Remedii naturiste pentru simptomele lupusului

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune de natură autoimună, declanșată de hiperactivitatea de cauză necunoscută a sistemului imunitar, care începe să atace țesuturile sănătoase ale organismului. Astfel, se declanșează procesul inflamator în mai multe zone din corp și apar simptomele neplăcute precum durerile articulare, oboseala și nu numai.

Nu există încă niciun tratament care să vindece boala, tratamentele de pe piață având rolul de a ameliora simptomele și de a menține perioadele de remisiune. Lupusul eritematos sistemic se manifestă episodic, prin pusee de activitate a bolii și episoade de remisiune, în timpul cărora simptomele dispar complet sau sunt ameliorate considerabil.

Recomandările Experților DOC

Există însă și o serie de remedii naturiste, care pot ameliora simptomele lupusului în plină criză, însă pot reduce și riscul de declanșare a unui puseu de activitate a bolii. Înainte de a folosi orice remediu naturist în tratarea lupusului, este esențial să te consulți cu medicul reumatolog care îți tratează afecțiunea, astfel încât să te asiguri că nu te expui niciunui risc.

Remedii naturiste lupus

Ghimbirul și turmericul 

Un simptom frecvent în rândul pacienților cu lupus este inflamația articulară, care vine la pachet cu dureri, rigiditate și disconfort. Atât ghimbirul, cât și turmericul, sunt renumite pentru proprietățile antiinflamatoare pe care le dețin. Din acest motiv, putem spune că acestea sunt eficiente în ameliorarea durerilor articulare în lupus. Mai mult decât atât, având proprietăți antiinflamatoare, ghimbirul și turmericul mențin remisiunea, împiedicând procesul inflamator să debuteze.

Curcuma xanthorrhiza este un extract din ghimbir cu posibile proprietăți imunomodulatoare, inclusiv reglarea celulelor T și a citokinelor. Totuși, oamenii de știință au descoperit în urma unui studiu efectuat pe 40 de pacienți cu lupus eritematos sistemic, care au primit vitamina D fie cu placebo, fie cu Curcuma xanthorrhiza, că activitatea bolii s-a îmbunătățit la toți pacienții. Însă nu s-au observat îmbunătățiri suplimentare la pacienții cărora li s-a administrat doar Curcuma xanthorrhiza.

Ginseng

Ginsengul este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv în sindromul Raynaud și lupus. Totuși, medicii atrag atenția asupra preparatelor comerciale pe bază de ginseng. Potrivit unei cercetări mai vechi, efectuată asupra a 50 de preparate comerciale de ginseng vândute pe scară largă, 12% nu conțineau deloc ginseng, în timp ce 88% conțineau doar între 1,9% și 9,9% ginseng.

Trebuie să știi că ginsengul, în combinație cu alte plante, cum ar fi sunătoarea și kava, poate interacționa și cu medicamentele convenționale. Mai mult, poate potența efectul warfarinei, în timp ce gingko biloba poate afecta activitatea acidului acetilsalicilic. Având în vedere implicațiile pe care le au preparatele naturiste în combinație cu medicamentele pentru lupus, este imperios să discuți cu medicul care îți monitorizează boala înainte de a apela la remediile pe bază de plante. 

Uleiul esențial de tămâie

Aromaterapia poate fi, de asemenea, eficientă în ținerea sub control a lupusului și manifestărilor sale. Uleiul esențial de tămâie, de pildă, este eficient în reducerea inflamației și poate fi folosit atât intern, cât și extern – aplicat direct pe articulațiile și zonele dureroase.

Baia cu sare Epsom 

O baie cu săruri Epsom din belșug va ajuta musculatura întregului corp să se relaxeze și, totodată, va ameliora durerile articulare, datorită conținutului ridicat de magneziu care se eliberează în apă după topirea sărurilor. Durerile articulare specifice lupusului eritematos sistemic pot fi calmate cu o asemenea baie.

Probioticele 

Consumul de probiotice este extrem de benefic pentru pacienții cu lupus, asta pentru că acestea au un impact benefic asupra sistemului imunitar. Probioticele sunt bacterii nepatogene (de exemplu, Lactobacillus și Bifidobacterium). Cum funcționează acestea? Aceste bacterii produc substanțe chimice, cum ar fi acidul lactic, acidul propionic și acidul acetic, care inhibă sau modifică comportamentul altor bacterii potențial dăunătoare. 

Având această proprietate, probioticele sunt de ajutor sistemului imunitar și sunt benefice în tratarea unor infecții precum diareea asociată cu administarea de antibiotice. 

Uleiul de pește 

Uleiul de pește deține proprietăți antiinflamatoare. Acizii grași Omega-3 care se regăsesc din belșug în acest ulei fac din el un aliat de preț al bolnavului care suferă de lupus. Acizii grași Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați esențiali pentru sănătate. 

Studiile mai vechi efectuate pe populații din Groenlanda sugerează că o dietă bogată în pește gras poate diminua riscul de boli cardiovasculare. Studiile pe animale sugerează, de asemenea, că suplimentarea cu acizi grași Omega-3 cu restricție calorică poate prelungi durata de viață. 

