Omega-3 poate reduce riscul de lupus

Acidul docosahexaenoic, un acid gras care face parte din categoria acizilor grasi Omega 3, poate preveni lupusul cauzat de factorii ce tin de mediu.

Un studiu facut recent in domeniu sugereaza faptul ca acidul docosahexaenoic, care se regaseste in uleiul de peste, precum si in alte suplimente alimentare, are potentialul de a preveni lupusul. Mai exact, acest acid a reusit, in cazul soarecilor de laborator predispusi la lupus, sa impiedice silicea cristalina sa provoace leziuni pulmonare. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lupusul este o afectiune cronica autoimuna, care cauzeaza inflamatie si dureri, atacand celulele, tesuturile si organele sanatoase. In cazul pacientilor care sufera de lupus, sistemul imunitar ataca si distruge, din greseala, tesuturile perfect sanatoase.

Lupusul eritematos sistemic este cea mai comuna forma a lupusului, acesta insumand peste 70% dintre toate cazurile de lupus diagnosticate. Pielea este organul cel mai afectat de lupusul eritematos sistemic, insa nici rinichii, plamanii, inima si alte organe nu sunt in siguranta, putand fi atacate oricand de lupus.

Printre factorii care contribuie la declansarea lupusului se afla si expunerea la silicea cristalina. Silicea cristalina este un compus natural, care se regaseste intr-o multime de lucruri care ne inconjoara precum betonul, caramida sau mortarul. Specialistii au confirmat faptul ca silicea cristalina are potential cancerigen, crescand in special riscul de cancer pulmonar.

Studiile au asociat expunerea la silicea cristalina si cu riscul crescut de lupus sau alte afectiuni autoimune, in special cu complicatii pulmonare.

Celulele pulmonare “inghit” particulele de silice cristalina, insa aceasta este atat de toxica incat sfarseste prin a ucide celulele. Atunci cand celulele mor, sistemul imunitar primeste mesajul ca ceva este in neregula. Drept raspuns, sistemul imunitar incepe sa atace, insa ataca si celulele sanatoase.

Acidul docosahexaenoic, fiind un acid gras Omega-3, ofera organismului protectie, avand proprietati antiinflamatoare. Acidul docosahexaenoic este una dintre cele 3 forme principale ale acizilor grasi Omega-3. Acesta se regaseste atat in suplimentele alimentare, cat si in alimente precum pestele gras: ton, somon, sardine. Acest acid joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea creierului.

 

 

In timpul studiului experimental facut pe soarecii cu predispozitie genetica pentru lupus, acidul docosahexaenoic a fost administrat saptamanal, timp de 4 saptamani. Apoi, soarecii au fost supusi investigatiilor si s-a constatat astfel ca acestia prezinta leziuni pulmonare reduse, comparativ cu soarecii carora nu li s-a administrat Omega-3.

Oamenii de stiinta au descoperit astfel o legatura puternica intre acidul docosahexaenoic si leziunile pulmonare cauzate de silicea cristalina. Astfel, si riscul de lupus este mai mic in timpul administrarii Omega-3.

Cercetatorii se concentreaza acum pe studierea legaturii dintre consumul de acid docosahexaenoic (Omega-3) si prevenirea declansarii lupusului cauzat de factorii de mediu precum expunerea la silicea cristalina.

Alte forme, in afara de suplimentele alimentare, prin care putem suplimenta aportul de acid docosahexaenoic:

  • Consumul de alge
  • Consumul de ulei de peste
  • Consumul de somon, macrou, caviar, ansoa
  • Creierul de vita, creierul de porc

Daca prezinti risc crescut de lupus, fie din cauze genetice, fie pentru ca te expui unor factori de mediu care pot declansa aceasta afectiuni, e important sa discuti cu medicul tau despre reducerea riscului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0