Maduva osoasa imbunatateste transplanturile articulare

Un studiu recent arata ca tratarea grefelor cartilaginoase inainte de inlocuirea articulatiei biologice a pacientului grabeste vindecarea.

Potrivit sciencedaily.com, restaurarea articulatiilor biologice folosind tesut de la un donator in locul folosirii celor traditionale, din metal si plastic, poate fi o optiune pentru pacientii activi cu defecte articulare. Desi recuperarea dupa o interventie chirurgicala de reparatie a unei articulatii biologice dureaza, de obicei, mai mult decat operatia traditionala de inlocuire a acelei articulatii, procedura biologica de succes (de restaurare) le permite pacientilor sa revina la activitatea lor obisnuita. Chiar si asa, in unele cazuri, osul transplantat nu se vindeca corect.

Cercetatorii de la Universitatea din Missouri (School of Medicine) au descoperit pe un grup de pacienti ca tratarea grefelor cu un concentrat aspirat de maduva osoasa inainte de interventia chirurgicala imbunatateste integrarea osului in organism si accelereaza recuperarea pacientului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Chirurgii care efectueaza interventii chirurgicale de restaurare a articulatiilor biologice de obicei doar spala osul de la un donator, pentru a indeparta maduva, ca un fel de pre-tratament, inainte de a implanta grefa, spun chirurgii ortopezi citati de sciencedaily.com. O data implantat, osul destinatarului trebuie sa creasca in osul donatorului pentru ca interventia chirurgicala sa aiba succes. Aceasta integrare a grefei implica un proces lung, numit "substituire lenta", care poate dura mai mult de un an pana se finalizeaza. Primele 6 luni sunt cele mai importante pentru succesul procedurii, asa ca specialistii au studiat mai multe modalitati prin care acest proces poate deveni mai bun si mai rapid.

Echipa de cercetatori a comparat 17 grefe de articulatii biologice ale genunchiului, implantate fara acel concentrat aspirat de maduva osoasa, cu 29 de grefe tratate in prealabil cu acest concentrat aspirat de maduva osoasa. Apoi o serie de radiografii realizate dupa interventie, la 6 saptamani, 3 luni si 6 luni au fost comparate pentru a se vedea gradul de integrare si de vindecare al grefei osoase.

Grefele tratate in prealabil cu un concentrat aspirat de maduva osoasa au inregistrat integrarea osoasa in proportie de 43% in 6 saptamani de la operatie, comparativ cu 25% la grefele netratate. La fel, la 3 luni de la operatie, grefele tratate cu acel concentrat aspirat de maduva osoasa au avut o integrare in proportie de 67%, comparativ cu 50% la cele netratate. Iar la 6 luni de la interventie, cercetatorii au observat ca grefele tratate inainte de operatie au fost cu 84% pe deplin integrate, comparativ cu 74% in cazul grefelor netratate.

Unul dintre oamenii de stiinta implicati in aceasta cercetare a condus un studiu clinic la inceputul anului 2017, care a aratat ca concentratul aspirat de maduva osoasa asigura celule care sa se inflitreze in osul donatorului si care elibereaza proteine importante pentru vindecarea osului. In acest studiu, cercetatorii au analizat rezultatele inlocuirii biologice a articulatiei genunchiului (nefiind vorba de o proteza artificiala), legate de folosirea acelui concentrat aspirat de maduva osoasa la oameni.

Pentru a trata in prealabil o grefa cu concentrat aspirat de maduva osoasa, maduva osoasa a pacientului este colectata la inceputul procedurii. Ea este procesata in sala de operatie folosind o centrifuga, pentru a face un concentrat puternic care contine celulele si proteinele pacientului. Iar rezultatul (concentratul aspirat de maduva osoasa) este folosit pentru a satura osul donatorului inainte ca acesta sa fie implantat in articulatia pacientului.

Rezultatele obtinute in acest studiu arata ca grefele osoase de la donator, tratate inainte cu concentrat aspirat de maduva osoasa, au fost asociate cu o mai buna integrare a osului, care a avut loc chiar mai devreme. Asta inseamna ca procedura reduce rata de esec a transplantului articular si imbunatateste sansele pacientului de a avea o recuperare incununata de succes pe termen lung.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0