Suplimente care ar putea fi benefice pentru cei cu disfuncții erectile

Să ai probleme de erecție uneori este cât se poate de normal. Mai grav este dacă te confrunți des cu astfel de probleme. Unele remedii din plante pot să ajute în cazul disfuncției erectile, însă înainte de a le încerca, e bine să discuți mai întâi cu un medic.

Disfuncția erectilă este cea mai raportată problemă de natură sexuală a bărbaților și se definește prin dificultăți în obținerea și păstrarea erecției necesare unui act sexual. Deși nu este anormal să apară unele probleme de erecție din când în când, dacă se întâmplă des sau situația pare să fie una care degenerează, acest lucru nu este normal și e nevoie de un consult medical.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

E bine de reținut că disfuncția erectilă este adeseori un simptom, nu o afecțiune în sine, iar erecția este rezultatul unui sistem complex care include mai multe procese din corpul bărbatului. Excitarea sexuală implică interacțiunea dintre corpul bărbatului, sistemul nervos, mușchii săi, hormonii și emoțiile acestuia. Uneori, boli precum diabetul sau probleme de sănătate precum stresul cronic pot afecta toate acestea și pot influența funcționarea lor, iar astfel apare disfuncția erectilă.

De ce apare disfuncția erectilă?

Unii dintre factorii de risc obișnuiți pentru disfuncția erectilă sunt vârsta de peste 50 de ani, hiperglicemia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, colesterolul mărit, fumatul, excesul de alcool, obezitatea și lipsa exercițiului fizic. Vârsta nu este neapărat un semn că tulburările erectile pot apărea mai des, deci e important să se facă un consult medical, deoarece, cum am spus, pot exista anumite boli subiacente care să crească riscul de disfuncții erectile.

Cauzele disfuncției erectile pot fi de ordin fizic (diabet, tratament pentru cancer, administrarea unor medicamente pentru tratamentul altor probleme, lipsa circulației suficiente a sângelui la nivelul penisului, faptul că semnalele nervoase de la creier nu ajung la nivelul penisului sau emoțional (depresie, anxietate, stres profesional sau personal, conflicte în relațiile intime, îngrijorarea legată de performanțele sexuale etc.).

Oamenii de știință spun și că nivelurile scăzute de vitamina D ar putea crește riscul disfuncțiilor erectile prin susținerea disfuncției endoteliale. Deficiența de vitamina D este, de asemenea, legată de unele afecțiuni, factori de risc independenți pentru disfuncțiile erectile, cum ar fi scleroza multiplă (o boală autoimună care atacă învelișul nervilor), depresia, diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul. 

Magneziul este un mineral necesar pentru a transforma vitamina D în forma sa activă. Vitamina D administrată pe cale orală trebuie să treacă prin această conversie, un proces care poate epuiza rezervele de magneziu, atrag atenția oamenii de știință1

Dacă obișnuiești să iei suplimente cu vitamina D fără a lua și magneziu, există riscul ca acest mineral să nu se absoarbă în organism și să te confrunți cu deficiență de magneziu, care, la rândul său, poate contribui la apariția disfuncțiilor erectile. 

Și lipsa vitaminei B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, poate duce la mai multe probleme de sănătate, inclusiv probleme de sănătate sexuală. Una dintre cele mai frecvente probleme sexuale asociate cu deficitul de vitamina B12 este disfuncția erectilă.

Vitamina B12 un nutrient esențial care joacă un rol important în diferite funcții fiziologice, inclusiv funcția nervoasă, producția de globule roșii și sinteza ADN-ului.  

Există suplimente alimentare care pot fi de ajutor în disfuncția erectilă?

Este bine să știi că, spre deosebire de medicamentele prescrise pentru disfuncția erectilă, suplimentele și remediile din plante folosite în acest scop nu au fost suficient de bine studiate sau testate, iar unele suplimente ori remedii pe bază de plante pot cauza efecte adverse sau pot să interacționeze cu alte medicamente cu care persoana se află în tratament. Din acest motiv, dacă vrei să încerci aceste soluții, e indicat să te consulți întâi cu un medic.

Există unele dovezi care arată, de exemplu, că administrarea unor doze mari de L-arginină are rezultate bune în combaterea disfuncției erectile, prin stimularea vaselor de sânge (suplimentul le ajută să se dilate, pentru a îmbunătăți circulația sângelui). Atenție, însă, nu se administrează L-arginină împreună cu sildenafil. De altfel, este important de menționat și că în urma tratamentul cu L-arginină pot să apară durerea abdominală, balonarea, diareea, guta și alergiile. 

Studii mai vechi au arătat că niacina poate fi un tratament eficient în tratarea disfuncțiilor erectile. Vitamina B3 (niacina) poate ajuta în disfuncțiile erectile, îmbunătățind atât nivelul colesterolului, cât și pe cel al lipidelor, care sunt asociate cu ateroscleroza, o problemă cu care se confruntă mulți pacienți. 

Un mic studiu, mai vechi, efectuat pe 160 de persoane cu disfuncții erectile, arată că o doză zilnică de vitamina B3 a îmbunătățit funcția erectilă la cei cu colesterol ridicat. În ciuda faptul că nu există nicio dovadă că suplimentele de vitamina C pot îmbunătăți disfuncția erectilă, vitamina C susține căile biochimice care eliberează în cele din urmă oxid nitric, care este esențial pentru obținerea erecțiilor, întrucât crește fluxul sangvin. Mai mult decât atât, un studiu mai vechi a arătat că suplimentele cu vitamina C cresc nivelul de testosteron și susțin fluxul sangvin. 