Există dovezi contradictorii pentru utilizarea acizilor grași Omega-3 în lupus. Unele studii susțin beneficiile acestuia, dar există și câteva cercetări care nu au reușit să identifice niciun beneficiu în utilizarea pe termen scurt (12 săptămâni) în lupus. Așa că, înainte de a lua ulei de pește, discută cu medicul care îți monitorizează boala. 

Suplimentele 

Magneziul este important în multiple procese din organism, inclusiv sinteza ADN-ului și proteinelor și procesele enzimatice, printre care producția de energie. Se găsește din abundență în nuci și legume cu frunze verzi. Un aport mai mare de magneziu poate reduce riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral, printre altele. Iar dacă te confrunți cu dureri de cap, destul de frecvente în rândul pacienților cu lupus, poți apela cu încredere la magneziu. 

Zincul este vital pentru multe reacții enzimatice. Se întâlnește în carnea roșie, în carnea de pasăre și în stridii. Carența de zinc poate duce la un sistem imunitar slăbit. Seleniul este stocat în mușchii scheletici și are o importanță mare în sinteza ADN-ului și în funcția tiroidiană. Carnea și cerealele au în compoziție seleniu, însă cea mai mare concentrație de seleniu o au nucile braziliene. Nivelurile de seleniu din sânge pot fi scăzute în rândul pacienților cu boli gastrointestinale cronice și a celor cu dializă renală. Studiile pe animale cu lupus sugerează că suplimentarea cu seleniu poate îmbunătăți funcția imunitară în unele celule, îmbunătățind în același timp supraviețuirea. Totuși, înainte de a lua suplimente, discută cu medicul reumatolog. 

Cataplasmele cu varză

Te dor articulațiile și le simți inflamate? Varza are efecte antiinflamatoare puternice, care îți pot ameliora durerile de la nivel articular. Folosește cataplasmele cu varză în zilele în care articulațiile îți dau bătăi de cap.

Suplimente cu dehidroepiandrosteron

Cercetări mai vechi arată că suplimentele cu dehidroepiandrosteron (DHEA) pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu lupus. Dehidroepiandrosteronul este un hormon de care organismul are nevoie pentru a produce estrogen și testosteron. Totuși, oamenii de știință atrag atenția că, deși suplimentele cu dehidroepiandrosteron par monițătoare ca tratament complementar pentru lupus, utilizarea regulată a suplimentelor cu DHEA ar putea crește riscul de atac de cord și unele tipuri de cancer. De aceea, este vital să folosești DHEA numai cu acordul medicului care îți monitorizează boala. 

Inhalații cu mușețel 

Mușețelul are efecte calmante și relaxante și poate fi de mare ajutor în timpul unui puseu de activitate al lupusului. Prepară-ți un ceai de mușețel și, înainte de a-l bea, inahalează vaporii emanați de acesta.

Suc de legume 

Pentru a exploata mai mult antioxidanții din legume, consumă-le pe acestea sub formă de suc, preparat cu ajutorul blenderului. Pe lângă aceste remedii naturiste, pacientul poate aborda și alte strategii pentru a ține lupusul în faza de remisiune cât mai mult timp. De pildă, acesta ar trebui să practice sport zilnic, chiar dacă nu vorbim despre activități foarte solicitante. Înotul, pilates, yoga și aerobicul sunt activități ideale pentru pacientul diagnosticat cu această afecțiune autoimună.

Stresul este un alt factor declanșator al episoadelor de activitate a bolii, de aceea se recomandă tehnicile de relaxare, exercițiile de respirație și meditația. Un mic studiu, mai vechi, efectuat pe 30 de pacienți cu lupus și cu boală de rinichi a constatat că meditația budistă, predată de un practicant cu experiență și instruită timp de 60 de minute pe lună, dar practicată zilnic timp de 24 de săptămâni, poate îmbunătăți funcția mentală și fizică. 

De altfel, meditația a fost studiată în hipertensiunea arterială și anxietate. Dovezile sugerează că meditația transcendentală poate fi utilă în reducerea tensiunii arteriale la cei cu risc. De asemenea, poate reduce anxietatea și stresul și, eventual, durerea.

Tratamentul medicamentos nu trebuie, însă, neglijat niciodată, acesta trebuie urmat conform indicațiilor oferite de medic, indiferent de manifestările bolii.

Ce remedii nu ar trebuie să folosești dacă ai lupus

Echinacea este o plantă care a fost folosită pentru a trata o varietate de afecțiuni, în special gripa și răceala. Echinacea poate întâri sistemul imunitar, dar au existat câteva cazuri de alte afecțiuni ale sistemului imunitar care s-au declanșat după ce pacienții au luat echinaceea. De aceea, specialiștii spun că ar fi prudent să se evite echinacea, mai ales că planta poate induce celulele imune să secrete citokine proinflamatorii care pot influența lupusul.

Există și câteva plante care pot provoca leziuni renale. Printre acestea se numără gheara pisicii. Iar alte plante pot să conțină metale grele care pot fi toxice, așa cum arată un studiu pe 28 de plante.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus UK - Complementary and Alternative (CAM) Treatments of Lupus
https://lupusuk.org.uk/medical/lupus-diagnosis-treatment/treatment-of-lupus/complementary-medicine/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0