Anticonceptionalele hormonale, contraindicate in lupus

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune autoimună cronică. Această boală determină sistemul imunitar să atace țesuturile sănătoase ale organismului, pentru că le confundă cu agenți patogeni. Întrucât boala lupus este frecventă în rândul femeilor la vârste fertile, este important ca ele să știe că, chiar dacă anticoncepționalele hormonale nu sunt indicate, au la dispoziție metodele contraceptive sigure, care nu le pun sănătatea în pericol, în ciuda diagnosticului de lupus.

Femeile care suferă de lupus pot rămâne însărcinate, boala neafectându-le fertilitatea. Totuși, sarcina este una cu risc crescut, mai ales dacă femeia rămâne însărcinată în timpul unui puseu de activitate a bolii. Cu tratament de specialitate însă, sarcina în lupus poate fi dusă la termen, iar femeia care suferă de această boală poate aduce pe lume un copil sănătos.

Ce se întâmplă, însă, cu femeile care suferă de lupus eritematos sistemic și care nu își doresc o sarcină sau care au deja copii și nu mai vor alții? Ei bine, acestea ar trebui să se protejeze. Întrebarea este, deci, care sunt metodele contraceptive sigure pentru femeile care suferă de lupus, care nu implică riscuri precum anticoncepționalele hormonale și nu favorizează un puseu de activitate a bolii?

STUDII VIITOARE PENTRU LUPUS

Lupusul și contraceptivele pe bază de estrogen

Ani la rând, anticoncepționalele orale pe bază de estrogen au fost contraindicate femeilor diagnosticate cu lupus eritematos sistemic, pe motiv că acest hormon ar favoriza activitatea bolii, deci declanșarea unui puseu și agravarea simptomelor deja prezente. Unele studii au arătat că femeile cu lupus care au luat anticoncepționale pe bază de estrogen au înregistrat o activitate mai intensă a bolii autoimune, adică mai multe puseuri de activitate a afecțiunii.

De asemenea, contraceptivele orale hormonale sunt contraindicate și în cazul femeilor care își tratează lupusul pe bază de imunosupresoare - asta pentru că asocierea unui asemenea tratament cu aceste anticoncepționale poate crește considerabil riscul de infecție.
Totodată, pilulele care conțin estrogen sunt interzise femeilor care au probleme de sănătate, precum tromboza, întrucât pot cauza complicații care pun viața pacientei în pericol.

Lupusul și pilulele contraceptive combinate

Anticoncepționalele pe baza a doi hormoni pot fi folosite în unele situații și numai la recomandarea medicului de către pacientele care au lupus eritematos sistemic cu manifestări blânde sau moderate. Acestea le sunt, însă, interzise femeilor care suferă de sindrom antifosfolipidic, întrucât există risc crescut de tromboză. Și nefrita lupică vine cu contraindicația folosirii acestui tip de anticoncepționale orale. Pilulele contraceptive care conțin drospirenonă le sunt contraindicate femeilor cu lupus, întrucât pot mări nivelul de potasiu din sânge, cauzând astfel complicații renale.

Anticoncepționalele pe bază de progesteron în lupus și alte metode

Femeile cu lupus pot folosi, cu acordul medicului, contraceptivele orale pe bază de progesteron. În afară de acestea, metodele contraceptive de barieră (precum prezervativul) sunt opțiuni sigure, care trebuie luate în seamă, întrucât nu implică riscuri de niciun fel.

Cum alegi cea mai eficientă metodă contraceptivă dacă suferi de lupus eritematos sistemic?

Contraceptivele orale pot crește riscurile cardiovasculare la unele persoane, iar cele care suferă de lupus sunt deja expuse unui risc crescut. De aceea, este bine ca femeile care au lupus să se orienteze către alte metode pentru evitarea unei sarcini nedorite. Discută cu medicul reumatolog care îți monitorizează și tratează boala, astfel încât să iei cele mai bune decizii cu privire la metoda contraceptivă folosită.

Prezervativul și diafragma, adică metodele de barieră, sunt 100% sigure pentru femeile care suferă de lupus eritematos sistemic, acestea neprezentând niciun risc. Și dispozitivele intrauterine (steriletul) sunt sigure și eficiente în cazul femeilor care suferă de lupus eritematos sistemic. În caz de trombocitopenie severă însă, aceste dispozitive nu sunt recomandate pentru că sunt favorizate sângerările abundente.

Contracepția de urgență este sigură și eficientă pentru pacienta care suferă de lupus, însă e obligatoriu că aceasta să discute cu medicul reumatolog înainte de a lua orice decizie. 

Contracepția sigură și eficientă este importantă pentru toate femeile, inclusiv pentru cele cu lupus eritematos sistemic. Cu toate acestea, eficacitatea contraceptivelor disponibile pe piață variază, iar detaliile specifice ale bolii lupus pot influența siguranța anumitor metode. 

Alegerea celui mai bun contraceptiv pentru o femeie cu lupus depinde de mai multe aspecte: dacă ea este pozitivă pentru anticorpi antifosfolipidici, care este nivelul ei de activitate a bolii, care este istoricul medical, ce medicamente ia în prezent și care sunt preferințele ei personale. 

Întrebări la care trebuie răspuns înainte de a alege contraceptivele

În rezumat, iată ce ar trebui să se întrebe o femeie cu lupus:

„Cât de activă sau de severă este boala?” 

