Omega-3 poate reduce riscul de lupus?

Multe persoane iau suplimente cu Omega 3, în general cele care suferă de artrită. Dar se pare că acidul docosahexaenoic (DHA), care face parte din categoria acizilor grași Omega 3, poate preveni și lupusul eritematos sistemic cauzat de factorii care țin de mediu.

Lupusul este o boală autoimună, iar cauza este necunoscută, deși lumea științifică este de părere că anumiți factori pot face ca sistemul imunitar să nu mai funcționeze corect, crescând astfel riscul de lupus. Cercetările arată că anumite gene joacă un rol în dezvoltarea lupusului, dar și expunerea la unii factori de mediu, cum sunt infecțiile virale, lumina soarelui, anumite medicamente și fumatul poate declanșa boala.

Se pare, însă, că există și anumite substanțe care pot scădea riscul de lupus. Un studiu recent pe această temă, efectuat pe animale, sugerează faptul că DHA, care se regăsește în uleiul de pește, precum și în alte suplimente alimentare, are potențialul de a preveni lupusul eritematos sistemic. Mai exact, acest acid a reușit, în cazul șoarecilor de laborator predispuși la lupus, să împiedice silicea cristalină să provoace leziuni pulmonare.

Recomandările Experților DOC

Ce este acidul docosahexaenoic?

Acidul docosahexaenoic este un tip de acid gras Omega 3 și o componentă esențială a structurii membranei celulare, în special în celulele din creier și retină. DHA este important pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului, în special în timpul perioadelor de creștere și dezvoltare, cum ar fi în timpul sarcinii și la copii. De asemenea, are roluri benefice pentru sănătatea inimii și poate juca un rol în menținerea funcției vizuale sănătoase.

Silicea cristalină, factor de risc în lupus

Lupusul este o afecțiune cronică autoimună, care cauzează inflamație și dureri, atacând celulele, țesuturile și organele sănătoase. În cazul pacienților care suferă de lupus, sistemul imunitar atacă și distruge, din greșeală, țesuturile perfect sănătoase.

Lupusul eritematos sistemic este cea mai comună formă a lupusului, acesta însumând peste 70% dintre toate cazurile de lupus diagnosticate. Pielea este organul cel mai afectat de lupusul eritematos sistemic, însă nici rinichii, plămânii, inima și alte organe nu sunt în siguranță, putând fi atacate oricând de lupus.

Silicea cristalină are și potențial cancerigen

Printre factorii care contribuie la declanșarea lupusului se află și expunerea la silicea cristalină. Aceasta este un compus natural, care se regăsește într-o mulțime de lucruri care ne înconjoară precum betonul, cărămida sau mortarul. Specialiștii au confirmat faptul că silicea cristalină are potențial cancerigen, crescând în special riscul de cancer pulmonar.

Studiile științifice au asociat expunerea la silicea cristalină și cu riscul crescut de lupus sau alte afecțiuni autoimune, în special cu complicații pulmonare. Celulele pulmonare „înghit” particulele de silice cristalină, însă aceasta este atât de toxică încât sfârșește prin a distruge aceste celule. Atunci când celulele mor, sistemul imunitar primește mesajul că ceva este în neregulă. Drept răspuns, sistemul imunitar începe să atace, însă atacă și celulele sănătoase.

DHA reduce riscul de lupus asociat cu expunerea la silicea cristalină

În acest context, se pare că acidul docosahexaenoic, fiind un acid gras Omega 3, oferă organismului protecție, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Acidul docosahexaenoic este una dintre cele trei forme principale ale acizilor grași Omega 3, alături de acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa linoleic (ALA). DHA se regăsește atât în suplimentele alimentare, cât și în alimente precum peștele gras - ton, somon, sardine. Acest acid joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului.

În timpul studiului experimental făcut pe șoarecii cu predispoziție genetică pentru lupus, acidul docosahexaenoic a fost administrat săptămânal, timp de 4 săptămâni. Apoi, șoarecii au fost supuși investigațiilor și s-a constatat astfel ca aceștia prezintă leziuni pulmonare reduse, comparativ cu șoarecii cărora nu li s-a administrat Omega‑3.

Oamenii de știință au descoperit astfel o legătură puternică între DHA și leziunile pulmonare cauzate de silicea cristalină. Astfel, și riscul de lupus este mai mic în timpul administrării Omega 3. Cercetătorii au decis să se concnetreze pe studierea mai profundă a acestei legături dintre aportul de DHA și prevenirea declanșării lupusului cauzat de factorii de mediu precum expunerea la silicea cristalină.

De unde iei DHA?

Alte forme, în afară de suplimentele alimentare, prin care se poate suplimenta aportul de acid docosahexaenoic:

  • Consumul de alge
  • Consumul de ulei de ficat de cod
  • Consumul de somon, macrou, hering, sardine, caviar, anșoa, stridii (în cantitate mai mică, DHA se găsește și în creierul de vită și creierul de porc)

Multe suplimente de ulei de pește conțin atât EPA (acid eicosapentaenoic) cât și DHA. Acestea sunt adesea extrase din pești de apă rece, cum ar fi somonul, macroul sau sardinele. Există și suplimente care sunt concentrate exclusiv pe furnizarea de DHA. Acestea pot fi potrivite în anumite situații, de exemplu, dacă te concentrezi în mod specific pe beneficiile pentru sănătate asociate cu acidul docosahexaenoic.

