

Artrita idiopatica juvenila: semne, simptome, tratament
Artrita idiopatica juvenila: semne, simptome, tratament
Artrita idiopatica juvenila: semne, simptome, tratament
Am stat de vorba cu doctorul Alexis Cochino, de la Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica, medic primar pediatrie si specialist in alergologie si imunologie clinica, cat si in imunologie pediatrica.
El ne-a vorbit pe larg despre artrita idiopatica juvenila AIJ si despre particularitatile acestei boli care afecteaza copiii indiferent de varsta, provocandu-le dureri crunte.
"La inceputul bolii se vede umflarea articulatiilor, parintii pot sa perceapa faptul ca sunt mai calde. Aceste articulatii sunt dureroase, iar copilul mai mare spune: «Ma doare acolo!». Cel mai mic nu spune, dar se vede ca schioapata sau ca isi tine mana indoita sau ca nu foloseste mana, ci o foloseste pe cealalta. Durerea nu incepe brusc, ci treptat. Pana la aceasta durere foarte mare, trec de obicei saptamani.", ne-a declarat dr. Alexis Cochino la finalul conferintei de presa organizate cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Artritelor.
In unele tipuri de AIJ, sistemul imunitar adaptativ confundă celulele corpului cu invadatorii străini. Ca rezultat, anticorpii se atașează la propriul țesut al corpului (în principal țesut articular), semnalând sistemul imunitar să-i atace. Poate afecta si ochii, nu doar articulațiile, si pielea, organele interne, inima, rinichii, plămânii și alte zone ale corpului.
Semnalul de alarma pe care parintii nu trebuie sa il treaca cu vederea
In Romania exista aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila. Aceasta cifra reprezinta o extrapolare de la statisticile din alte tari. "Acesti 2000 de copii nu sunt diagnosticati, insa pe baza prevalentei din alte tari, credem ca in Romania ar trebui sa fie 2000 de copii cu artrita idiopatica juvenila", mai spune dr. Alexis Cochino.
Din pacate, boala este de multe ori diagnosticata tarziu, tocmai pentru ca semnele si simptomele ei sunt usor de confundat cu ale altor afectiuni.
"Durerea articulara este un semnal de alarma, pentru ca ea poate sa insemne prezenta mai multor boli, nu doar artrita idiopatica juvenila, dintre care unele chiar mai severe si mai urgent de diagnosticat si de tratat. Din acest motiv, durerea articulara importanta si care persista - adica nu a durat o jumatate de ora sau o ora - trebuie sa determine prezentarea copilului la medic", subliniaza doctorul Alexis Cochino.
Diagnosticul se pune pe baza consultului, istoricului familial de boli autoimune, dar si teste imagistice, cum ar fi radiografie, ultrasunete sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
Tratamentul in artrita idiopatica juvenila
Specialistul in imunologie pediatrica spune ca exista mai multe clase de medicamente care se folosesc secvential, in functie de stadiul bolii in care este copilul diagnosticat si in functie de forma bolii. Sunt multe trepte de tratament care ajuta copilul cu artrita idiopatica juvenila.
"Stim ca exista o predispozitie genetica pentru boli reumatoide ale adultului. Daca in familia ta au existat cazuri de poliartrita reumatoida, e mai probabil ca tu sa faci aceasta boala. Nu este foarte clar daca artrita idiopatica juvenila este poliartrita reumatoida a copilului. Exista argumente pro si contra. Ar putea sa fie o boala diferita, dar care se manifesta oarecum intr-un mod asemanator", a mai spus dr. Alexis Cochino. Si transplantul poate sa ii ajute pe copiii cu aceasta boala autoimuna, spune dr. Cochino, adaugand ca "exista copii care au fost supusi unui transplant medular, adica li s-a schimbat sistemul imunitar, astfel incat noul sistem imunitar sa nu mai atace articulatiile".
Alte simptome si alte forme de artrita idiopatica juvenila
Boala poate afecta si copiii in primul an de viata, iar parintii si medicii pediatri trebuie sa recunoasca semnele incipiente ale bolii. "Exista boli autoimune care pot sa debuteze si in primul an de viata. De obicei, cele care debuteaza atat de repede, sub varsta de un an, sunt alte forme de artrita idiopatica juvenila si care, pe langa afectarea articulara, pot sa dea si alte semne: febra, scadere ponderala, eruptii pe corp, marire de ficat si splina, marire de ganglioni...", completeaza dr. Alexis Cochino.
Artrita idiopatica juvenila poate fi confundata cu alte afectiuni
Diagnosticul acestei boli, spune dr. Alexis Cochino, include o foarte atenta diferentiere de multe alte boli care pot sa semene cu artrita idiopatica juvenila: "Am avut nenumarate astfel de surprize, iar boala poate fi confundata cu infectii, cu tumori, cu leucemii...".
Dr. Alexis Cochino trateaza sute de copii cu boli autoimune si cel mai mic pacient cu artrita juvenila pe care l-a tratat avea un 1 si 3 luni, dar exista forme ale bolii care debuteaza si inainte de varsta de 1 an. In mare, spune specialistul, artrita juvenila este de doua feluri:
- cea care afecteaza doar articulatiile (si care, la randul ei, poate fi de mai multe feluri),
- si cea care afecteaza atat articulatiile, cat si alte organe (artrita juvenila cu febra, plus cresterea ficatului si splinei, cresterea ganglionilor, eruptii pe corp).
