

Lupusul poate fi prevenit?
Lupusul este o afecțiune autoimună care apare din cauze necunoscute. Există totuși câțiva factori de risc care contribuie la declanșarea bolii lupus, iar eliminarea acestora poate reduce riscul de dezvoltare a lupusului, deși nu există siguranța că boala va fi prevenită. Aceiași factori pot să și agraveze boala și să împiedice remisiunea la persoanele care au fost deja diagnosticate.
Fiind o afecțiune care apare brusc, fără o cauză anume, este aproape imposibil ca lupusul să fie prevenit. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a reduce riscul de îmbolnăvire de lupus este să ne concentrăm pe adoptarea unui stil de viață sănătos, care scade riscul de boli, în general.
Nu se știe ce cauzează lupusul
Lupusul este o boală autoimună complexă, care apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi și organe. Cauza exactă a lupusului nu este cunoscută, însă oamenii de știință suspectează că aceasta apare ca urmare a unei combinații de factori genetici, de mediu și hormonali. Iată câteva dintre cauzele care pot avea de-a face cu lupusul:
- Genetica - Lupusul poate avea o componentă ereditară. Persoanele care au membri ai familiei cu lupus sau alte boli autoimune au un risc mai mare de a dezvolta boala.
- Sistemul imunitar - O disfuncție a sistemului imunitar face ca acesta să atace celulele și țesuturile sănătoase ale organismului, ceea ce duce la inflamație și leziuni tisulare caracteristice lupusului.
- Factorii de mediu - Expunerea la lumina ultravioletă a soarelui, infecțiile virale sau bacteriene, stresul emoțional sau fizic și anumite medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea hipertensiunii, epilepsiei și infecțiilor, pot declanșa lupusul.
- Hormonii - Lupusul este mai frecvent la femei decât la bărbați, ceea ce sugerează că hormonii, în special estrogenul, joacă un rol în dezvoltarea bolii. Multe femei diagnosticate deja cu lupus observă o agravare a simptomelor înainte de menstruație sau în timpul sarcinii, perioade în care nivelurile de estrogen sunt mai ridicate.
Măsuri prin care se poate scădea riscul de lupus
Iată ce măsuri poți lua pentru a reduce riscul de îmbolnăvire de lupus, dar și de alte afecțiuni cronice:
Adoptă o alimentație hrănitoare
Magazinele sunt pline cu tot felul de produse care mai de care mai interesante vizual, dar dacă le iei la analizat o să vezi că multe nu sunt deloc hrănitoare și conțin prea mult zahăr, prea multă sare, aditivi periculoși sau grăsimi trans. Și dacă ești o persoană sănătoasă contează ce alegi să mănânci zilnic (nu vorbim de ocazii în care toată lumea mai mănâncă ceva nesănătos sau în cantități mai mari decât ar trebui), dar cu atât mai mult dacă ai boli cronice.
Ideea este simplă: consumând alimente sănătoase și cu efect antiinflamator, deci mai multe fructe proaspete și legume crude și gătite, dar nu prăjite, macrou, somon, hering, ulei de măsline și nuci, reduci riscul de apariție a inflamației în organism. Inflamația este corelată și cu alte boli cronice și este principalul simptom în lupus. O dietă hrănitoare susține activitatea tuturor organelor, îmbunătățind starea de sănătate în general. Ideal ar fi să ai la dispoziție produse de proveniență organică.
Renunță să mănânci zinic alimente ultra procesate - mezeluri, pateuri, margarină, brânză topită, produse de patiserie, bomboane, napolitane, prăjituri etc. - care conțin o sumedenie de substanțe care favorizează inflamația.
Practică un sport sau altă formă de mișcare
Nu trebuie să fii halterofil, maratonist sau baschetbalist și să-ți petreci majoritatea timpului liber antrenându-te, important este să te miști zilnic. Exercițiile fizice practicate în mod regulat mențin greutatea normală, fortifică musculatura și îmbunătățesc starea de spirit.
Practicând un sport sau altă activitate fizică frecvent vei reuși să te menții în formă și să ții bolile la distanță. Cine nu are timp de mișcare, se poate îndrepta dimineața, înainte de muncă, spre antrenamente HIIT de 20 de minute, adică cele pe intervale de intensitate, gen 20 de secunde de mișcare intensă cu 40 de secunde odihnă și tot așa. Dacă nu e genul tău de mișcare sau ai probleme cu articulațiile, fă o plimbare de jumătate de oră cu bicicleta, fără să-ți dai sufletul sau practică diverse posturi de yoga (pe acestea e bine să le înveți la un curs, cu un instructor, ca să le înveți corect și să fii sigur că le poți face apoi în siguranță acasă).
Evită expunerea excesivă la soare
Radiațiile ultraviolete (UV) pot declanșa simptomele lupusului, iar la cei deja diagnosticați le pot agrava. Folosirea cremelor cu factor de protecțiie solară potrivit pielii fiecăruia, purtarea de haine protectoare și evitarea expunerii la soare în orele de vârf pot ajuta la reducerea riscului.
