unele afectiuni hematologice si in cazul bolilor autoimune, inclusiv in artrita reumatoida, spun oamenii de stiinta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Janus kinaza a fost "botezata" dupa numele zeului Ianus (in engleza, Janus), din mitologia romana. Intrucat Ianus avea doua fete, el putea sa se uite in doua directii, asa ca romanii amplasau adesea statuile acestui zeu la porti sau la usi. Janus kinaza (enzima JAK) are doua domenii si este localizata la intrarea in celule.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0