Ce ii impiedica pe barbati sa faca sport si cum sa aiba mai multa energie

Ne place să arătăm bine și să fim sănătoși, însă, uneori, intervine oboseala, mai ales în timpul sezonului rece și nu mai avem chef de dietă sau de sport. Te poți simți apatic și demotivat, iar începerea unui program de dietă sănătoasă și de antrenament la sală ți se poate părea o corvoadă. 

Hai să vedem cum îți recapeți tonusul și energia și cum îți poți îmbunătăți starea de sănătate!

Energia scăzută poate apărea atunci când ești supus unui stres semnificativ, faci prea multe sau prea puține exerciții fizice sau ai o dietă nocivă. Când acestea sunt cauzele, ai putea constata că schimbările simple ale stilului de viață duc la o creștere semnificativă a nivelului tău de energie.

De ce te simți obosit și nu ai energie? 

Orice bărbat care se confruntă în mod constant cu astfel de simptome ar trebui să-și consulte medicul pentru a exclude orice afecțiuni de sănătate subiacente.

Medicamentele pot provoca, de asemenea, oboseală, inclusiv anumite medicamente pentru durere, medicamente pentru inimă, medicamente pentru tensiunea arterială și unele tipuri de antidepresive. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Oboseala poate rezulta și din consumul excesiv de cofeină, abuzul de alcool, abuzul de droguri și utilizarea de antihistaminice și medicamente pentru tuse.

Există totuși câteva trucuri care te pot ajuta în acest demers, pe lângă dieta în care să predomine proteinele și alte surse importante de aminoacizi.  

În multe cazuri, bărbații pot folosi următoarele metode pentru a-și crește nivelul zilnic de energie:

O dietă sănătoasă

Consumul de prea multe alimente procesate, bogate în grăsimi sau cu conținut ridicat de zahăr poate provoca deficiențe nutriționale și oboseală. Ar trebui să încerci întotdeauna să te asiguri că îți îndeplinești cerințele nutriționale zilnice.

Consumul de alimente sănătoase, bogate în energie poate ajuta la creșterea nivelului de energie. O dietă bogată în fructe, legume, proteine ​​slabe și cereale integrale îți va oferi o doză zilnică de energie sănătoasă.

Renunță la o dietă bogată în făinoase, dulciuri, grăsimi sau bere și începe să respecți o dietă sănătoasă, care să te țină sătul, însă să nu îți accentueze starea de oboseală. 

În această dietă trebuie să predomine fibrele, verdețurile, salatele, dar și proteinele de calitate: carne de curcan, vită, ouă, lactate degresate. Pâinea albă trebuie să o înlocuiești cu graham, pâine din făină integrală cu tărâțe și semințe. 

Un mușchi de vită la grătar ori pește la cuptor, cu câte o salată bogată, legume diverse, dovlecei, vinete, fasole păstăi pot constitui un prânz sau cină sățioase. În plus poți adauga ca gustări surse naturale de arginină: nuci, semințe de floarea-soarelui, susan, orz brun, floricele de porumb făcute în casă, cu minim de ulei. 

La desert, optează pentru citrice, fructe de pădure sau ciocolată neagră, în cantități mici. 

Un program de antrenament

Ca să îți recapeți tonusul muscular, trebuie să mergi la sală de cel puțin 3 ori pe săptămâna. Programul poți să ți-l face singur sau, mai ușor, cu un antrenor în prima lună, fiindcă ai nevoie de un program de rezistență combinat cu unul de forță. 

Activitatea fizică crește nivelul hormonilor, inclusiv testosteronul și adrenalina, ceea ce va oferi unui bărbat un plus de energie.

Poate fi mai dificil să găsești motivația pentru a face mișcare atunci când nivelul de energie este scăzut, dar beneficiile pentru sănătate ale exercițiului fizic sunt mari.

Încearcă să începi cu exerciții ușoare, cum ar fi o plimbare și să crești nivelul de rezistență.

După antrenament, trebuie să te hidratezi și dacă transpiri mult sau obișnuiești să faci saună, poți apela la săruri minerale specifice pentru sportivi. 

În timp, un regim regulat de exerciții fizice poate crește nivelul de energie și poate reduce oboseala. Exercițiile regulate pot, de asemenea, îmbunătăți calitatea somnului și pot ajuta o persoană să se odihnească mai mult și mai bine.

Asigură-te că dormi suficient

Mulți oameni nu dorm suficient sau nu au un somn de bună calitate. A dedica mai mult timp și energie pentru a dormi suficient și pentru o bună igienă a somnului, cum ar fi menținerea unei ore regulate de culcare, poate îmbunătăți foarte mult nivelul de energie al unei persoane.

Oamenii ar trebui să aibă 7-8 ore de somn de calitate în fiecare noapte.

Consumă suficientă apă

Corpul are nevoie de multă apă pentru a rămâne hidratat. Deshidratarea poate scădea nivelul de energie și poate provoca oboseală. Este ușor pentru bărbați să se deshidrateze, mai ales dacă sunt adulți mai în vârstă sau sunt foarte activi.

Ai mereu la tine o sticlă cu apă și bea puțin și des, pentru a te hidrata, mai ales când stai la temperaturi ridicate sau când faci exerciții fizice.

Încearcă suplimentele cu L-carnitină

L-carnitina sau levocarnitina este un aminoacid care cuplează lanțurile de acizi grași liberi și le transformă în energie. L-carnitina are o reputație binemeritată că te ajută să transformi grăsimea în masă musculară, o descriere improprie de altfel a fenomenului, mai degrabă a rezultatului, prin faptul că utilizează grăsimea ca sursă de energie pentru efortul muscular. 

L-carnitina mai are și avantajul că vei fi scutit de neplăcerile febrei musculare, împiedicând formarea de acid lactic, ce rezultă mai degrabă din arderea glucidelor ca formă de hrană musculară. În plus, L carnitina ajută la scăderea trigliceridelor și acizilor grași liberi și crește forță de contracție a fibrei musculare.  

Doză recomandată este de 2 grame pe zi și se poate administra sub formă de shake-uri sau comprimate pe care le găsim la farmacie sau chiar la unele săli de sport.   

Medicul sau antrenorul îți pot recomanda în plus și un antioxidant pentru neutralizarea peroxizilor lipidici rezultați în mușchi prin arderea grăsimilor, cel mai frecvent vitamina A, C, E, coenzima Q10 sau resveratrol.

Alți aminoacizi importanți care te pot ajuta să reziști bine antrenamentului și să îți crești în timp forță și masa musculară sunt arginina, glutamina și creatina. 

Se recomandă un cocktail de 20g/zi înainte cu o jumătate de oră de antrenament la început, o săptămână, după care se scade aportul la doar 5g/zi în următoarele 6 săptămâni. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0