Lupusul poate fi prevenit?

Lupus este o afectiune autoimuna care apare din cauze necunoscute. Exista cativa factori de risc care contribuie la declansarea lupusului, iar eliminarea acestora poate reduce riscul de dezvoltare a bolii lupus.

Fiind o afectiune care apare brusc, fara o cauza anume, este aproape imposibil sa prevenim lupusul eritematos. Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru a reduce sansele de imbolnavire de lupus este sa ne concentram pe adoptarea unui stil de viata sanatos, care reduce riscul de boala, in general.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce masuri poti lua pentru a reduce riscul de imbolnavire de lupus, dar si de alta afectiune:

Adopta o dieta sanatoasa – consumand alimente sanatoase si cu efect antiinflamator, reduci sansele de aparitie a inflamatiei in organism. Inflamatia este principalul simptom in lupus. O dieta sanatoasa sustine activitatea tuturor organelor, imbunatatind starea de sanatate in general. Ideal ar fi sa ai la dispozitie produse de provenienta organica. Renunta la toate alimentele procesate, care contin o sumedenie de substante chimice nesanatoase, precum si la zaharuri, despre care se stie ca favorizeaza inflamatia.

Practica sport – exercitiile fizice practicate in mod regulat mentin greutatea, fortifica musculatura si imbunatatesc starea de spirit. Practicand sport frecvent vei reusi sa te mentii in forma si sa tii bolile la distanta.

Ia, daca e necesar, suplimente alimentare – fa-ti analizele si, daca suferi de vreun deficit, ia suplimente alimentare pentru a oferi organismului nutrientii de care are nevoie.

Cum sa previi episoadele de acutizare a simptomelor daca ai deja lupus

Lupusul se manifesta prin episoade de acutizare a simptomelor, care alterneaza cu remisiunea bolii. Poti prelungi perioada de remisiune, prevenind episoadele in care lupusul ataca, adoptand cateva strategii eficiente.

 

 

Protectie solara – radiatiile ultraviolete emanate de soare sunt un factor declansator pentru lupus. Asadar, evitarea expunerii la radiatiile solare reprezinta o prioritate pentru pacientii care sufera de lupus. Daca evitarea expunerii e imposibila, protejeaza-te acoperindu-ti pielea cu haine, dar si cu lotiune cu factor de protectie mare, de preferat chiar 50.

Tehnici de relaxare – stresul este, de asemenea, un factor declansator al simptomelor lupusului asa ca e indicat sa te eliberezi de stres practicand tehnici de relaxare precum meditatia, yoga, exercitiile de relaxare sau rugaciunea.

Prevenirea deficitului de calciu -  lupusul poate slabi sistemul osos asa ca poti consuma alimente bogate in calciu pentru a fortifica oasele. Laptele precum si suplimentele pe baza de calciu pot fi folosite intr-o asemenea situatie. Daca alegi suplimentele, consulta-te in prealabil cu medicul tau pentru a te asigura ca e permis consumul acestora.

Cum sa previi complicatiile in caz de lupus

Pacientii diagnosticati cu lupus sunt predispusi complicatiilor care apar in cazul acestei boli autoimune. Poti reduce insa riscul de complicatii folosind cateva strategii eficiente:

Renunta la fumat – tigarile cresc riscul cardiovascular, risc care este deja marit din cauza lupusului. Incearca sa te lasi de fumat pentru a nu te expune niciunui risc.

Nu consuma alcool – consumul de alcool reduce eficacitatea tratamentului medicamentos luat in caz de lupus. Totodata, alcoolul iti tulbura si somnul, cu care ai deja probleme daca ai lupus eritematos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0