Aspectele anatomo-patologice în poliartrita reumatoidă

La nivel articular, poliartrita reumatoidă induce o proliferare a membranei sinoviale, osteoporoză periarticulară și eroziuni osteocartilaginoase. Este important să ştim ce efecte are această boală asupra articulaţiilor noastre şi de ce nu trebuie să o lăsăm netratată.

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică sistemică inflamatorie, care are o cauză necunoscută. Se crede că un factor extern (ca de exemplu, fumatul, o infecţie sau un traumatism) care declanşează o reacţie autoimună, ducând la hipertrofia membranei sinoviale şi la inflamarea cronică a articulaţiilor, pe lângă potenţialele manifestări extra-articulare, apare în rândul indivizilor cu o predispoziţie genetică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sinoviala (membrana sinovială) este sediul principal al procesului inflamator. Aici au loc:

  • o creștere a numărului de celule și straturi celulare
  • o infiltrare limfoplasmocitară (limfocite T 30-50%, limfocite B 1-5%, celule dendritice, fibroblaști, macrofage etc.)
  • apariția vaselor de neoformație (neovascularizație).

Rezultatul este formarea unui țesut de granulație hipertrofiat și hipervascularizat numit panus sinovial. Consecințele sunt următoarele:

  • distrugere cartilaginoasă (penetrarea acestuia de către panus, hipersecreție de enzime litice);
  • eroziunea osului subcondral (interfața os-cartilaj);
  • osteopenie juxtaarticulară ( hiperactivare osteoclastică).

 

Astfel, la nivel articular, poliartrita reumatoida duce la o proliferare a membranei sinoviale, osteoporoză periarticulară și la eroziuni osteocartilaginoase. Din punct de vedere funcțional, sinovita induce o modificare a biomecanicii articulare, alterare care se accentuează pe măsura instalării distrucțiilor articulare și a îngustării spațiului articular, fiind completă în formele severe de poliartrită reumatoidă în care apar anchilozele articulare.

Aspectele anatomo-patologice sunt reprezentate de:

  • eroziunea osului subcondral;
  • distrugerea simetrică a cartilajului;
  • osteopenie juxtaarticulară;
  • distensia capsulei articulare;
  • panus sinovial: cu proliferare sinovială, neovascularizație și infiltrare limfoplasmocitară;
  • lichid sinovial în exces (bogat in PMN-polimorfonucleare).

Consecinţe

Poliartrita reumatoidă netratată are consecinţe grave asupra sănătăţii. Poţi evita aceste potenţiale complicaţii printr-un diagnostic precoce şi prin tratarea timpurie a bolii, însă nu uita că este important ca medicul tău să te monitorizeze cu regularitate.

Consecintele poliartritei reumatoide sunt:

  • Distrugerea şi deformarea articulaţiei: în poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar al pacientului atacă membrana sinovială a articulaţiei, ducând la deteriorarea cartilajului şi a osului. Dacă este lăsată netratată, inflamaţia cronică a articulaţiei poate duce la efecte permanente şi la deformări permanente.
  • Pierderea funcţiei articulare şi dizabilitate: inflamaţia în cazul articulaţiilor afectate de artrita reumatoidă afectează ţesuturile din preajma articulaţiei, inclusiv tendoanele, ligamentele şi muşchii care stabilizează articulaţiile. Această inflamaţie slăbeşte articulaţiile şi poate duce la pierderea funcţiei şi la dizabilităţi.
  • Osteoporoză: persoanele care au poliartrită reumatoidă prezintă un risc crescut de a face osteoporoză, afecţiune care subţiază oasele. Pierderea masei osoase, asociată cu inflamaţia în poliartrita reumatoidă, este una dintre cauzele care determină acest risc crescut. În plus, corticosteroizii care sunt folosiţi pentru a trata inflamaţia în cazul acestei boli pot contribui la pierderea densităţii osoase.
  • Boala arterială coronariană: persoanele care au poliartrită reumatoidă prezintă un risc crescut de a dezvolta boala arterială coronariană (cunoscută şi sub denumirea de cardiopatie ischemică), adică se confruntă cu întărirea arterelor inimii. Oamenii de ştiinţă suspectează că inflamaţia care are legătură cu poliartrita reumatoidă declanşează acumularea depozitelor de plăci de aterom pe pereţii arterelor şi vaselor de sânge.
  • Anemie: multe persoane care suferă de poliartrită reumatoidă au, în acelaşi timp, anemie, o afecţiune în care sângele nu are suficiente globule roşii. Numite şi eritrocite, aceste globule roşii sunt necesare pentru a livra sau a duce oxigenul la ţesuturile din corp. Anemia provoacă adeseori oboseală şi alte simptome. Inflamaţia în cazul poliartritei reumatoide reduce formarea de globule roşii în măduva osoasă, ceea ce duce astfel la anemie.
  • Deces prematur: poliartrita reumatoidă netratată creşte riscul de mortalitate. Persoanele care au această boală netratată sunt de două ori mai predispuse să moară, comparativ cu grupurile de control de aceeaşi vârstă care nu au boala. Cel puţin 25% dintre oamenii cu poliartrită reumatoidă mor din cauza bolilor cardiovasculare, iar alte 25 de procente vor muri din cauza infecţiilor, scrie onhealth.com.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0