Ai dureri vaginale? Care ar putea fi cauzele si cum influenteaza menopauza sanatatea vaginului

Durere acută, senzație de usturime ori disconfort accentuat – indiferent de manifestările durerilor vaginale, este indicat să mergi la un medic ginecolog imediat ce constați prezența acestor simptome. Medicul este cel care poate identifica cu exactitate cauza durerilor vaginale și îți poate oferi și un tratament eficient.

Femeile sunt obișnuite cu crampele menstruale, însă durerea și disconfortul vaginal, care nu au legătură cu ciclul lunar, pot fi și mai supărătoare. Află în cele ce urmează din ce cauze își fac apariția durerile vaginale și cum se pot trata.

Din ce cauze apar durerile vaginale?

Durerile vaginale pot să apară din cauze mai mult sau mai puțin grave, de aceea e indicat să mergi la medic pentru un diagnostic. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor vaginale:

Uscăciunea vaginală

Cea mai frecventă, dar și cea mai inofensivă problemă vaginală care poate cauza dureri este uscăciunea vaginală. Această situație apare în mod deosebit la menopauză, însă orice scădere de estrogen din organism poate cauza uscăciune vaginală. De exemplu, unele pilule contraceptive pot afecta nivelul de estrogen, cauzând astfel uscăciune vaginală. Durerile cauzate de uscăciunea de la nivelul vaginului apar, de regulă, în timpul contactului sexual, însă pot apărea și în lipsa acestuia.

Newsletter DOC dedicat

Pentru a remedia uscăciunea vaginală și actul sexual dureros (dispareunie), medicul poate recomanda creme hidratante vaginale, lubrifianți vaginali, o cremă cu estrogen vaginal în doză mică, tabletă sau inel, ospemifen sau dehidroepiandrosteron.

Infecțiile vaginale micotice

În general, infecțiile micotice (precum cea cauzată de Candida) se manifestă prin mâncărimi și senzație de usturime accentuată. Însă acestea pot cauza și inflamație și dureri vaginale. Medicul ginecolog va diagnostica o astfel de infecție în sfera genitală în urma consultului și va stabili, totodată, și tratamentul necesar. Aceste infecții se tratează cu antimicotice topice și orale.

Vulvodinia

Aceasta este o afecțiune caracterizată de durerea cronică în zona vulvară, însă fără o cauză exactă. Durerea apare în special în timpul contactului sexual ori în urma folosirii tampoanelor intravaginale. Există, însă, și situații în care durerea apare subit, fără să existe un factor declanșator. 

Această afecțiune este adesea tratată la fel ca fibromialgia, o altă afecțiune caracterizată de dureri cronice de cauză necunoscută. Printre opțiunile de tratament pentru vulvodinie se numără steroizii, antidepresivele triciclice sau anticonvulsivantele, anestezicele locale și terapia podelei pelvine.

Menstruația

Crampele abdominale și durerile lombare sunt simptomele cele mai frecvente ale menstruației. Însă durerea vaginală poate să apară, de asemenea, pe fondul menstruației.

Endometrioza

Endometrioza este caracterizată de creșterea țesutului endometrial în afara uterului – în zona pelvină, la nivel abdominal. Întrucât țesuturile crescute în afara uterului cauzează inflamație și afectează țesuturile învecinate, apar durerile. Aceste dureri se pot manifesta și la nivel vaginal. Endometrioza este o boală complexă, pentru care există diverse opțiuni de tratament personalizat (terapie hormonală, tratament chirugical etc.).

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină apare în urma unei infecții la nivelul organelor reproductive ale femeii, fie că vorbim despre uter, ovare sau trompele uterine. Această afecțiune poate cauza dureri și la nivelul vaginului. Tratamentul bolii inflamatorii pelvine se face cu antibiotice.

Fibromul uterin

Fibromul este o masă celulară benignă (necanceroasă) care se dezvoltă la nivelul uterului. O femeie poate avea unul sau mai multe fibroame uterine. În funcție de amplasarea acestuia, fibromul poate cauza durere și la nivel vaginal. Durerea se agravează în timpul contactului sexual, precum și în perioada menstruației. Tratamentul fibromului se face medicamentos și prin intervenție chiriurgicală.

Bolile cu transmitere sexuală

Cunoscute și sub prescurtarea de BTS, aceste boli se pot manifesta prin senzație de usturime, dar și prin dureri cauzate de inflamația vaginului. Herpesul genital, de pildă, cauzează leziuni și durere la nivelul vaginului. Și gonoreea și infecția cu Chlamydia (clamidioza) pot declanșa dureri vaginale, însoțite de disconfort și usturimi la urinare.

Bolile cu transmitere sexuală pot avea consecințe grave pe termen lung, de aceea este foarte important să fie tratate în stadiu incipient. Imediat ce se observă astfel de simptome, este obligatorie examinarea ginecologică.

Cervicita

Cervicita, adică inflamația colului uterin, poate cauza, de asemenea, dureri vaginale. Aceste dureri sunt însoțite de simptome precum: sângerări vaginale anormale, disconfort în timpul contactului sexual, dureri de spate, secreții vaginale cu miros neplăcut și dureri de spate. Cervicita apare din cauza unei infecții, fie că vorbim despre BTS, fie că vorbim despre bacterii vaginale ori sensibilitate/ alergie la anumite substanțe la care ne expunem.

Recomandările Experților DOC

Indiferent de suspiciunile tale cu privire la cauza durerii vaginale, este recomandat să apelezi la un consult de specialitate. Autodiagnosticarea și administrarea unui tratament pe cont propriu, fără recomandarea unui medic, pot avea urmări grave atunci când vorbim despre problemele aparatului reproducător.

Unele dintre afecțiunile de mai sus pot afecta fertilitatea femeii, de aceea este esențial să fie diagnosticate și tratate în mod corect.

Atrofia vaginală, o problemă frecvent întâlnită în menopauză

Atrofia vaginală reprezintă subțierea, uscarea și inflamarea pereților vaginali, probleme care pot să apară atunci când organismul produce din ce în ce mai puțin estrogen. Atrofia vaginală apare cel mai adesea după menopauză.

În cazul femeilor care intră în această etapă a vieții, atrofia vaginală nu doar că face ca actul sexual să fie dureros, însă duce și la anumite simptome neplăcute în sfera urinară. Deoarece acestă problemă determină apariția unor simptome la nivelul vaginului și al vezicii urinare, medicii folosesc și termenul „sindromul genito-urinar de menopauză” pentru a descrie atrofia vaginală și simptomele care o însoțesc.

În ceea ce privește semnele și simptomele care apar la sindromul genito-urinar de menopauză, lista acestora este una lungă și include:

  • uscăciunea vaginală
  • senzația de arsură vaginală
  • secreții vaginale
  • mâncărimi genitale
  • senzație de arsură în timpul urinării
  • nevoia copleșitoare de a merge imediat la baie pentru a urina (poate să apară durerea sau disconfortul în vezică ori în tractul urinar)
  • urinări frecvente
  • infecții recurente ale tractului urinar
  • incontinență urinară
  • sângerări nu foarte abundente după raportul sexual (penetrare vaginală)
  • disconfort în timpul raportului sexual
  • lubrifierea vaginului redusă în timpul actului sexual
  • scurtarea și restrângerea canalului vaginal.

E indicat să îți faci cât mai repede o programare la cabinetul medicului ginecolog dacă ai secreții vaginale inexplicabile sau sângerări, secreții anormale, durere, sensibilitate sau senzație de arsură în zona intimă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
Advanced Gynecology - Vaginal Pain
https://www.advancedgynecology.com/symptom/vaginal-pain/#

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0