Ia suplimente alimentare cu acordul medicului
Ia, dacă e necesar, suplimente alimentare - fă-ți analizele și, dacă suferi de vreun deficit, ia suplimente alimentare după cum îți recomandă medicul pentru a oferi organismului nutrienții de care are nevoie. Nu e de dorit să iei suplimente alimentare după ureche, fără să știi dacă ai nevoie de ele cu adevărat sau dacă îți fac bine ori interacționează cu diverse medicamente pe care le iei.
Caută să previi infecțiile
Infecțiile pot declanșa sau agrava lupusul. Vaccinarea împotriva bolilor comune (gripă, pneumonie) pentru care există vaccinuri și menținerea unei igiene adecvate ajută la prevenirea infecțiilor.
Monitorizează-ți starea de sănătate
Pentru cei cu antecedente familiale de lupus sau alte boli autoimune, este important să își monitorizeze starea de sănătate și să meargă la medic pentru controale regulate.
Cum să previi episoadele de acutizare a simptomelor dacă ai deja lupus?
Lupusul se manifestă prin episoade de acutizare a simptomelor, care alternează cu cele de remisiune a bolii. Poți prelungi perioada de remisiune dacă previi episoadele în care lupusul atacă, adoptând câteva strategii eficiente. Important este să ții cont de factorii declanșatori și să faci tot ce ține de tine să îi eviți.
Protecție solară
Radiațiile ultraviolete emanate de soare sunt un factor declanșator pentru lupus. Așadar, evitarea expunerii la radiațiile solare reprezintă o prioritate pentru pacienții care suferă de lupus. Dacă evitarea expunerii e imposibilă, protejează-te acoperindu-ți pielea cu haine adecvate, dar și aplicând o loțiune cu factor de protecție mare, de preferat chiar 50.
Tehnici de relaxare
Stresul este, de asemenea, un factor declanșator al simptomelor lupusului așa că e indicat să te eliberezi de stres pe cât posibil, practicând tehnici de relaxare precum meditația, yoga, exercițiile de relaxare sau rugăciunea sau, pur și simplu, ieșind la o plimbare sau la o alergare. Orice tip de mișcare practicat regulat ajută la combaterea stresului.
Prevenirea deficitului de calciu
Lupusul poate slăbi sistemul osos așa că e bine să consumi alimente bogate în calciu pentru a fortifica oasele. 30 de grame de brânză, un pumn de migdale, o conservă de sardine cu tot cu oase precum și suplimentele pe bază de calciu pot fi folosite într-o asemenea situație. Dacă alegi suplimentele, consultă-te în prealabil cu medicul curant pentru a te asigura că e permisă administrarea și în ce doze.
Cum să previi complicațiile în caz de lupus?
Pacienții diagnosticați cu lupus sunt predispuși complicațiilor care apar în cazul acestei boli autoimune. Poți reduce însă riscul de complicații folosind câteva strategii eficiente:
Renunță la fumat
Țigările cresc riscul cardiovascular, risc care este deja mărit din cauza lupusului. Încearcă să te lași de fumat (poate fi nevoie să ceri ajutorul medicului de familie dacă ești fumător înrăit) pentru a nu te mai expune unui astfel de risc, dar și altor probleme de sănătate care pot fi cauzate sau agravate de fumat.
Nu consuma alcool
Consumul de alcool reduce eficacitatea tratamentului medicamentos luat în caz de lupus. Totodată, alcoolul îți tulbură și somnul, cu care probabil că ai deja probleme dacă suferi de lupus.
Întreabă de vaccinuri
Asigură-te că ești la zi cu vaccinările recomandate. Anumite vaccinuri pot ajuta la prevenirea infecțiilor care ar putea agrava lupusul. Discută cu medicul despre vaccinurile sigure pentru persoanele cu lupus.
Ai grijă de piele
Pielea poate fi foarte sensibilă în cazul pacienților cu lupus. Folosește produse de îngrijire a pielii care să fie mai blânde, să nu te irite, hidratează-te regulat și evită expunerea directă la substanțe iritante.
Respectă tratamentul
Este crucial să urmezi tratamentul prescris de medicul curant. Aceasta include administrarea medicamentelor antiinflamatorii, imunosupresoare și alte terapii recomandate pentru a controla inflamația și a preveni leziunile tisulare. Mergi regulat la medic pentru evaluări și teste de sânge. Acestea ajută la monitorizarea funcției organelor (cum ar fi rinichii și ficatul), a nivelurilor de autoanticorpi și a altor parametri relevanți.
Fii atent la semnele și simptomele complicațiilor, cum ar fi problemele renale, cardiovasculare sau neurologice. Tratarea precoce a acestor complicații poate preveni agravarea lor. Participă la grupuri de suport sau cere sfatul unui consilier psihologic pentru a face față provocărilor emoționale care vin odată cu această boală. Suportul social este esențial pentru sănătatea psihică, sprijinul familiei și al prietenilor, pentru a face față mai bine acestei boli.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Lupus Basics
https://www.cdc.gov/lupus/about/index.html
Lupus Foundation of America - The Expert Series: Managing and preventing flares
https://www.lupus.org/resources/the-expert-series-managing-and-preventing-flares
Te-ar mai putea interesa și...