Cercetările arată că și anumite plante pot avea unele beneficii, însă rata lor de succes variază în ceea ce privește disfuncția erectilă. Printre aceste plante se numără: ginsengul (Panax ginseng), maca, ginkgo biloba și altele. 

Înainte de a încerca orice fel de supliment alimentar, este important să te informezi, să descoperi ce spun studiile științifice despre aceste plante și cum ar putea acestea să ajute în cazul disfuncției erectile. Sau, așa cum am spus mai sus, să ceri direct sfatul unui medic. În plus, multe suplimente interacționează în mod negativ cu alcoolul, așa că mare atenție dacă obișnuiești să consumi băuturi alcoolice.

Ce suplimente ar putea ajuta în disfuncția erecticlă

Cum ajută ginsengul?

Sunt oameni care folosesc rădăcinile unui tip de ginseng (Panax ginseng) pentru disfuncția erectilă, cât și pentru o mai bună putere de concentrare, pentru situațiile stresante, pentru o mai bună stare generală de sănătate.

Potrivit unui studiu recent, publicată în Arab Journal of Urology oamenii de știință spun că ginsengul este unul în topul „remediilor promițătoare din plante” pentru disfuncția erectilă2. În cadrul acestui studiu, participanții au fost repartizați aleatoriu fie unui supliment, fie unui grup de tratament simulat (placebo).

Cercetătorii au spus că suplimentele pe bază de Panax ginseng au îmbunătățit funcția erectilă semnificativ mai mult decât un tratament simulat (placebo) după șase săptămâni de utilizare. Efectele secundare au apărut similare în ambele grupuri de tratament. Printre acestea s-au numărat: nervozitatea, insomnia, creșterea tensiunii arteriale, durerile de sân, vărsăturile, diareea și mania. 

Studiile clinice care au inclus analize ale efectelor ginsengului arată îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește rigiditatea penisului, circumferința acestuia, durata erecției, libidoul și satisfacția generală. Ginsengul funcționează ca un antioxidant, eliberând oxid nitric, care susține funcția erectilă.

Cum ajută rădăcina de maca?

Rădăcina de maca este un aliat pe care îl poți folosi pentru beneficii la nivelul sănătății generale. Numită și ginseng andin, maca (Lepidium meyenii) este bogată în aminoacizi, iod, fier și magneziu. Există trei tipuri de maca: roșie, galbenă și neagră, iar specialiștii spun că maca de culoare neagră pare să aline stresul și să îmbunătățească memoria. Și, așa cum știm deja, stresul este un factor care poate cauza disfuncția erectilă.

În cadrul studiilor efectuate pe animale, extractul de maca a îmbunătățit semnificativ performanța sexuală la șoareci, dar această rădăcina a înregistrat dovezi minime în ceea ce privește capacitatea ei directă de a îmbunătăți funcția erectilă. Așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se confirma efectul rădăcinii de maca în cazul oamenilor.

Cum ajută ginkgo biloba?

Acest remediu ar putea să sporească circulația sângelui în zona penisului. Unele cercetări au descoperit efectul pe care ginkgo biloba îl are asupra disfuncției erectile atunci când participanții de sex masculin (implicați într-un studiu despre îmbunătățirea memoriei) au raportat că li s-a îmbunătățit și erecția.

Un alt studiu a observat o îmbunătățire în ce privește funcția sexuală în cazul a 76% dintre bărbații care urmau un tratament medicamentos cu antidepresive. Din acest motiv, cercetătorii cred că suplimentele cu ginkgo biloba ar putea fi eficiente pentru bărbații care se confruntă cu disfuncții erectile din cauza anumitor tratamente medicamentoase.

Alte plante sau remedii despre care s-a raportat că pot fi de folos în cazul disfuncției erectile (în studiile efectuate pe iepuri și șoareci) sunt:

  • iarba țapului (Epimedium) - substanțele din frunzele acestei plante au fost folosite pentru a îmbunătăți performanța sexuală în cercetări pe animale, însă planta nu a fost utilizată în studii efectuate pe oameni.
  • Safed musli (Chlorophytum borivilianum) - rădăcinile acestei plante au proprietăți adaptogene și sunt folosite pentru a trata impotența, sterilitatea și pentru a spori potența. Studiile efectuate pe animale au arătat îmbunătățiri în ceea ce privește comportamentul sexual.
  • șofran (Crocus sativus) - în medicina tradițională din anumite țări, șofranul este recomandat ca afrodiziac.
  • colții babei (Tribulus terrestris) - studiile arată că administrarea plantei la oameni și animale a îmbunătățit libidoul și spermatogeneza.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Role of magnesium in vitamin D activation and function”. J Am Osteopath Assoc. 2018;Uwitonze AM, Razzaque MS.
https://doi.org/10.7556/jaoa.2018.037
2 Studiul „Alternative medicine and herbal remedies in the treatment of erectile dysfunction: A systematic review”. Arab J Urology.2021, Leisegang K, Finelli R.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2090598X.2021.1926753
Urology Care Foundation - What is Erectile Dysfunction?
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/e/erectile-dysfunction-(ed)
NCBI - Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731873/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0