Aspecte in recuperarea mainii pacientului cu poliartrita reumatoida

Cel mai important obiectiv al recuperării este menținerea unui nivel funcțional maxim, care să permită pacientului cu poliartrită reumatoidă participarea la activitățile cotidiene.

Ce este poliartrita reumatoidă

Mâna este una dintre cele mai complexe structuri din corpul uman. Este proiectată să ofere o prindere puternică, să ridice obiecte grele și să le manipuleze pe cele mici (cum ar fi trecerea unui fir fin printr-un ochi de ac). Formată din încheietura mâinii, palmă și degete, fiecare mână conține 27 de articulații mici, același număr de oase și o mulțime de mușchi, tendoane și ligamente. 

La o persoană sănătoasă, sistemul imunitar luptă împotriva bacteriilor și virusurilor. În poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar confundă celulele corpului cu bacterii și eliberează substanțe chimice inflamatorii care atacă aceste celule. Mai exact, atacă sinoviale, țesutul care căptușește în jurul unei articulații, care produce un fluid pentru a ajuta articulația să se miște fără probleme. Sinovia inflamată devine mai groasă și face ca zona articulației să se simtă dureroasă și sensibilă și să pară roșie și umflată, iar mișcarea articulației poate fi dificilă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie sistemică care duce la limitări funcționale și moarte prematură. Independența pacienților scade odată cu durata bolii. Cel mai adesea debutul bolii este simetric la articulațiile mici, precum cele de la nivelul mâinii. În stadiul incipient al bolii, articulațiile mâinilor și picioarelor sunt în mare parte afectate. 

Pacientul se confruntă cu rigiditate matinală, durere, edem articular și periarticular, revărsat intra-articular, amplitudine limitată de mișcare a articulațiilor și, în consecință, apare slăbiciune musculară, ceea ce duce la incapacitatea de a întreprinde anumite activități.

Progresia și nivelul activității bolii duce la limitări în multe activități, de asemenea, în activitățile vieții cotidiene, ducând la creșterea dizabilității și pierderea încrederii în sine. Boala afectează fiecare aspect al vieții unui pacient. Disfuncțiile progresive ale sistemului musculo-scheletic agravează semnificativ munca și viața socială a pacientului. Pentru că starea pacientului se va agrava din cauza naturii progresive a bolii, scopul principal al terapiei este de a reduce disconfortul, de a îmbunătăți calitatea vieții și de a-i menține independența cât mai mult timp. Prin urmare, tratamentul farmacologic și un program individual de reabilitare sunt foarte importante în procesul de tratament.

În ce constă programul de reabilitare în poliartrita reumatoidă

Programul de reabilitare al unui pacient cu poliartrită reumatoidă ține cont de numărul de articulații afectate, de gradul de deformare a acestora și de nivelul de distrugere a țesuturilor periarticulare, precum și de limitările procesului de reabilitare. Potrivit unui studiu recent, reabilitarea în artrita reumatoidă este o parte a tratamentului care trebuie efectuată din momentul diagnosticării și în perioadele de exacerbare și remisie a bolii1.  

Inițial, pacientului cu poliartrită reumatoidă la nivelul mâinilor i se recomandă realizarea unui bilanț funcțional, pentru aprecierea zonelor afectate de artrită, gradul deteriorării și tendința la deviații, pentru a putea stabili obiectivele de recuperare a mâinii și mijloacelor de realizare și pentru aprecierea oportunității folosirii ortezelor și mijloacelor ajutătoare.
 
Toate aceste evaluări sunt necesare pentru a institui programul de terapie ocupațională etapizat, se apreciază pensele digitale:

  • termino-terminale (prinderea unui ac),
  • subterminale (prinderea unei foi de hârtie),
  • subtermino-terminale (prinderea unui clește),
  • latero-laterale (prinderea unui creion),
  • tridigitale (prinderea unei bile). 

Pense globale:

  • pensa comisurală (ținerea unui ziar),
  • polidigitală (prinderea unei toarte de găleată),
  • digitopalmară (prinderea unei cozi de mătură).

Deviații clinico-funcționale ale mâinii:

  • deviația cubitală a pumnului este cea mai frecventă, uneori deviația este radială cu luxația anterioară a carpului,
  • degetele deviază cubital, prin modificările osteo-articulare și tendinoase,
  • policele deviază în «Z», prin lezarea capsulei articulațiilor metatarsofalangiene (MTF) și prin distrugerea inserției mușchiului scurt extensor,
  • deformarea degetelor «în gât de lebădă», prin dezechilibrul tendoanelor și deformare «în butonieră».

Ce activități sunt de ajutor pacienților cu poliartrită reumatoidă

 Activități pentru prehensiune (acțiunea mâinii de a prinde cu ajutorul degetelor):

  • țesut,
  • olărit,
  • desenat,
  • pictat,
  • modelat,
  • activității sportive de recreere.

 
Exemple de activități pentru reeducarea mâinii pacientului cu poliartrita reumatoidă: scris cu inele corectoare, confecționarea unor mărgele hârtie, rularea unei feşe sau unui alt material în direcție radială, imprimarea materialelor folosind ștampilă cu mâner conic sau rulou.

Este necesară adaptarea mediului înconjurător la necesitățile pacientului cu poliartrită reumatoidă: începând de la furculiță, obiecte de igienă și până la transportul în comun (scările de autobuz).

Exerciții pentru recuperarea mâinii pacientului cu poliartrită reumatoidă

Pierderea forței și flexibilității mâinii în degete este problemă comună pentru persoanele cu artrită reumatoidă. Din fericire, practicarea câtorva exerciții ușoare pentru mâini – fără echipament special sau mult timp la dispoziție – poate fi extrem de benefică atât pentru stoparea durerii și rigidității, cât și pentru îmbunătățirea funcției articulațiilor.

