

Riscuri si complicatii ale lupusului in sarcina
Riscuri si complicatii ale lupusului in sarcina
Riscuri si complicatii ale lupusului in sarcina
Lupusul este o afectiune de natura autoimuna care ataca tesuturile sanatoase ale organismului, cauzand o serie de simptome in tot corpul. Lupusul eritematos sistemic este o afectiune care apare cel mai frecvent la femeile tinere, la varsta fertila. Este cunoscut faptul ca acesta creste riscul de avort spontan, preeclampsie, retard de crestere intrauterina, nastere prematura si nu numai.
O femeie care sufera de lupus poate avea o sarcina normala, insa exista si anumite riscuri si complicatii la care ea si fatul sunt expusi. In trecut, femeile diagnosticate cu lupus erau sfatuite sa evite o sarcina intrucat era considerata prea periculoasa, insa acum medicii au descoperit ca femeile cu lupus pot avea o sarcina reusita. La pacientele cu lupus, sarcina este un subiect intens dezbatut in conditiile in care se poate inregistra agravarea bolii in timpul sarcinii si ulterior dupa nastere. Altfel spus, sarcina la pacienta cu lupus eritematos sistemic prezinta un risc crescut pentru mama si fat. Atat mama, cat si fatul trebuie sa fie atent si frecvent monitorizati pe perioada sarcinii.
Cele mai mari riscuri la care este expusa femeia insarcinata din cauza lupusului sunt avortul spontan sau nasterea prematura. De asemenea, un alt risc major il reprezinta complicatiile renale precum insuficienta renala, daca perioada sarcinii coincide cu perioada in care boala este activa din punct de vedere renal.
Sarcina trebuie sa fie planificata, dorinta pacientei de a ramane insarcinata trebuie atent discutata cu medicul reumatolog si cu medicul ginecolog-obstetrician. Sarcina trebuie amanata astfel incat lupusul sa fie inactiv, pe o perioada de cel putin 6 luni inainte de aparitia sarcinii, iar functia renala sa fie stabila, normala sau cat mai aproape de normal. Trebuie evaluat atent tratamentul pacientei lupice din cauza efectelor adverse si eventualelor contraindicatii ale medicamentelor, deoarece in sarcina unele medicamente sunt contraindicate (ciclofosfamida, metotrexatul, micofenolatul mofetil, etc.), iar planul de tratament trebuie atent evaluat de medicul reumatolog.
Se vor opri consumul de alcool si fumatul inainte de aparitia sarcinii si in timpul sarcinii si alaptarii. De asemenea, trebuie redusa cantitatea de bauturi care contin cofeina inainte de sarcina si in timpul ei. Femeile sunt sfatuite sa ia suplimente vitaminice necesare bunei dezvoltari a fatului, suplimente ce vor fi administrate la recomandarea si sub supravegherea medicului curant.
Femeile cu lupus prezinta acutizari ale simptomatologiei in sarcina si la scurt timp dupa nastere, ce sunt dificil de diferentiat intre disconfortul cauzat de sarcina in sine si simptomele date de lupus. Pacientele pot prezenta stare de oboseala, tumefactia mainilor picioarelor, gleznelor, dureri articulare, dureri de spate, dificultati in respiratie, amorteli si dureri in maini.
Devine necesara o buna colaborare intre medicul reumatolog curant si medicul ginecolog-obstetrician pentru o desfasurare buna a sarcinii si o ingrijire potrivita pentru mama si fat, precum si pentru evolutia dupa nastere a pacientei cu lupus eritematos sistemic.
Riscuri la care te expune lupusul in functie de trimestrul sarcinii
Primul trimestru de sarcina – avortul spontan poate sa se petreaca daca boala are un puseu de activitate exact in primele 3 luni de sarcina. Statistic vorbind, un procent de 10% din sarcinile femeilor cu lupus se incheie cu un avort spontan.
Al doilea trimestru de sarcina – complicatiile sarcinii in al doilea trimestru pot fi cauzate de anumiti anticorpi – anticorpii antifosfolipidici. Acesti anticorpi apar la peste 30% din femeile insarcinate care sufera de lupus si sunt asociati cu formarea cheagurilor de sange ce pot cauza un avort spontan.
Ultimul trimestru de sarcina – nasterile inainte de termen se petrec la 25% din femeile cu lupus insarcinate. Totodata, femeile care sufera de lupus sunt predispuse si hipertensiunii in timpul sacinii, precum si preeclampsiei – afectiune care poate cauza ruperea placentei si care pune viata copilului in pericol.
Riscuri la care fatul e expus in timpul sarcinii din cauza lupusului
Boala mamei poate afecta si copilul nou nascut, nu doar pe mama acestuia. Iata riscurile la care bebelusul e expus:
Copil mic – lupusul mamei poate cauza restrictie de crestere intrauterina, ceea ce inseamna ca nou nascutul poate avea o greutate mult mai mica decat cea normala. In jur de 15% dintre copiii nascuti de mame cu lupus eritematos sistemic intampina aceasta problema.
Lupus neonatal – in cazuri foarte rare, copilul se poate naste cu anticorpi ai lupusului, care patrund prin placenta. In aceste cazuri poate aparea lupusul neonatal.
Cum sa tii sub control lupusul in sarcina
Medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru femeia diagnosticata cu lupus care este insarcinata. Tratamentul medicamentos va prelungi starea de remisiune a bolii, prevenind accentuarea simptomelor lupusului, simptome care ar putea cauza complicatii.
Inainte de a ramane insarcinata, femeia care sufera de lupus eritematos sistemic ar trebui sa se consulte cu medicul sau si sa isi planifice sarcina in functie de manifestarile lupusului. Medicii nu recomanda femeilor sa ramana insarcinate in timpul unui puseu de activitate al bolii, mai ales daca apar manifestari la nivelul rinichilor sau al sistemului nervos central.
Femeia insarcinata va face controale medicale lunare pentru ca evolutia lupusului sa fie monitorizata in permanenta. Analizele de sange si de urina pot detecta cresterea activitatii lupusului din timp.
Sursa foto: Shutterstock