Sex neprotejat înseamnă risc crescut de hepatită
Sex neprotejat înseamnă risc crescut de hepatită
Sex neprotejat înseamnă risc crescut de hepatită
Un prezervativ pe an - atât folosește, în medie, fiecare român, conform ultimelor cifre care dezvăluie și faptul că bărbații au declarat că au avut aproximativ 17 partenere, în timp ce femeile s-au rezumat doar la 6 parteneri anual.
Statistici pentru infidelitate
Mai mult, 21% dintre bărbați și 12% dintre femei care se află într-o relație stabilă au mărturisit că au avut și alți parteneri sexuali, conform unui studiu global realizat de un producător de prezervative.
Așadar, nu suntem tocmai campioni la capitolul „protecție”, chiar dacă viața amoroasă ne este destul de tumultuoasă.
Boli cu transmitere sexuală
Acest lucru ne face, însă, vulnerabili în fața multor boli cu transmitere sexuală, dar și în fața hepatitelor. Conform estimărilor, peste 3 milioane de români sunt purtători ai virusurilor hepatice B și C. În cazul hepatitei de tip A, transmiterea virusului se poate face atât pe cale orală, și cât și pe cale anală. Mult mai periculos este, însă, virusul hepatitei B, care are un risc de transmitere chiar și de o sută de ori mai mare decât al HIV.
Acesta se găsește în secrețiile vaginale, salivă și spermă, iar riscul de răspândire este mare în lipsa protecției, mai ales dacă activitatea sexuală presupune parteneri multipli. Mai puțin agresiv este virusul hepatitei C, care se transmite mai ales prin contactul cu sânge infectat. În cazul cuplurilor stabile, există șanse mari ca partenerul-purtător să nu transmită virusul celui sănătos.
Sexul neprotejat și Hepatita C
Însă în cazul unui comportament sexual promiscuu, virusul hepatitei C se poate transmite mai ușor. În același timp, contactul sexual anal este mai periculos decât cel vaginal, iar ambele au un risc mai crescut de transmitere a virusurilor decât cel oral. Atenție și la contactul cu persoane care au mici răni deschise, dar și la accesoriile sexuale pe care poate supraviețui virusul hepatitei B.
Riscul de transmitere a hepatitei prin contact sexual neprotejat la femei și la bărbați
Riscul unei persoane este determinat de comportamntul sexual al acesteia, nu neapărat de sex. Este adevărat, însă, că studiile arată că virusul hepatitic C este mai ușor transmisibil pe cale sexuală de la un bărbat la o femeie, decât invers.
Totodată, homosexualii sunt mai expuși riscului de transmitere a hepatitei și a altor boli cu transmitere sexuală - riscul de hepatită B în rândul acestora este cu până la 10-15% mai mare.
Întrucât nu există simptome vizibile ale hepatitei B sau C, este posibil ca partenerul tău să aibă această boală și tu să nu îți dai seama. Mai mult decât atât, există situații în care nici măcar acesta nu știe - asta este valabil mai ales în caz de hepatită C, care este asimptomatică în stadiile incipiente.
În cazurile în care simptomele apar, hepatita se manifestă prin: icter (n.r. îngălbenirea pielii și a albului ochilor), oboseală accentuată, pierderea apetitului, scăderea în greutate, greață și vărsături, precum și dureri abdominale. Un test de sânge este mai mult decât suficient pentru diagnosticarea hepatitei, așa că tu și partenerul tău vă puteți face un asemenea test pentru a înlătura orice suspiciune.
Cât de eficient este prezervativul în ceea ce privește prevenirea transmiterii hepatitelor
Cum te poți proteja de bolile cu transmitere sexuală?
Prezervativul este cea mai bună metodă de protecție în calea BTS-urilor, însă, chiar și prin folosirea lui, e posibil să capeți anumite boli, pentru că el nu acoperă chiar toate zonele care ar putea fi infectate. O cale eficientă de a te proteja de bolile transmise pe calea sexului este relația monogamă, cu un singur partener, despre care știi sigur că este sănătos. E indicat ca, atunci când ai un partener sexual nou, să discutați despre sănătatea voastră sexuală și chiar să mergeți împreună la medic să vă faceți teste, pentru a fi siguri că nu aveți anumite boli transmisibile.
Sursă foto: Shutterstock