Când lupusul este activ, riscul de cheaguri de sânge potențial periculoase, cum ar fi tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară, este mare. Contraceptivele pe bază de estrogen (cum ar fi multe pilule, inelul și plasturele) cresc de asemenea riscul de formare a cheagurilor de sânge. 

„Sunt prezenți anticorpi antifosfolipidici în sânge?”

Acești anticorpi pot crește, de asemenea, riscul de a avea un cheag de sânge periculos. Chiar dacă boala nu este activă la acel moment, femeile care au acești anticorpi nu ar trebui să folosească anticoncepționalele care conțin estrogen.

„Ce medicamente iau?”

Unele medicamente, cum ar fi micofenolatul, pot reduce eficacitatea pilulelor contraceptive.

„Care sunt preferințele și experiențele mele cu diferite forme de contracepție?” 

Unele femei preferă cea mai eficientă opțiune (cum ar fi un sterilet sau un implant contraceptiv). Altele doresc să evite procedurile sau medicamentele și, prin urmare, ar putea prefera utilizarea prezervativului sau a diafragmei ca metodă contraceptivă. Discuția cu medicii și exprimarea îngrijorărilor te poate ajuta să faci o alegere cu care să fii mulțumită.

Sarcina la o femeie cu lupus

Sarcina la o femeie cu lupus eritematos sistemic este posibilă, dar implică un risc crescut de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil. Cu o planificare adecvată și o monitorizare atentă, multe femei cu lupus pot avea sarcini reușite. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

Planificarea sarcinii

Este recomandat ca femeile să încerce să conceapă atunci când lupusul este în remisie sau bine controlat timp de cel puțin 6 luni. Activitatea crescută a bolii în timpul concepției poate crește riscul de complicații. Consultarea cu un reumatolog și un obstetrician-ginecolog cu experiență în sarcinile cu risc crescut este esențială pentru a evalua starea de sănătate și a ajusta medicația.

Monitorizarea și tratamentul în timpul sarcinii

Multe medicamente pentru lupus sunt sigure în timpul sarcinii, dar unele trebuie evitate. Este important ca medicamentele să fie ajustate înainte de concepție pentru a minimiza riscurile pentru făt. Sarcinile la femeile cu lupus necesită monitorizare frecventă pentru a detecta și a gestiona complicațiile timpurii. Aceasta include teste de sânge, ecografii și alte investigații pentru a evalua starea mamei și a fătului.

Atenția la riscuri și complicații

Femeile cu lupus au un risc crescut de preeclampsie, o afecțiune caracterizată de hipertensiune arterială și afectarea organelor, care poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Există un risc crescut de naștere prematură, ceea ce poate necesita îngrijiri speciale pentru nou-născut. De asemenea, bebelușii mamelor cu anticorpi anti-Ro/SSA sau anti-La/SSB pot dezvolta lupus neonatal, care poate include erupții cutanate, probleme hepatice sau bloc cardiac congenital. În plus, femeile cu lupus au un risc mai mare de avort spontan, în special dacă au sindrom antifosfolipidic (APS), o tulburare autoimună asociată cu coagularea sângelui.

Îngrijirea postpartum este extrem de importantă

Femeile cu lupus trebuie monitorizate atent după naștere, deoarece există un risc de exacerbare a bolii în perioada postpartum. Majoritatea femeilor cu lupus pot alăpta, dar trebuie să discute cu medicul despre medicația pe care o iau și siguranța acesteia pentru alăptare.

E bine de reținut că o echipă multidisciplinară, incluzând un reumatolog, obstetrician-ginecolog specializat în sarcini cu risc crescut și alte specialiști, după caz, este esențială pentru gestionarea optimă a sarcinii.

Cum faci să ai episoade active de lupus cât mai rar?

Este crucial să urmezi întocmai planul de tratament recomandat de medic. Medicamentele obișnuite pentru lupus includ antimalarice (de exemplu, hidroxiclorochină), corticosteroizi, imunosupresoare și antiinflamatoare nesteroidiene. Medicul poate ajusta dozele sau poate schimba medicamentele în funcție de evoluția bolii și de răspunsul organismului. Analizele regulate de sânge și urină pot ajuta la monitorizarea activității bolii și la detectarea precoce a complicațiilor.

Mănâncă mai multe fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale. Evită alimentele procesate și pe cele bogate în zahăr și sare. Activitatea fizică moderată te ajută la menținerea sănătății generale și la reducerea stresului. Consultă medicul pentru a stabili un plan de exerciții adecvat. Asigură-te că dormi suficient și ai un program de somn regulat pentru a preveni oboseala, care poate agrava simptomele lupusului. Combate stresul prin mișcare și activități plăcute cu persoanele dragi.

Razele ultraviolete îți pot declanșa episoade de lupus, deci poartă haine de protecție, pălării și folosește creme cu factor de protecție solară ridicat. Identifică și evită pe cât posibil orice factori declanșatori - anumite medicamente, infecțiile, stresul, oboseala etc. Vaccinările pot preveni infecțiile care agravează lupusul, deci cere sfatul medicului pentru a stabili un program de vaccinare adecvat. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus Foundation of America - Using birth control when you have lupus
https://www.lupus.org/resources/using-birth-control-when-you-have-lupus
Lupus OK - Lupus, Contraception, Pregnancy and HRT
https://lupusuk.org.uk/medical/nurses-guide/pregnancy/


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0