Efectuarea de exerciții ușoare poate îmbunătăți aria de mișcare și poate reduce simptomele artritei reumatoide. Este una dintre cele mai bune modalități de a menține funcția și independența pacientului diagnosticat cu această boală, atrag atenția specialiștii. Într-un studiu publicat în 2015 în The Lancet, persoanele cu poliartrită reumatoidă au fost învățate cum să facă exerciții zilnice pentru mâini, ca parte a planului lor de tratament. După un an, au arătat o îmbunătățire de două ori mai mare a funcției mâinii decât persoanele care nu au făcut exercițiile. De asemenea, aveau o aderență mai bună și mai multă flexibilitate în degete. Dar exercițiile trebuie făcute în mod regulat. Într-un studiu de urmărire cercetătorii au descoperit că beneficiile au dispărut la persoanele care au încetat să facă astfel de exerciții.

Câteva reguli pentru maximizarea beneficiilor acestor exerciții

Dacă te doare ceva, oprește-te. În general, poți repeta următoarele exerciții de până la cinci ori pe sesiune, o dată sau de două ori pe zi. Discută cu medicul care te monitorizează sau cu kinetoterapeutul despre cel mai bun număr de repetări pentru a evita tensiunile.

Căldura umedă poate facilita efectuarea exercițiilor cu mâinile pentru artrita reumatoidă și poate ajuta la prevenirea disconfortului. O opțiune este să îți ții  mâinile în apă caldă timp de 5 până la 10 minute înainte de a începe seria de exerciții. Tratarea mâinilor cu o baie caldă cu parafină sau împachetarea lor într-un prosop înmuiat mai întâi în apă caldă sunt alte opțiuni de ajutor. De asemenea, poți practica unele dintre aceste exerciții, cum ar fi prinderea pumnului, în timp ce faci duș. 

Exercițiu de întindere a degetului mare

Artrita reumatoidă poate face ca articulația de la baza degetului mare (articulația carpometacarpiană) să se simtă rigidă, dureroasă și slabă. Deoarece degetele mari sunt folosite în timpul multor activități zilnice, este important să se mențină gama de mișcare și forța musculară a acestor articulații.

Efectuarea regulată a acestui exercițiu poate ajuta la atenuarea rigidității și la îmbunătățirea forței:

Întinde degetele și degetul mare în sus, ca și cum ai fi pe cale să dai palma cu cineva. Adu degetul mare peste palma mâinii, spre bază. Menține poziția pentru câteva secunde și apoi relaxează. Repetă de 8 până la 12 ori, apoi schimbă mâinile. Fă până la 2 seturi de exerciții de acest gen pe zi.

Pentru a exersa prinderea

Strânge o minge de exercițiu în mână cât poți de tare. Menține timp de 5 secunde, apoi eliberează mingea. 

Exercițiu pentru degete

Îndoaie articulațiile la mijlocul și capetele degetelor pentru ca degetele să ajungă în poziția pumn. Strânge degetele timp de 5 secunde. Repetă exercițiul de 5 ori, apoi schimbă mâinile.

Mai poți încerca și acest exercițiu: ține-ți mâna laterală cu degetele drepte și degetul mare îndreptat în sus. Îndoaie degetul mare spre palmă. Menține două secunde, apoi revin-o cu degetele în poziția inițială. Repetă exercițiul cu fiecare deget individual de 5 ori; schimbă mâinile.

Întinde pumnul

Articulațiile mâinilor rigide și umflate pot face dificilă strângerea pumnului. A face un pumn necesită aceiași mușchi și tendoane care sunt folosite pentru prindere. Efectuarea regulată a acestei întinderi a pumnului poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței de prindere.

Ține mâna întinsă cu degetele drepte, palma în jos. Îndoaie încet mâna într-un pumn liber (fără să strângi), cu degetul mare în exterior. Redeschide mâna, întinzând degetele drepte. Repetă exercițiul de 10 ori; apoi fă același exercițiu și cu cealaltă mână.

Ridicarea degetelor

Pun mâna pe o masă, cu palma în jos și degetele drepte. Ridică încet degetul mare de pe masă, ține apăsat timp de 2 secunde, apoi coboară-l. Repetă exercițiul cu fiecare deget individual de 5 ori; schimbă mâinile. 

Pentru a ciupi obiectele mici

Acest exercițiu poate crește dexteritatea și forța în articulațiile degetelor mari și ale degetelor mici. Efectuarea regulată a acestui exercițiu poate ajuta la îmbunătățirea capacității de a ciupi obiecte mici, cum ar fi cărți de credit, hârtii și ustensile de mâncare.

Începe cu degetul mare și degetele extinse. Atinge vârful degetului mare cu vârful degetului arătător, similar cu un semn „ok”. Readu degetul arătător în poziția inițială și repetă exercițiul cu celelalte trei degete, atingând vârful degetului mare de vârful degetelor mijlociu, inelar și mic.

Când atingi degetul mare cu vârful degetului, încearcă să ții celelalte trei degete drepte în sus. Repetă această serie de 8 până la 12 ori, apoi schimbă mâinile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Improving the quality of life of patients with rheumatoid arthritis after rehabilitation irrespective of the level of disease activity”, Physical Medicine and Rehabilitation, 2020, Daniel Szewczyk, Teresa Sadura-Sieklucka, Beata Sokołowska & Krystyna Księżopolska-Orłowska 
https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-020-04711-4
Arthritis Foundation - 9 Exercises to Help Hand Arthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/other-activities/9-exercises-to-help-hand-arthritis
Arthritis Foundation - Rheumatoid Arthritis: Causes, Symptoms, Treatments and More
https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0