Diagnosticul diferential in poliartrita reumatoida

Diagnosticul diferential este important mai ales in stadiile incipiente ale bolii, atunci cand poliartrita reumatoida poate fi usor confundata cu un numar insemnat de alte afectiuni reumatismale sau boli nereumatice care determina artralgii sau artrite.

Principalele boli care trebuiesc avute in vedere pentru diagnosticul diferential al poliartritei reumatoide sunt:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

o    Artroze
o    Artrite infectioase, artrita din infectia cu HIV, boala Lyme
o    Amiloidoza, sarcoidoza
o    Boala Parkinson
o    Fibromialgie
o    Guta, condrocalcinoza
o    Hidartrita intermitenta
o    Hemocromatoza, hemoglobinopatii, artropatie hemofilica
o    Lupus eritematos sistemic, sclerodermie, dermatomiozita, polimiozita, vasculite, sindrom Sharp

o    Polimialgia reumatica, arterita gigantocelulara
o    Reumatismul articular acut
o    Spondilita anchilozanta, spondilartropatii seronegative, artrite reactive
o    Tumori, sinovita pigmentara vilonodulara.

In mod eronat, considerata in trecut a fi o afectiune benigna, cu prognostic bun, poliartrita reumatoida este recunoscuta in prezent ca o boala severa, autointretinuta si progresiva, care induce leziuni osteoarticulare importante, cu deficit functional si pierderea capacitatii de munca, asociindu-se cu o mortalitate prematura considerabila, care reduce semnificativ speranta de viata a bolnavilor cu poliartrita reumatoida.

Poliartrita reumatoida inseamna ca exista o problema la nivelul sistemului imunitar al pacientului. Daca nu este diagnosticata si tratata la timp, boala ar putea afecta foarte grav articulatiile.

Medicul curant va recomanda anumite teste de sange si radiografii, pentru ca aceste investigatii il ajuta sa confirme un diagnostic. Sau, in unele cazuri, pacientul este trimis la un medic reumatolog, care este specializat in diagnosticarea si tratarea acestei boli.

Primele simptome pe care le poate avea poliartrita reumatoida

In unele situatii, poliartrita reumatoida poate fi greu de identificat. Simptomele pot sa apara si sa treaca de la sine si, in plus, simptomele nu sunt la fel pentru toti pacientii care sufera de aceasta afectiune. Medicii reumatologi cauta, insa, semne specifice bolii, cum ar fi:

  • Durere articulara, tumefactie (umflare), redoare ("intepenire") in special in articulatiile mici, cum ar fi incheieturile, articulatiile mainilor sau cele de la laba piciorului;
  • Disconfort care dureaza cel putin 6 saptamani
  • Redoare matinala, care dureaza cel putin 30 de minute; pacientul isi simte articulatiile intepenite dimineata;
  • Oboseala;
  • Scaderea apetitului.


Nu exista un test anume care sa ii dea medicului reumatolog un raspuns clar, iar in stadiile incipiente, poliartrita poate sa semene cu alte afectiuni, cum ar fi: lupusul, sindromul Sjogren, artrita psoriazica, artrita Lyme, artroza (termen sinonim cu osteoartrita).

Tocmai din acest motiv, pentru ca simptomele pot sa semene foarte mult cu cele ale altor afectiuni, este important diagnosticul diferential. De aceea, medicul curant se va baza pe multe aspecte, care il vor ajuta sa identifice cauza durerilor articulare si a altor simptome pe care le poate avea pacientul.

De retinut!

Diferentierea poliartritei reumatoide de alte afectiuni ale tesutului conjunctiv poate fi extrem de dificila. Cu toate acestea, anumite trasaturi clinice pot fi de folos pentru medic.

Febra reumatica este caracterizata de natura migratoare a artritei si de un raspuns mai promt la tratamentul cu aspirina, spun expertii. Pe de alta parte, lupusul eritematos sistemic este sugerat de prezenta urmatoarelor semne: fotosensibilitate, alopecie, eruptia "in fluture", boala renala, anomalii ale sistemului nervos central etc.

Polimialgia reumatica doar ocazional cauzeaza poliartrita in cazul pacientilor cu varste mai mari de 50 de ani, spun expertii, insa acesti pacienti au mai cu seama durere musculara proximala si redoare (rigiditate) articulara si raman cu rezultate negative pentru factorul reumatoid.

Pentru diagnosticul diferential al poliartritei reumatoide, medicul reumatolog trebuie sa compare simptomele pacientului si sa le analizeze pentru a elimina din discutie posibilitatea unor boli precum: fibromialgia, boala Lyme, sindromul mielodisplazic, artroza (osteoartrita), sindroamele paraneoplazice, polimialgia reumatica, sarcoidoza, sindromul Sjogren, lupusul eritematos sistemic.

Primul pas in diagnosticul bolii este sa se determine debutul si momentul simptomelor (daca sunt acute sau cronice). Simptomele acute pot dura de la cateva ore pana la 2 saptamani, pe cand simptomele cronice sunt cele care dureaza mai mult de 2 saptamani. Dimensiunea si tipul articulatiilor implicate ofera indicii majore in ceea ce priveste diagnosticul. De exemplu, spondilartropatiile implica de fapt coloana vertebrala si articulatiile mari/medii, cum ar fi umerii, soldurile, genunchii si gleznele.

Cand sunt implicate articulatiile mai mici, cum ar fi incheieturile, degetele de la maini si cele de la picioare, este un semn mai consistent, ce indica poliartrita reumatoida sau lupus. Daca prezinti simptome ce ar putea fi ale unei artrite reumatoide, mergi la medic pentru un diagnostic corect.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Academy of Family Physicians - https://www.aafp.org/afp/2015/0701/p35.html
  • WebMD - https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/diagnosing-ra#1
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0