Uleiul de krill, derivat din crustaceul marin, poate conține DHA sub formă de fosfolipide și este o altă opțiune pentru suplimentarea cu Omega 3. Unele suplimente combină DHA cu alte substanțe nutritive, precum vitaminele și mineralele, pentru un beneficiu suplimentar pentru sănătate. 

Dacă urmezi o dietă vegetariană sau vegană, uleiul de alge este o alegere potrivită, deoarece DHA este prezent și în algele marine. Suplimentele de ulei de alge pot fi o alternativă bună, deci, la cele de ulei de pește.

Deoarece alimentația de tip occidental, concentrată pe alimente tip fast-food, combinații de pâine albă, cartofi prăjiți și carne prăjită, alături de dulciuri rafinate, este săracă în pește, cel mai eficient mod de a crește aportul de Omega 3 este prin suplimente alimentare. Este important, însă, să discuți cu medicul înainte de a lua suplimente, pentru a cunoaște toate beneficiile și riscurile în cazul tău.

O analiză recentă precizează că uleiul de pește brut sau amestecurile semi-purificate de EPA și DHA au fost utilizate în diverse studii clinice pentru boli cardiovasculare, boli inflamatorii și boli autoimune, inclusiv lupus, însă, deși au existat multe constatări pozitive, există și rezultate neconcludente, lăsând multe întrebări deschise cu privire la doza necesară pentru a vedea efectele benefice, precum și mecanismele din spatele acțiunilor de protecție ale acizilor grași Omega 3.

Cum te protejezi de expunerea la substanțe toxice?

Protejarea împotriva expunerii la substanțe toxice este esențială pentru menținerea sănătății în general, nu doar pentru a-ți reduce riscul de lupus.

Dacă lucrezi într-un mediu toxic, e important să cunoști substanțele la care ești expus și să înțelegi riscurile asociate. Utilizează echipament de protecție adecvat, cum ar fi măști, ochelari de protecție, mănuși etc. În măsura posibilităților, ar trebui să existe o bună ventilație la locul de muncă, pentru ca aerul să circule.

De asemenea, toată lumea ar trebui să fie conștientă de substanțele chimice din produsele de uz casnic, cum sunt produsele de curățenie, dar și materialele de construcție. Când folosești acasă astfel de produse, pune-ți o mască medicală și mănuși, pentru a evita să inhalezi și să atingi aceste substanțe toxice. Respectă instrucțiunile de utilizare și depozitare pentru substanțele chimice și produsele periculoase.

Consumă mai multe alimente proaspete și organice și mai puține alimentele ultra procesate, care pot conține aditivi și pesticide. Potrivit EWG, grupul de lucru pe probleme de mediu din SUA, câteva alimente (incluse în categoria Dirty Dozen) - căpșunile, spanacul, frunzoasele gen varza Kale, piersicile, nectarinele, perele, merele, strugurii, ardeii grași și cei iuți, cireșele, afinele și fasolea verde - ar trebui consumate doar în formă organică, deci ori crescute în propria curte, fără substanțe nocive, ori luate de la producători de încredere, deoarece acelea cultivate pe scară industrială sunt pline de pesticide. Același grup a făcut și o listă de alimente „curate” și anume: avocadoul, ananasul, porumbul dulce, ceapa, papaya, mazărea, sparanghelul, pepenele galben și cel verde, kiwi-ul, varza, ciupercile, mangoul, cartofii dulci și morcovii.

Evită fumatul și consumul de alcool excesiv, deoarece și aceste obiceiuri pot afecta negativ sistemul imunitar și pot crește sensibilitatea organismului la substanțele toxice.

Alege produse cosmetice cât mai sigure. Caută unele care sunt etichetate ca fiind fără substanțe toxice sau cu conținut redus de substanțe chimice dăunătoare.

Protejează-te împotriva radiațiilor ultraviolete cu ajutorul cremelor cu factor de protecție solară și limitează expunerea la alte surse de radiații ionizante (raze X, raza gamma).

Efectuează controale medicale regulate pentru a depista eventualele probleme de sănătate legate de expunerea la substanțe toxice.

Recomandarea noastră este ca, dacă prezinți risc crescut de lupus, fie din cauze genetice, fie pentru că te expui unor factori de mediu care pot declanșa această afecțiune, să ai o discuție cu medicul de familie despre ce se poate face pentru reducerea acestui risc. E important și să cunoști semnele de lupus, pentru a merge cât mai curând la medic dacă le observi: oboseala persistentă și epuizarea fără alte cauze evidente, dureri și umflături în articulații, apariția unor erupții cutanate în special în zonele expuse la soare, cum ar fi fața și mâinile (inclusiv o erupție în formă de fluture pe obraji, de o parte și de alta a nasului).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Docosahexaenoic acid (DHA) 
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/docosahexaenoic-acid-dha
EWG - Dirty Dozen 
https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php
INSP - Ce este necesar să știm despre radiațiile ionizante și efectele lor asupra omului
https://insp.gov.ro/download/cnmrmc/Ghiduri/Radiatii%20Ionizante/Ghid-Educatie-pentru-sanatate.pdf
NCBI - Lupus, Silica, and Dietary Omega-3 Fatty Acid Interventions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910909/
Studiul „Lupus, Silica, and Dietary Omega-3 Fatty Acid Interventions”, apărut în Toxicol Pathol. 2019 Dec; 47(8): 1004–1011. Published online 2019 Nov 14. doi: 10.1177/0192623319878398, Kathryn A. Wierenga, Jack R. Harkema, James J. Pestka

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0