Din pacate, nu se stie de ce apare artrita juvenila, "este o boala autoimuna in care sistemul imunitar nu ne mai recunoaste pe noi ca fiind noi, crede ca suntem straini si ne ataca, insa nu se stie inca de ce se intampla asta", concluzioneaza dr. Alexis Cochino.
Artrita juvenila afectează una sau mai multe articulații timp de cel puțin 6 săptămâni la un copil cu vârsta de pana la 16 ani. Spre deosebire de artrita reumatoidă la adulți, care este în curs de desfășurare (cronică) și durează o viață, copiii cresc cu ea. Tinde să se înrăutățească cu timpul și afectează de obicei articulațiile de pe ambele părți ale corpului. Poate genera si probleme de sănătate a ochilor, conjunctivite și alte infecții oculare si copiii cu JIA sunt mai vulnerabili la probleme oculare cronice și severe.
Nu există un remediu pentru AIJ, dar este posibilă remisia (crize sau simptome puține sau deloc). Tratamentul agresiv timpuriu este cheia pentru a controla boala cât mai repede posibil.
Tratamentul
Majoritatea copiilor cu AIJ au nevoie de un amestec de medicamente și un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și exerciții fizice, pentru a atinge obiectivele tratamentului, care pot include:
- Controlați inflamația.
- Reduceți durerea și rigiditatea.
- Preveniți deteriorarea articulațiilor și a organelor.
- Îmbunătățiți funcția articulară.
- Promovarea creșterii și dezvoltării fizice și psihosociale.
- Permiteți implicarea deplină în activități normale (de exemplu, școală, muncă, sport, viață socială, viață de familie).
Tratamentul poate include:
- Medicamente, pentru ameliorarea durerilor și umflăturilor și încetinirea leziunilor articulare.
- Kinetoterapie
- Ameliorarea durerii prin masaj si antiinflamatoare topice.
- Ajutați articulațiile afectate să se miște mai bine.
- Consolidați mușchii.
- Preveniți accidentarea prin sport sau alte activități fizice.
Monitorizarea medicală regulată este importanta pentru a vedea cum funcționează tratamentul și pentru a-l ajusta după cum este necesar.
Îngrijirea articulațiilor dureroase si inflamate se face prin:
- Utilizarea pachetelor reci pentru a ușura umflarea și amorțirea articulațiilor dureroase
- Folosind tratamente termice, cum ar fi dușuricalde sau tampoane de încălzire, pentru articulații și mușchi rigizi.
- Purtarea unei atele (o bucată de material dur, de obicei înfășurat în țesătură) pentru o perioadă scurtă de timp în jurul unei articulații dureroase pentru a reduce durerea și umflarea. Discutați cu medicul copilului dumneavoastră înainte de a utiliza o atela
Ce dieta ar trebui sa respecte acesti copii
O dietă antiinflamatorie ar trebui să includă aceste alimente, bogate in vitamine, antioxidanti, minerale, acizi grasi omega 3
- Roșii.
- Nuci, migdalele și nucile brazilinee, caju
- Verdeturi cu frunze închise (varză, spanac , kale, salate, gulie, legume cat mai dierse, crude si gatite la abur
- Broccoli
- Cireșe.
- Fructe de padure (afine, mure, căpșuni)
- Grăsimi sănătoase (ulei de măsline extra virgin, avocado, nuci, migdale, fistic)
- Pește gras (somon, ton, macrou, sardine)
- Fasole (fasole neagră, naut, fasole,Lintea
- Ceapă
Dacă nu sunteți sigur că ceva este bun sau rău de mâncat, consultați lista de ingrediente. Stai departe de orice a făcut cu:
- Uleiuri parțial hidrogenate sau grăsimi trans
- Sirop de porumb cu multa fructoza
- Colorant alimentar
- Ingrediente pe care nu le poți pronunța
Unele studii de caz au aratat ca eliminarea laptelui de vacă din dietă a susținut îmbunătățirea evoluția artritei la pacienții cu artrita juvenila. Într-un studiu britanic recent (, aproape o treime din cazurile de artrita juvenila idiopatica, cu simptome gastrointestinale, au prezentat infiltrații gastrointestinale eozinofile.
Glutenul este numele unui grup de proteine găsite în grâu. Pentru majoritatea oamenilor, consumul de gluten este în regulă. Dar persoanele cu boală autoimuna, precum celiacă, ar trebui să stea departe de grâu. Unii oameni pot găsi, de asemenea, că au o sensibilitate la gluten sau intoleranță. Copiii și adolescenții cu artrită sunt puțin mai expuși riscului de a dezvolta aceste afecțiuni.
Încercați să observați cum vă simțiți după ce mâncați ceva cu grâu în el. Dacă aveți dureri de stomac de fiecare dată, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să trebuiască să nu mai mâncați gluten sau cel puțin să încercați să evitați o vreme pentru a vedea dacă vă ajută. În caz contrar, cerealele integrale care conțin gluten fac parte dintr-o dietă antiinflamatoare sănătoasă
Sursa foto: Shutterstock